Oldboy (2003, Chan-wook Park) yazısına yapılan yorumlar http://sanatlog.com/sanat/oldboy-2003-chan-wook-park/ Sanatla büyüyenlere... Wed, 30 Dec 2024 12:08:23 +0300 http://wordpress.org/?v=2.8.5 hourly 1 kusagami tarafından http://sanatlog.com/sanat/oldboy-2003-chan-wook-park/comment-page-1/#comment-692 kusagami Mon, 30 Mar 2024 20:50:30 +0000 http://sanatlog.com/?p=1666#comment-692 ve bu evrenselliği özünde öncelikle bir insan (hayvani) olmasında yatıyor. ve bu evrenselliği özünde öncelikle bir insan (hayvani) olmasında yatıyor.

]]>
operadaki sessizlik tarafından http://sanatlog.com/sanat/oldboy-2003-chan-wook-park/comment-page-1/#comment-688 operadaki sessizlik Mon, 30 Mar 2024 02:20:15 +0000 http://sanatlog.com/?p=1666#comment-688 Elbette, katılıyorum. Tabii Oedipus'un trajik öyküsünü referans göstermen de önemli. Bu öyküde Oedipus gözlerine mil çektirmişti. Oldboy'da da başkahraman dilini kesiyor. İkisi de farklı kulvarlarda değerlendirilebilecek öykülere sahip, hatta hiç uyuşmadıkları bile söylenebilir ama kahramanların trajedisi sanırım evrensel olarak ele alınabilir. Elbette, katılıyorum.

Tabii Oedipus’un trajik öyküsünü referans göstermen de önemli. Bu öyküde Oedipus gözlerine mil çektirmişti. Oldboy’da da başkahraman dilini kesiyor. İkisi de farklı kulvarlarda değerlendirilebilecek öykülere sahip, hatta hiç uyuşmadıkları bile söylenebilir ama kahramanların trajedisi sanırım evrensel olarak ele alınabilir.

]]>
kusagami tarafından http://sanatlog.com/sanat/oldboy-2003-chan-wook-park/comment-page-1/#comment-684 kusagami Sat, 28 Mar 2024 11:30:18 +0000 http://sanatlog.com/?p=1666#comment-684 zaten trajedinin anlamını çözümlediğimizde ortaya ''çözümlenemeyen olay'' olarak ortaya çıkar. trajediyi trajedi yapan çözümsüz olması ve bir şekilde kadere, kör talihe olan inançtır. sophokles'in oedipus trajedisinde bu yatar. filmde oh dae su, köpeğiyle birlikte intihar eden adamın sahnesinde şunu der: ''gülerseniz herkes sizinle güler, ağlarsanız tek başınıza ağlarsınız'' ve film boyunca oh dae su ağlamaklı olduğu sahnelerin hepsinde -kızını aradığı sahnede, köpekli adamın araba üzerine düştüğü sahnede ve son sahnede- tam ağlamaklı olurken sadece dişlerini gösterir. son sahnedeki çözümlemede oh dae su'nun yüz ifadesi açık uçlu bırakılmasına rağmen, dikkatle incelendiğinde aslında unutmadığını gösteriyor, ki psikiyatrist bayan ona ''hipnozun ters tepebileceğini ve canavar öldükten sonra eski hatıralardan kalıntılar kalabileceğini ifade ediyor'' ve bu cümlenin adeta vücut bulmuş hali oh dae su'nun yüzünde beliriyor. film zaten başlıbaşına bir bilinçaltı kompozisyonu şeklinde ilerliyor. oh dae su sadece unuttuğu için (lee wo jin'in onu odaya kapatma sebeplerinden biri) cezalandırılıyor. ve lee wo jin'in amacı oh dae su'ya yaptığı günahı hatırlatmak. intikam duygusunun bir nebze önüne geçiyor bu duygu. zaten trajedinin anlamını çözümlediğimizde ortaya ”çözümlenemeyen olay” olarak ortaya çıkar. trajediyi trajedi yapan çözümsüz olması ve bir şekilde kadere, kör talihe olan inançtır. sophokles’in oedipus trajedisinde bu yatar.

filmde oh dae su, köpeğiyle birlikte intihar eden adamın sahnesinde şunu der: ”gülerseniz herkes sizinle güler, ağlarsanız tek başınıza ağlarsınız” ve film boyunca oh dae su ağlamaklı olduğu sahnelerin hepsinde -kızını aradığı sahnede, köpekli adamın araba üzerine düştüğü sahnede ve son sahnede- tam ağlamaklı olurken sadece dişlerini gösterir.

son sahnedeki çözümlemede oh dae su’nun yüz ifadesi açık uçlu bırakılmasına rağmen, dikkatle incelendiğinde aslında unutmadığını gösteriyor, ki psikiyatrist bayan ona ”hipnozun ters tepebileceğini ve canavar öldükten sonra eski hatıralardan kalıntılar kalabileceğini ifade ediyor” ve bu cümlenin adeta vücut bulmuş hali oh dae su’nun yüzünde beliriyor.

film zaten başlıbaşına bir bilinçaltı kompozisyonu şeklinde ilerliyor. oh dae su sadece unuttuğu için (lee wo jin’in onu odaya kapatma sebeplerinden biri) cezalandırılıyor. ve lee wo jin’in amacı oh dae su’ya yaptığı günahı hatırlatmak. intikam duygusunun bir nebze önüne geçiyor bu duygu.

]]>
operadaki sessizlik tarafından http://sanatlog.com/sanat/oldboy-2003-chan-wook-park/comment-page-1/#comment-680 operadaki sessizlik Sat, 28 Mar 2024 03:31:50 +0000 http://sanatlog.com/?p=1666#comment-680 Eline sağlık öncelikle, beğenerek okudum... Oh Dae-Su'nun filmin son karesindeki gülüşü bende olayları anımsadığı, tamamen unutmadığı izlenimini uyandırdı. Ama Freud da "mutlak unutma" diye bir şeyin imkansızlığından bahseder. Hafıza kaybından bahsetmiyorum, o ayrı bir konu. Sağlıklı insanın "mutlak unutma"sı mümkün değildir. Hipnozla, bir aygıtla veya ameliyatla beynin bir bölümünün alınarak unutmanın mümkün kılınabileceği meselesi de bir yana, karakterin gülüşünün filme bile isteye eklendiğini düşünüyorum. "Mutlu Son" mantığının bu yolla geçersiz kılındığını düşünüyorum. Zaten ağır trajedilerin de unutulmaması gereklidir, yaşananlar "bastırılabilir" belki lakin "mutlak" unutulmamalıdır. Bu fikir kulağa mazoşistçe gelebilir... Sen ne dersin Kusagami? Eline sağlık öncelikle, beğenerek okudum…

Oh Dae-Su’nun filmin son karesindeki gülüşü bende olayları anımsadığı, tamamen unutmadığı izlenimini uyandırdı. Ama Freud da “mutlak unutma” diye bir şeyin imkansızlığından bahseder. Hafıza kaybından bahsetmiyorum, o ayrı bir konu. Sağlıklı insanın “mutlak unutma”sı mümkün değildir. Hipnozla, bir aygıtla veya ameliyatla beynin bir bölümünün alınarak unutmanın mümkün kılınabileceği meselesi de bir yana, karakterin gülüşünün filme bile isteye eklendiğini düşünüyorum. “Mutlu Son” mantığının bu yolla geçersiz kılındığını düşünüyorum. Zaten ağır trajedilerin de unutulmaması gereklidir, yaşananlar “bastırılabilir” belki lakin “mutlak” unutulmamalıdır. Bu fikir kulağa mazoşistçe gelebilir…

Sen ne dersin Kusagami?

]]>
persona tarafından http://sanatlog.com/sanat/oldboy-2003-chan-wook-park/comment-page-1/#comment-672 persona Fri, 27 Mar 2024 14:51:39 +0000 http://sanatlog.com/?p=1666#comment-672 Güney Kore sineması sanırım altın çağını yaşıyor. Chan-wook Park, Kim Ki-duk, Chang-dong Lee ve Kim Ji-woon gibi birçok usta isim bu sinemayı canlandırdılar ve biz de bu sayede çok iyi filmler izledik. Güzel bir çözümleme Kusagami, eline sağlık. Güney Kore sineması sanırım altın çağını yaşıyor. Chan-wook Park, Kim Ki-duk, Chang-dong Lee ve Kim Ji-woon gibi birçok usta isim bu sinemayı canlandırdılar ve biz de bu sayede çok iyi filmler izledik.

Güzel bir çözümleme Kusagami, eline sağlık.

]]>