Livius’un Roma Tarihi, Efsaneler, Mitler ve Kurtlar Vadisi yazısına yapılan yorumlar http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/ Sanat için SanatLog Mon, 08 May 2024 20:59:06 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.4 Yazar: GamzE http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/comment-page-1/#comment-2524 Sat, 25 Jul 2024 14:05:28 +0000 http://sanatlog.com/?p=2579#comment-2524 Çok başarılı bir inceleme olmuş, eleştiri konusunda wherearethevelvets’e katılıyorum. Kaleminize sağlık.

]]>
Yazar: wherearethevelvets http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/comment-page-1/#comment-2519 Sat, 25 Jul 2024 07:30:59 +0000 http://sanatlog.com/?p=2579#comment-2519 Hah, şimdi kafamda bazı şeyler oturdu. Teşekkürler.

]]>
Yazar: emin http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/comment-page-1/#comment-2516 Fri, 24 Jul 2024 18:45:03 +0000 http://sanatlog.com/?p=2579#comment-2516 Yazıyı kısa tutmak için bazı yerleri kaçırmışım sanırım.

Hıristiyanlık birinci Constantine’den önce Roma’da geniş kitlelere ulaşmış durumdaydı zaten. Ki wherearethevelvets’in görüşünü kanıtlar bir biçimde (faşist) Roma birinci Constantine’e değin Hıristiyanlara zulmeder. Roma’daki yayılımı MS. 64’te başlatırsak (bunu Nero’nun şehrin yakılışı konusunda Hıristiyanları suçlamasından öğreniriz; demek ki büyük bir yıkımın yüklenebileceği ve korkulan bir “öteki” olma konumuna bu tarihte gelmişler.), MS. 331’e dek Roma’daki aristokrasi Hıristiyanlığı reddeder, hatta baskılamak için ellerinden gelen her şeyi yapmışlardır. Bu kabul edişten bir asır sonrasında ise düşüş başlar ve imparatorluk ikiye bölünür.

Constantine’in elbetteki din alanında iktidar olma isteği vardı ve buna göre kendi iktidarını da destekleyecek (katolikliği) biraz da kendine göre şekillendirerek değiştirmiştir. Ancak dinin (bu bağlamda) yayılışının sebebi iktidarın imparatorluğu bütünleştirecek bir dini ileri sürmesi olamaz. Din zaten tüm engellemelere rağmen yayılmıştı (özellikle alt tabakada -ki bu da nüfusun yüzdelik olarak çoğunluğunu oluşturur). İmparator ya kabul edecekti ya reddedecekti. Reddetmek yerine (zaten halihazırda biraz da ilgi duyduğu) dini kabul edip kendi iktidarı için kullanmayı seçti.

Teslis ise MS. ikinci yüzyılda teolojik olarak tartışma içerisinde ve bu görüşün en çok taraftarı da Roma’da olur. Neden yakındoğu ve hatta uzakdoğuda değil de Roma’da? sorusuna cevap ararken böyle bir yazı çıktı. Gerçi bunun cevabı tek bir şey olamaz. Bunların yanına ekonomik ilişkileri, sosyal yaşamdaki değişimleri vs. de koymak gerek. Benim söylediklerim sadece bir tarafı. Kısaca şöyle: Hıristiyan doktrini için “algısal kapasite” Roma’da vardı. Çünkü doktrinin alt metinleri varsayılabilecek mitler ve efsaneler yumağına haizdiler. Bu nedenle Hıristiyanlık dünyanın başka bir tarafında değil (örneğin Hindistan’da), Roma’da yayıldı.

Yorumun için ayrıca teşekkür ederim.

]]>
Yazar: wherearethevelvets http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/comment-page-1/#comment-2508 Fri, 24 Jul 2024 13:46:57 +0000 http://sanatlog.com/?p=2579#comment-2508 Çok ilginç bir konu. Emin Saydut’un yazıları gerçekten insanı heyecanlandırıyor.

Ben birkaç konuya katılmıyorum (bunun dışında herşey çok güzel). Şöyle ki:

Roma’da Hristiyanlığın neden hızla yayılabildiği sorusuna bulunan cevap beni tatmin etmedi. Çünkü Hristiyanlığı kabul etmeden önce Roma zaten imparatorluk olmuştu. Fakat heterojen bir yapıya sahipti. Irk, dil ve din bütünlüğü yoktu. Eski Yunan’ın panteonundan aldıkları tanrılarla oluşturdukları çok tanrılı sistem, tarihin (bence) ilk faşist oluşumu olan Roma için yeterli değildi. Bir din bütünlüğü istiyorlardı.

Eski Yunan, dini veya yaşayış biçimiyle daha çok anaerkil özellikler taşıyordu. Roma ise ataerkil yapıdaydı. O tarihte Hristiyanlığı kendisine yakın hisseden Constantine, her faşist liderin yapacağı gibi, tüm halkının bu dine inanmasını istedi. Fakat bir sorun vardı. İnsanlar kendi geleneklerine uymayan bu dini kabul etmeyeceklerdi. Onun için kurulan bir konsülle şu an bildiğimiz Hristiyanlık oluşturuldu. İsis, Mithra, Dionyssoss, Hermes veya Easter gibi değişik kültürlerin inançlarından yeni hibrid bir tanrı yarattı: İsa. (eski Hristiyanlığa İsevilik deniyordu ve Musevilikle ana tanrıça kültünün bir karışımıydı). Böyle olunca Hristiyanlık kolaylıkla yayıldı.

Kurtlar Vadisi mevzusuna gelirsek; Susurluk kazasından sonra iyice aşikar olan “derin devlet” oluşumunu halka sevdirmek için çekilmiş bir propaganda filmidir. Ben faşist kökeni dışında Roma’ya pek bağlayamadım!

Bunlar benim düşüncelerim…

]]>
Yazar: Elifin Günlüğü http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/comment-page-1/#comment-2247 Sun, 12 Jul 2024 10:28:29 +0000 http://sanatlog.com/?p=2579#comment-2247 Mitoloji ve gelecek ilişkisi üzerine günlüğüme düştüğüm mayıs girdilerinden birine, “Geleceği özellikle uzay üzerinden tasarlayan kitapların, filmlerin ve hatta çocukların düşlerini biçimlendiren çizgi filmlerin kahramanlarının mitolojik nitelikler taşıması tesadüfî değildir. Uzak geçmiş, geleceği besler; çünkü, insanların hayalleriyle düşündükleri dönemleri kapsar.” diye başlamışım; “‘Yarın’, en iyi ‘dün’le okunur çünkü.” diyerek kapamışım. Şimdi sizin bence kayda değer tanıtımınızı okuyunca anlıyorum ki, yarın aynı zamanda en iyi de dünle dokunur.

]]>
Yazar: kusagami http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/comment-page-1/#comment-2245 Sun, 12 Jul 2024 08:19:53 +0000 http://sanatlog.com/?p=2579#comment-2245 metafor kullanımı oldukça ilginç aslında, herşeyin kökünde mitolojik anlam arama biraz zorlama geliyor. dinlerin kökenindeki totem dinlerin varlığı da yadsınamaz filhakika. güzel ve açıklayıcı bir yazı hocam. eline sağlık.

]]>
Yazar: Emin http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/comment-page-1/#comment-2236 Sun, 12 Jul 2024 00:36:16 +0000 http://sanatlog.com/?p=2579#comment-2236 eleştiri bölümü ayrıntılı olsaydı, iş biraz “çamur atma” boyutuna gelir gibi olurdu diye düşünüyorum. diğer yandan esas amacım, bir kitabın tek başına birçok modern konuya açıklık getirebileceğini göstermekti. ister din, politika ya da ekonomi olsun, insanlar arası dinamikler hep aynı. roma’nın kuruluşu ve sonrasındaki döngüler, isa’nın orda yayılışını anlatıyor; kurtlar vadisi ise “türkiye gerçeklerinin” gerçek dışı bir kurguda tartışılmasına olanak veriyor.

neyse dediğim gibi, bu bir kitap tanıtımıydı, köşe yazısı veya sosyolojik inceleme değil.

yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim.

]]>
Yazar: bülent http://sanatlog.com/sanat/liviusun-roma-tarihi-efsaneler-mitler-ve-kurtlar-vadisi/comment-page-1/#comment-2230 Sat, 11 Jul 2024 21:40:45 +0000 http://sanatlog.com/?p=2579#comment-2230 Kitap tanıtımı merak uyandırıcı, elinize sağlık diyorum; ancak günümüzün kendi gençliğini yaratmış dizideki (….) kişilerle kendini özdeşleştirip “ne buluyorsunuz bu filmde? ” diye sorulduğunda:

“Türkiye gerçeğini anlatıyor kardeşim (!), diyen insanlara biraz daha ayrıntılı olarak son bölüm eleştirilerinizi geniş tutabilirdiniz.

Gerçi sunulan iki karikatür cuk oturmuş zaten, teşekkürler..

]]>