Tanpınar Edebiyat Müzesi Açıldı

Türkiye’nin dördüncü müze kütüphanesi, surları üzerinde yer alan Alay Köşkü’nde açıldı. Padişahların resm-i geçit alaylarını seyrettikleri köşkü mekan tutan Müze Kütüphanesi, 7 binden fazla kitaba sahip bir kütüphane olmasının yanı sıra ‘Edebiyatçılar Kahvesi’ ile edebî sohbetlere de imkân tanıyacak.

Padişahların, geçit yapan alayları, mesleklerini sergileyerek geçen esnafı, silaha, zırha gark olmuş bölük bölük askerleri seyrettikleri mekân Alay Köşkü. Gülhane’de Topkapı Sarayı’nın dış suru üzerinden yuvarlak zarif bünyesiyle caddeye uzanıyor. Geçmişte sarayın şehre açılan bir nevi gözü makamındaki köşk, artık edebiyata hizmet edecek. Alay Köşkü, önceki gün düzenlenen bir törenle Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi olarak hizmete açıldı.

Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi, Ankara’daki Mehmet Akif Ersoy, Diyarbakır’daki Ahmet Arif ve Adana’daki Karacaoğlan Müze kütüphanelerinden sonra açılan 4. müze kütüphane. Kütüphanede, edebiyatın çeşitli alanlarına ilişkin Türkiye’de yayımlanan belli başlı eserlerin tümü bir arada yer alıyor. 7 binden fazla kitap, 100′den fazla süreli edebiyat ve estetik konulu derginin yer aldığı müze kütüphanede, Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, ve Nazım Hikmet’in büstleri ile özgeçmişlerini anlatan köşeler bulunuyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, işleyiş ve çalışma açısından bir uzmanlık kütüphanesi olarak il halk kütüphanesine bağlı çalışacak. Kütüphane, yazar, yayınevi, çevirmen, yayıncı, telif ajansı gibi akla gelebilecek edebiyatla ilgili bütün kurum ve kuruluşların her türlü etkinliğine açık olacak. İki katlı binanın üst katı kütüphane ve müze olarak hizmet verirken, giriş katı “Edebiyatçılar kahvesi” olarak kullanılacak. Müzede Tanpınar ailesi tarafından getirilen bazı objelerin yanı sıra Atillâ İlhan’dan Ayşe Kulin’e kadar birçok yazarın kalemlerinden oluşan koleksiyonlar sergileniyor.

Müze kütüphanenin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptı. Kütüphanenin aynı anda bir kıraathane olduğunu anlatan Günay, “Burası hem buluşma hem de çalışma noktası olacak. Çünkü burası oturup insanların kitap okuyacağı şekilde dizayn edildi.” dedi ve ekledi: “İstanbul’da bir edebiyat müze kütüphanesinin okuryazar çevresine, yayın dünyasına yakın bir alanda ve tarihi doku içinde olmasını arzu etmiştik. Bu müzeyi hayata geçirdik. İstiyoruz ki bu müze kütüphanede, bir araştırmacı İstanbul ile ilgili çeşitli dillerden ne ararsa bulabilsin. Belki müze kütüphanesi sözünün altına, bir de ‘kıraathanesi’ dememiz gerekiyor. Çünkü İstanbul’daki okur yazarlarımız, şairlerimiz, edebiyatçılarımız için çalışma, buluşma mekânı olsun istiyoruz. Buna dönük de bazı düzenlemelerimiz var.”

Çelik Gülersoy Kitaplığı’nı da buraya taşıma düşüncesinde olduklarını ifade eden Günay, “İstiyorum ki bu müze, İstanbul ile ilgili edebiyat araştırmalarının merkezi haline gelsin. Gülhane Parkı, insanların seyir için dolaştığı bir mekân değil, aynı zamanda şairini, yazarını rahatlıkla bulabildiği gerçek bir mekân olabilsin.” dedi. Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nden sonra bakanlığın gündeminde Erzurum’da açılacak müze kütüphane var. 

sanatlog.com

Yorumlar

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!