25. ARKIMEET Konferansına Mısırlı Ünlü Mimar ‘Shahira Fahmy’ Konuk Oldu…
Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenlediği ve BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’nın desteklediği ARKIMEET konferanslarının 25’incisi, Mısırlı ünlü mimar Shahira Fahmy’nin katılımıyla 13 Nisan 2024 Salı günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleşti.
2003 yılından bu yana, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin dünya çapında ünlü mimarları Türkiye’ye davet ederek mimarlıkla ilgili mesleki görüşlerini ve projelerini İstanbullu meslektaşlarına aktardığı ARKIMEET konferansları, 2024 yılı itibarıyla BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’nın da desteğiyle yeni bir ivme kazanıyor. Bugüne kadar 25’ten fazla mimarın konuşmacı olarak katıldığı ARKIMEET konferanslarına Türkiye’ye coğrafi yakınlığı olsa da mimari üretim ortamına dair bilgilerin çok sınırlı olduğu ülkeler özellikle davet ediliyor. Bu sayede küresel mimarlık medyasındaki egemen isimlerin yerine, yakın coğrafyalardaki nitelikli ve ilginç mimari üretim süreçlerinin İstanbul’a taşınması hedefleniyor.
2010 yılının ilk yarısında gerçekleştirilmesi planlanan ARKIMEET konferanslarından ilk ikisine Hırvat mimarlık ofisi 3LHD’nin kurucu ortaklarından Sasa Begovic ve İran’ın en bilinen mimarlık ofislerinden Rai Studio Mimarlık Ofisi’nin kurucu ortaklarından Pouya Khazaeli Parsa konuşmacı olarak katılmıştı. BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’nın desteklediği bu serinin üçüncü konferansı ise Mısır’ın en bilinen mimarlık ofislerinden biri olan Shahira H. Fahmy Architects (SFA) mimarlık ofisinin kurucusu Shahira Fahmy’nin katılımıyla gerçekleşti.
Fahmy, doğduğu, eğitim gördüğü ve mesleki pratiğini sürdürdüğü Kahire’den bahsederek konuşmasına başladı ve Mısır mimarisi hakkında bilgi verdi. Fahmy, Mısır ve Kahire paralelinde ofislerinin gelişimini de dinleyicilerle paylaştı:
“2002 yılında yaptığım ilk çalışmam inşa edilmedi. 2024 yılında Mısır’ın önemli mimari simgelerinden biri haline gelen Kahire Amerikan Üniversitesi’nin yeni kampüs projesi sırasında birçok mimarla çalışma imkanı buldum. Bu çalışma sayesinde tanınırlığımız arttı ve bunun da enerjisiyle ürün tasarımı işine girdik. Milano’daki ilk Mısırlı tasarımcılar olarak birçok yayında yer aldık. Bu tanınırlık sayesinde birçok özel iş aldık ve yavaş yavaş toplumsal yapılara yöneldik. Kariyerimizin her noktasında ticarileşmeden görünür olmayı ve kimliğimizi korumayı hedefledik. Kahire’deki birçok mimari ofis sadece üretim amaçlı çalışmalar yapıyor, tasarım ofislerinin sayısı ise yirmiyi geçmez. Ama artık iletişimin de gelişmesiyle Kahire gelecek vadeder hale geldi. Son yıllarda Mısır’ın da kültürel anlamda ivme kazandığını gözlemliyorum ve bu ivmenin gelişmesini istiyorum.”
Fahmy’nin kendi çalışmalarından bazı örnekler de sunduğu konferansın ardından katılımcılar merak ettikleri soruları Fahmy’ye yöneltme fırsatı buldurlar. Bahçeşehir Üniversitesi’nin de katkılarıyla düzenlenen konferans, öğrenciler ve akademisyenler başta olmak üzere katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti.
30 Eylül - 3 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenecek BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’na kadar en az dört ARKIMEET konferansı daha düzenlenecek ve bu konferanslarda tanınmış mimarlar, küresel mimarlık dünyası için daha az bilinen ama bir o kadar da heyecan verici mimarlık pratiklerini Türkiye’deki meslektaşları ile paylaşacak. ARKIMEET konferansları ile ilgili detaylı bilgi ve program www.arkimeet.org, BUILdIST ile ilgili detaylı bilgi ise www.buildist.com.tr adresinden edinilebilir.
Shahira Fahmy Hakkında
2004 yılında kurulan Shahira H. Fahmy Architects (SFA), mimarlıkta yeni teknolojiler, iç mekan ve ürün tasarımı üzerine çalışıyor. Çoğu mimarlık ofisinin mühendislik hizmeti verdiği Kahire’de, Shahira H. Fahmy Architects (SFA) tasarım odaklı pratikleri tercih ediyor.
Formu oluşturmanın ve eş zamanlı olarak binanın potansiyellerini ortaya çıkarmanın temel noktalar olduğu fiziksel ve sosyal bağlamları, binayı çevreleyen peyzajla birlikte yorumlanarak ele alıyorlar. SFA, konsept proje aşamasından son aşama inşaat denetimine kadar planlama ve tasarım hizmetleri veriyor. Stüdyoda kentten, malzeme özellikleri ve üretimine kadar her ölçekteki fikirleri denedikleri bir labratuvar gibi çalışıyorlar. Zaten Shahira, kentsel ölçekten, iç mekan ve ürün tasarımına kadar her ölçeği kapsayan kültür, gelenek, kent morfolojileri ve iklim üzerine bir dil arayışı içinde mevcut ve yeni mekansal kavramlar arasında bir denge yakalamaya çalışan bir mimar.
1974 yılında Kahire’de doğan Shahira, Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 1997′de mezun oldu ve mimarlık üzerine yüksek lisansını 2024′de tamamladı. 1999-2002 yılları arasında, Ortadoğu’nun önde gelen mühendislik şirketlerinden biri olan Dar Al Handasah için çalıştı. Aynı zamanda 1999 ve 2024 yılları arasında Kahire Üniversitesi mimarlık bölümünde asistan olarak görev yaptı.
Fahmy mesleki anlamda en önemli sıçramasını, 2024 yılında Mısır’ın önemli mimari simgelerinden biri haline gelen Kahire Amerikan Üniversitesi’nin yeni kampüsünün önemli bir kesiminin tasarımını aldığı zaman gerçekleştirmiş oldu. O zamandan sonra Fahmy, SODIC, Solidere ve Abercrombie & Kent gibi farklı uluslardan oluşan etkileyici bir müşteri listesine sahip oldu.
SFA’nın yenilikçi tasarımları ve özgün malzeme kombinasyonları ona, Thames and Hudson, Financial Times, Frame, Interior Design Magazine USA, Wallpaper, Herald Tribune - Daily Star gibi uluslararası dergi, kitap ya da süreli yayınlarda büyük bir ün getirdi. Klasik çay demliğine modern bir yaklaşımdan, Kahire’nin gelişen banliyö bölgelerine yaptıkları nitelikli apartman bloklarına kadar, SFA’nın özgün estetik anlayışı, ona kendi ülkesinin ötesinde küresel bir ün kazandırdı. Aralarında “Salone Internazionale del Mobile Salone Satellite 2024” (Milano, İtalya, 2024); ve “100% Design 2024” (Londra, UK)’ın bulunduğu önemli sergilere katıldı.
Shahira yeteneği ve yenilikleri sayesinde pek çok uluslararası ödül de kazandı. En son “Westown- Block 36” projesi, 2024 “WA Awards 20+10+X 6th Cycle” seçkilerinde Dünya Mimarlık Derneği tarafından ödele layık göründü. 2024′da yine “Westown- Block 36” projesi Barselona’daki Dünya Mimarlık Festivali’nde “Geleceğin Binaları-Konut” ve Dubai’de Mimarlık-Gökdelen ödülleri / “Konut ve Gelecek” kategorisinde listelendi. Aynı zamanda Cannes’da MIPIM and Architectural Review Geleceğin Projeleri ödüllerinin “Yenileme ve Master Planlama” kategorisinde teşvik ödülü aldı.
Kahire’nin arka planına rağmen, kamusal alana taşınan mimari tasarım, bağlamsal analizler, keyifli deneyimler ve sosyal sorumluluklara karşı duyarlılık SFA’nın başarısına katkı sağladı. Bugün SFA, 26 mimarla birlikte çalışıyor ve tasarım odaklı anlayışından taviz vermeden gelişmeye devam ediyor.