Stanley Kubrick için 1963 yılı ilk önemli doruk noktası idi -ki bir önceki yıl Vladimir Nabokov’un Lolita’sını çekmiş, önemli ölçüde ses getirmişti. Ama bu film yönetmenin Avrupa’ya, İngiltere’ye yerleşmesinin de itici gücü olacaktı. İyi de oldu; çünkü bu tarihten sonra “münzevi bir adam” sinema sanatının ortajen yasalarını kökünden sarsmaya başlayacaktı…
Ele aldığı bütün film türlerinde istisnasız avant-garde bir vizyonu içselleştiren bu sinema imparatoru, Akira Kurosawa’dan Federico Fellini’ye, Luis Bunuel’den Martin Scorsese‘ye, Woody Allen’dan Orson Welles’e, Sydney Pollack’dan Steven Spielberg’e değin farklı anlayıştaki yönetmenleri kendisine hayran bıraktı…
Neydi o filmler?
Kara komedinin modern sınırlarının bir bölümünü çizen Soğuk Savaş parodisi Dr. Strangelove (1964, Dr. Garipaşk), bilimkurgu sinemasının metafizik olanaklarını araştıran ve sinema tarihinde bir dönüm noktası kabul edilen başyapıtlar başyapıtı 2001: A Space Odyssey (1968, 2025: Uzay Macerası), şiddetin kökenlerine indiği ve anarşizan söylemi nedeniyle liberal-muhafazakar İngiltere’yi sallayan A Clockwork Orange (1971, Otomatik Portakal), “zoom” kullanarak çağdaşı yönetmenleri ve sinema eleştirmenlerini şaşırttığı, her karesi günlerce süren çalışmalar sonucunda kotarılmış lirik tarihsel filmi Barry Lyndon (1975), korku janrını delik deşik eden, Stephen King’in aynı adlı yapıtından uyarladığı postmodern sinema kolajı The Shining (1980, Parıltı), savaşı bir “olgu” olarak ele alan ve uzam olarak Vietnam’a konumlanan Full Metal Jacket (1987) ve de her izlenişinde daha da zenginleşen, sinema dersi kıvamındaki son filmi Eyes Wide Shut (1999, Gözleri Tamamen Kapalı), bu münzevi adamın İngiltere’de ve ama Amerikan sermayesiyle çektiği sinema yapıtları idi…
Stanley Kubrick’in öteki filmleri ise; sonraları piyasadan bizzat toplattığı savaş filmi (ve aynı zamanda “debut” filmi) Fear and Desire (1953, Korku ve Arzu), sinematografisini de üstlendiği “film noir” çalışması Killer’s Kiss (1955, Katilin Öpücüğü), yine bir “film noir” olan ve hüzünlü finali akıllardan çıkmayan “heist” filmi The Killing (1956, Son Darbe), savaş karşıtı Paths of Glory (1957, Zafer Yolları) ve görkemli epik Spartacus (1960) isimlerini taşıyor…
Evet, 1963 yılını anarak söze girdik. Aşağıdaki liste, Kubrick tarafından 1963’te Amerika’da, henüz ülkesinden ayrılmadığı bir zamanda deklare edilmiştir ve yönetmenin en sevdiği sinema filmlerini biraraya getirmektedir…
Stanley Kubrick’in kişisel listesi:
1) I vitelloni - Aylaklar (Federico Fellini)
2) Smultronstället / Wild Strawberries - Yaban Çilekleri (Ingmar Bergman)
3) Citizen Kane - Yurttaş Kane (Orson Welles)
4) The Treasure of the Sierra Madre - Sierra Madre Hazineleri (John Huston)
5) City Lights - Şehir Işıkları (Charles Chaplin)
6) Henry V (Laurence Olivier)
7) La notte - Gece (Michelangelo Antonioni)
8)The Bank Dick (Edward F. Cline)
9) Roxie Hart (William A. Wellman)
10) Hell’s Angels - Cehennem Melekleri (Howard Hughes)
Not: Yakında SanatLog’da Stanley Kubrick fırtınası esecek; buradan duyurmuş olalım…
Yazan: Hakan Bilge
oyle olacak firtinaya can feda.
oyle olacak firtinaya can feda. gelmis gecmis ve gelecek en buyuk yonetmendir benim icin S. K. ……….stanley kubrick dendiginde akan sular durur…….
Bekliyoruz…
“Baba”nın listesi hayli ilginç geldi bana, adam her zaman şaşırtmayı beceriyor 😀