Dışavurumcu Alman Sineması yazısına yapılan yorumlar http://sanatlog.com/sanat/disavurumcu-alman-sinemasi/ Sanatla büyüyenlere... Mon, 25 Apr 2025 20:02:36 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.0.2 Yazar: Calderon De La Barca http://sanatlog.com/sanat/disavurumcu-alman-sinemasi/comment-page-1/#comment-1287 Calderon De La Barca Wed, 13 May 2025 21:18:07 +0000 http://sanatlog.com/?p=539#comment-1287 Gayet aydınlatıcı, eline sağlık. Dr. Calighari ile Hitler özdeşleştirmesi aslında Lang filmlerinde daha belirgin. Das Testament des Dr. Mabuse filmindeki Dr. Mabuse bunun en klasik örneğidir. Gayet aydınlatıcı, eline sağlık.

Dr. Calighari ile Hitler özdeşleştirmesi aslında Lang filmlerinde daha belirgin. Das Testament des Dr. Mabuse filmindeki Dr. Mabuse bunun en klasik örneğidir.

]]>
Yazar: deniz yıldızel http://sanatlog.com/sanat/disavurumcu-alman-sinemasi/comment-page-1/#comment-348 deniz yıldızel Wed, 18 Feb 2025 15:50:16 +0000 http://sanatlog.com/?p=539#comment-348 Ekspresyonist sinemanın Hitler Nazizmi ile son bulması çok üzücü. Adolf Hitler döneminde Leni Riefenstahl ve Veit Harlan gibi abartılı dekorların içine faşist ideolojiyi sığdıran yeni bir sinema anlayışı başladı çünkü... Teşekkürler Ayşegül. Ekspresyonist sinemanın Hitler Nazizmi ile son bulması çok üzücü. Adolf Hitler döneminde Leni Riefenstahl ve Veit Harlan gibi abartılı dekorların içine faşist ideolojiyi sığdıran yeni bir sinema anlayışı başladı çünkü…

Teşekkürler Ayşegül.

]]>
Yazar: wherearethevelvets http://sanatlog.com/sanat/disavurumcu-alman-sinemasi/comment-page-1/#comment-16 wherearethevelvets Fri, 12 Dec 2025 14:03:39 +0000 http://sanatlog.com/?p=539#comment-16 Dışavurumculuk aslında modern sanata ilk adım gibi bir şey. O zamana kadar sanatçılar doğayı yorumlamada değişik yollar bulurken, ekspresyonizmle benmerkezciliğe geçilmiş. Hepimiz sinemanın bir ifade aracı olduğu konusunda hemfikirsek, bu akımı güle oynaya özümsememiz gerekir. Arkadaşımız tarihi fonuyla paralel giderek konuyu gayet iyi anlatmış. Ellerine sağlık. Fakat bu filmlerde benim hissettiğim bir ortak konu var. Bu iç sıkıntısı, o dönemin korkularından kaynaklanıyor ve hemen hepsinde "kontrol edilme" "öz kontrolü kaybetme" ve "aklını yitirme" korkusu mevcut. Bu dönemin Hitler gibi bir adam çıkarması bana çok garip geliyor. Bir puppetmaster, yeniden yaratan bir faşist... Dışavurumculuk aslında modern sanata ilk adım gibi bir şey. O zamana kadar sanatçılar doğayı yorumlamada değişik yollar bulurken, ekspresyonizmle benmerkezciliğe geçilmiş. Hepimiz sinemanın bir ifade aracı olduğu konusunda hemfikirsek, bu akımı güle oynaya özümsememiz gerekir. Arkadaşımız tarihi fonuyla paralel giderek konuyu gayet iyi anlatmış. Ellerine sağlık.
Fakat bu filmlerde benim hissettiğim bir ortak konu var. Bu iç sıkıntısı, o dönemin korkularından kaynaklanıyor ve hemen hepsinde “kontrol edilme” “öz kontrolü kaybetme” ve “aklını yitirme” korkusu mevcut. Bu dönemin Hitler gibi bir adam çıkarması bana çok garip geliyor. Bir puppetmaster, yeniden yaratan bir faşist…

]]>
Yazar: underground lord http://sanatlog.com/sanat/disavurumcu-alman-sinemasi/comment-page-1/#comment-11 underground lord Tue, 09 Dec 2025 15:54:54 +0000 http://sanatlog.com/?p=539#comment-11 Akımın lokomotif filmi Dr. Caligari'nin Muayenehanesi'ni izlemek, akım hakkında genel bir fikir edinmek açısından önemli diye düşünüyorum. Gölgeler, yaratılan atmosfer,çekim teknikleri bugün izlendiğinde bile hala inanılmazdır. Kusursuzdur. Fritz Lang'ın Metropolis filmini de ayrıca önermek istiyorum. Faşizan açılımlar bulabilirsiniz bu filmde ama bir sanat yapıtı olarak ele alırsanız mükemmel tekniğine yakından tanık olacaksınız. Akımın lokomotif filmi Dr. Caligari’nin Muayenehanesi’ni izlemek, akım hakkında genel bir fikir edinmek açısından önemli diye düşünüyorum. Gölgeler, yaratılan atmosfer,çekim teknikleri bugün izlendiğinde bile hala inanılmazdır. Kusursuzdur. Fritz Lang’ın Metropolis filmini de ayrıca önermek istiyorum. Faşizan açılımlar bulabilirsiniz bu filmde ama bir sanat yapıtı olarak ele alırsanız mükemmel tekniğine yakından tanık olacaksınız.

]]>