Cemal Reşit Rey CRR’de Anılıyor!
20 Mart 2025 Yazar: Editör
Kategori: Duyurular, Etkinlik Cetveli, Gösteriler & Topluluklar, Müzik, Sanat, Sanatsal Etkinlikler, Türk Sanatçılar
Cemal Reşit Rey, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’yla, Cemal Reşit Rey’de Anılıyor!
Ünlü bestecimiz Cemal Reşit Rey, 24 Mart Cumartesi akşamı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilecek Cemal Reşit Rey besteleri ile anılacak. Orkestrayı henüz 9 yaşındayken Cemal Reşit Rey’in öğrencisi olan ve vefatına dek kendisi ile çok yönlü çalışmalara imza atan Aydın Karlıbel yönetecek.
Anma konserinde, Cemal Reşit Rey’in “Başlayış” senfonik şiirinin (ilk seslendirilişi), Enstantaneler, Özyurt Kantatı, Himayei Etfalin (Çocuk Esirgeme) Marşı, Denizciler Marşı, Atatürk’ün 100.Yıl Marşı ve Onuncu Yıl Marşı seslendirilecek. Soprano Ece İdil, mezzo soprano Deniz Erdoğan ve bariton Caner Akgün’ün solist olarak sahne alacağı konserde şef Gökçen Koray’ın yönetimindeki TRT Gençlik Korosu’da eserlere eşlik edecek.
77 yıl saklı kalan eser
Cemal Reşit Rey’in 1935 yılında bestelediği Başlayış senfonik şiiri, geleneklerde yeni bir üyenin bir topluluğa kabul edildiği, ve kendisine yeni bilgilerin aktarıldığı tören anlamına gelen İnisiasyon (başlayış)’dan yola çıkarak bestelenmiştir. Cemal Reşit Rey bu eserde tasavvufi görüşün derinliğiyle görkemli ifadeleri birleştirmiştir.
Bestelenişinden 77 yıl sonra ilk kez 24 Mart akşamı Cemal Reşit Rey’de seslendirilecek olan eser, Cemal Reşit Rey’in talebeleri Prof. Yalçın Tura ve Aydın Karlıbel’in çalışmaları sayesinde seslendirilmeye hazır hale geldi.
Atatürk’ün siparişi “Özyurt Kantatı”
Atatürk’ün şair Faruk Nafiz Çamlıbel’e Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçünü konu alan bir piyes yazması direktifi sonucu ortaya çıkan “Özyurt” başlığını taşıyan piyesi, Cemal Reşit Rey 1933 yılında besteledi. Eserin ilk seslendirilişi 9 Mayıs 1947 tarihinde soprano Leyla Gencer, alto Mehlike Aktok ve bariton Haşmet Sıcakkan tarafından Muhiddin Sadak yönetimindeki Şehir Korosu ve bestecinin yönetimindeki İstanbul Şehir Orkestrası tarafından yapıldı. Orkestra malzemesi yitik olan eser, Yalçın Tura’nın arşivinden yararlanılarak Aydın Karlıbel’in hazırladığı piyano şan ve restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden 24 Mart’ta Cemal Reşit Rey’de seslendirilecek.
30.00 – 25.00 – 20.00 ve 15.00 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te!
Dr. Aydın Karlıbel Hakkında:
1957′de Istanbul’da doğan sanatçı dört yaşında Şive Onat ile piyano ve solfej eğitimi almaya başladı. Dokuz yaşında Cemal Reşit Rey’in öğrencisi oldu ve ondokuz yıl boyunca kendisi ile çok yönlü çalışmalar yaptı. Kolej Saint-Michel’i “Prix d’Excellences” ödülleri ile tamamladı. Robert Kolej’den,(1976) Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim ve Edebiyat (1981)ve Eğitim Fakülteleri’nden(1985) mezun oldu. 1986’da The Associated Board of the Royal Schools of Music, L.R.S.M. Diplomasını aldı ve sonraki yıllarda Wiener Meisterkurse ve Siena’da Accademia Chigiana’daki kurslara katıldı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde yirmialtı yıl boyunca yüzlerce temsilde yer aldı, besteci orkestra şefi ve konser piyanisti olarak yerli ve yabancı dünyaca ünlü sanatçılarla sahne paylaştı,yurtiçi ve yurtdışı turnelere katıldı. Eserleri Almanya’da Keturi Musikverlag tarafından basıldı, Almanya, Fransa, İngiltere, Macaristan ve Gürcistan’da yorumlandı, Kalan Müzik, Iton Records ve TRT tarafıandan toplam12 CD’de yer alarak yayınlandı. 2025 de ITU /MIAM dan Doktor unvanını aldı.
2010’da Bayreuth ve Nürnberg’de, 2025 de piyanoya başlayışının 50.yılında Budapeşte’de konserler verdi, Sabancı Müzesi Konser salonunda ‘Franz Liszt’in Süvarileri’ ve Bogaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ‘da ‘Osmanlı’dan Cumhuriyete’ piyano projelerini gerçekleştirdi. Orkestra şefi olarak İstanbul Devlet Operası’nda Paisiello’nun Sevil Berberi operası’nın Türkiye prömiyerini, CRR SalonundaAydın Gün’ün daveti üzerine Britten’ın Bir opera yapalım eserini bir sezon boyunca yönetti, Utrecht senfoni orkestrasının şeflik masterclass’nda yer aldı.
Belediye Konservatuarı,(1975) 1.Nejat Eczacıbaşı (1996) TRT(1998) ve Mersin Portakal Çiçeği Kompozisyon(2011) yarışmalarındaki ödüllerinin yanısıra, Cambridge Biographical Center tarafından “2000 Outstanding Musicians of the 20th Century” ve Türk Lions Derneği tarafından “Fahrettin Kerim Gökay Hizmet Gonüllüleri” ödüllerini aldı. Hocası Cemal Reşit Rey’in piyano eserlerini kaydetti, “Çelebi” operası ile Özyurt Kantatı’nı tamamladı, Fatih Senfonisi’nin ve diğer birçok eserinin baskılarını hazırlamış, marşlarının orkestrasyonlarını yaptı. Ian Kemp’in ‘Berlioz:Les Troyens’ adlı eserini dilimize aktardı.
Başlıca eserleri Eyyubiler, Piri Reis ve Lambalı Hanımefendi operaları, Atatürk Senfonisi, Yahya Kemal Oratoryosui, iki piyano konçertosu, keman konçertosu , oda müziği, koro eserleri ve marşların yanısıra piyano için uyarlamalardan oluşur.
Karlıbel’in sanatı en geniş anlamda evrensel kültür ve sanatın etkileri kadar türk estetiğinin kendine has renklerini araştırma çabalarını yansıtmaktadır.
Yorumlar
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!