Kader (2006; Zeki Demirkubuz) yazısına yapılan yorumlar http://sanatlog.com/sanat/kader-2006-zeki-demirkubuz/ Sanatla büyüyenlere... Wed, 24 Nov 2024 20:50:52 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.0.1 Yazar: kadir http://sanatlog.com/sanat/kader-2006-zeki-demirkubuz/comment-page-1/#comment-206 kadir Mon, 02 Feb 2024 15:45:18 +0000 http://sanatlog.com/?p=1082#comment-206 zeki demirkubuz'u dostoyevski'yle beraber okumak sanırım anlaşılırlığını artıracak bir ektendir. kaderlerinin, hırslarının tutsağı olmuş karakterler... sonunun nereye varacağını bile bile hırslarını, tutkularını sonuna kadar yaşamaya kararlı insanlar... tıpkı karamazov kardeşler gibi... zeki demirkubuz’u dostoyevski’yle beraber okumak sanırım anlaşılırlığını artıracak bir ektendir. kaderlerinin, hırslarının tutsağı olmuş karakterler… sonunun nereye varacağını bile bile hırslarını, tutkularını sonuna kadar yaşamaya kararlı insanlar… tıpkı karamazov kardeşler gibi…

]]>
Yazar: reyan http://sanatlog.com/sanat/kader-2006-zeki-demirkubuz/comment-page-1/#comment-185 reyan Thu, 29 Jan 2024 08:06:27 +0000 http://sanatlog.com/?p=1082#comment-185 Kesinlikle filmi seyrederken ben de aynı şeyi düşündüm, kaybedenler filmi. Senin de yüreğine sağlık azaplanca... Kesinlikle filmi seyrederken ben de aynı şeyi düşündüm, kaybedenler filmi.

Senin de yüreğine sağlık azaplanca…

]]>
Yazar: azaplanca http://sanatlog.com/sanat/kader-2006-zeki-demirkubuz/comment-page-1/#comment-181 azaplanca Wed, 28 Jan 2024 13:47:24 +0000 http://sanatlog.com/?p=1082#comment-181 Neredeyse tamamı kaybedenlerden oluşan yığınların sineması denebilir Zeki Demirkubuz sineması için. Kader'in kahramanları da bu açıdan bakıldığında, kaderlerini kendileri çizmeye çalışan ama sonunda felakete sürüklenen kahramanlardır. Kalemine sağlık Reyan. Neredeyse tamamı kaybedenlerden oluşan yığınların sineması denebilir Zeki Demirkubuz sineması için. Kader’in kahramanları da bu açıdan bakıldığında, kaderlerini kendileri çizmeye çalışan ama sonunda felakete sürüklenen kahramanlardır.

Kalemine sağlık Reyan.

]]>
Yazar: reyan http://sanatlog.com/sanat/kader-2006-zeki-demirkubuz/comment-page-1/#comment-174 reyan Tue, 27 Jan 2024 10:24:31 +0000 http://sanatlog.com/?p=1082#comment-174 Mesnevi okumalarım sürüyor, okudukça çok daha güzel bakabiliyorum olaylara da, yaşananlara da ve yaşanacaklara da... Aslında Demirkubuz önce karakterlerinin sonrasını Masumiyet'te çekip daha sonrasında Kader'de onların gençliklerine inmesiyle tam anlamıyla seyircinin ruhuna ve hatıralarına çalışmış. Bakıldığında bunun başka bir örneği Türk sinemasında yok, belki Back To the Future serisinde var :) diyebiliriz. sakin gemi sen sağol :) çok teşekkür ediyorum, güzel yorumun için. Mesnevi okumalarım sürüyor, okudukça çok daha güzel bakabiliyorum olaylara da, yaşananlara da ve yaşanacaklara da…

Aslında Demirkubuz önce karakterlerinin sonrasını Masumiyet’te çekip daha sonrasında Kader’de onların gençliklerine inmesiyle tam anlamıyla seyircinin ruhuna ve hatıralarına çalışmış. Bakıldığında bunun başka bir örneği Türk sinemasında yok, belki Back To the Future serisinde var :) diyebiliriz.

sakin gemi sen sağol :) çok teşekkür ediyorum, güzel yorumun için.

]]>
Yazar: Editör (sinefil78) http://sanatlog.com/sanat/kader-2006-zeki-demirkubuz/comment-page-1/#comment-173 Editör (sinefil78) Tue, 27 Jan 2024 09:59:24 +0000 http://sanatlog.com/?p=1082#comment-173 Aktardığın tasavvuf notlarının Kader'in okunabilirlik düzeyini artırdığını düşünüyorum. Zaten Zeki Demirkubuz'un filmlerinde kader ve yazgı olguları hanidir işlenegelen temalar; çoktandır vurgu yapılan kavramlar. Kader ve yazgı dışında şans olgusuna da bakıyor Demirkubuz. Onun bireyleri, şanslarını zorluyorlar, kaderlerini değiştirmeye çalışıyorlar. Bu açıkça görülebilir. Bunda başarılı oluyorlar mı? Şaka mı yapıyorsunuz? Masumiyet'tan çok sonra Kader'de aynı kahramanlara ve olgulara yeniden dönüyor Demirkubuz. Yazgı filminden sonra bile Albert Camus'nün Yabancı'sını çekeceğim demesi gibi. Ele aldığı konulara yeniden dönmesi kadere, yazgıya, insan varoluşuna olan ilgisini sanırım yeterince gösteriyor. İşte bu film de Demirkubuz sinemasının prototipi olup çıkıyor. Aktardığın tasavvuf notlarının Kader’in okunabilirlik düzeyini artırdığını düşünüyorum. Zaten Zeki Demirkubuz’un filmlerinde kader ve yazgı olguları hanidir işlenegelen temalar; çoktandır vurgu yapılan kavramlar. Kader ve yazgı dışında şans olgusuna da bakıyor Demirkubuz. Onun bireyleri, şanslarını zorluyorlar, kaderlerini değiştirmeye çalışıyorlar. Bu açıkça görülebilir. Bunda başarılı oluyorlar mı?

Şaka mı yapıyorsunuz?

Masumiyet’tan çok sonra Kader’de aynı kahramanlara ve olgulara yeniden dönüyor Demirkubuz. Yazgı filminden sonra bile Albert Camus’nün Yabancı’sını çekeceğim demesi gibi. Ele aldığı konulara yeniden dönmesi kadere, yazgıya, insan varoluşuna olan ilgisini sanırım yeterince gösteriyor. İşte bu film de Demirkubuz sinemasının prototipi olup çıkıyor.

]]>