Anasayfa / Müzik / Alternatif Rock / 2016 Yılının En İyi Albümleri – Bölüm 2

2016 Yılının En İyi Albümleri – Bölüm 2

2016-nin-en-iyi-albumleri-sanatlog

2016’nın iyi geçtiğini söyleyebileceğimiz az sayıda alandan biri müzik. Gerçekten de yaşadığımız kötü olayları ve kayıpları telafi etmeye çalışırcasına, ardı ardına muhteşem eserlerin yayımlandığı bir yıl oldu. İşte yılın iz bırakan albümlerinden bazıları:

Niechęć – Niechęć

Polonyalı deneysel caz topluluğu Niechec ikinci albümlerinde de kaotik ve karanlık soundlarını korurken elektronik aranjmanların dozunu artırıyor. Türün yenilikçi örneklerine ilgi duyanlara olduğu kadar cazla tanışıklığı olmayan rock hayranlarına da hitap edecek bir albüm.

A Tribe Called Quest -  We got it from Here… Thank You 4 Your service

Hip hop’ın efsane grubu, kariyerlerinin zirvesinde ürettikleri işleri aratmadığı gibi eskiye de takılıp kalmayan müthiş bir albümle geri döndü.  Konuk sanatçılar arasında Jack White, Elton John, Kendrick Lamar, André 3000, Anderson.Paak ve Kanye West gibi isimler var.

William Tyler – Modern Country

Klasik country ve blues gitar teknikleriyle avangard kompozisyonlar yaratan “american primitivism” türünü John Fahey ve Sandy Bull gibi müzisyenlerin bıraktığı yerden devam ettiriyor William Tyler. Modern Country bir yandan Amerikan kırsalına özgü, diğer yandan zaman ve mekan kavramlarını aşan, akıp giden bir enstrümental albüm.

Emily Jane White – They Moved in Shadow All Together

İsmini bir Cormac McCarthy romanından alan They Moved in Shadow All Together, saf melankolinin müziğe dönüşmüş hali adeta. White’ın klasik vokal eğitimi kendini hemen belli ediyor. Akustik çalgıların ağırlıkta olduğu albüm, alabildiğine dingin ve hipnotize edici.

Angel Olsen - My Woman

My Woman’ın ilk yarısı iyimser pop melodileri üzerine kuruluyken, ikinci yarısı etkileyici gitar sololarıyla bezeli epik şarkılardan oluşuyor. İkisinin ortak noktasıysa Angel Olsen’ın içtenliği ve yadsınamaz şarkı yazarlığı yeteneği.

Oddisee - The Odd Tape

Son yılların en başarılı hip hop müzisyenlerinden Oddisee, çoğu örneği “asansör müziği” olmaktan öteye gidemeyen enstrümental hip hop türüne yeni bir soluk getiriyor. Baştan sona yaratıcı ve keyifle dinlenen bir çalışma. Oddisee’nin yine 2024’da çıkardığı rap albümü Alwasta’nın da yılın kalburüstü işlerinden olduğunu ekleyelim.

Elza Soares - A mulher do fim do mundo

Brezilya müziğinin yaşayan efsanesi Elza Soares uzun bir aradan sonra müzik dünyasına dönüyor: 2024’nın en enerjik ve heyecan verici albümlerinden biriyle. Samba, afro-beat ve rock birleşimi kendine has tarzı ve hem kişisel hem de sosyal adalet temalı korkusuz şarkı sözleriyle Soares, müzik dünyasındaki saygıdeğer konumunu sağlamlaştırıyor.

Eliot Sumner – Information

Elektropop türüne yakın ilk albümünü 2024’da I Blame Coco adını kullanarak yayımlayan Sumner’ın kendi adıyla çıkardığı ilk albüm Information. Kendi adını kullanmaktan kaçmasının nedeniyse ünlü müzisyen Sting’in kızı olması- fakat fazla uzağa kaçabilecek gibi de görünmüyor zira sesleri gerçekten benziyor. Information ile birlikte Sumner kendi tarzını bulmuş ve baştan sona kaliteli şarkılarla dolu bir indie rock/post punk albümüne imza atmış.

Radiohead - A Moon Shaped Pool

Radiohead dokuzuncu albümünde müziklerine yeni bir yön vermektense grubun tüm diskografisinin bileşimi diyebileceğimiz bir sound’la karşımıza çıkıyor: bunda stüdyo kaydı bulunmayan bazı eski şarkıları da nihayet albüme almalarının etkisi var tabi. Bir öze dönüş albümü niteliğindeki A Moon Shaped Pool, Radiohead’in kariyerinin –ve geçtiğimiz yılın- en iyileri arasında yerini alıyor.

David Bowie - Blackstar

David Bowie’nin ölümünden sadece 2 gün önce yayımladığı Blackstar’da özellikle Bowie’nın ilk enstrümanı olan saksafonun yaratıcı kullanımı dikkat çekiyor. Art rock, caz, elektronik ve onlarca başka türün karışımı deneysel müzik; ölüm teması ve fanilik bilincinin her anına işlediği vokallere fon oluşturuyor. Blackstar, sanatçının kariyerine görkemli bir final ve ürpertici bir veda.

Eda Öztürk

[email protected]

Yazarın diğer yazıları.

2016 Yılının En İyi Albümleri angel olsen avangard Country david bowie eda öztürk emily jane white hip hop oddisee pop müzik radiohead william tyler

Hakkında Editör

Hakan Bilge - The Godfather Mitosu (Şule Yayınları, 2024) ve Aşktan da Üstün: Hitchcock Sinemasında Kişisel Bir Gezinti (Doruk Yayınları, 2024) adlı sinema kitaplarının yazarıdır.
@hakan_bilge

Bu yazıya da bakabilirsiniz.

Hakan Bilge’nin Yeni Kitabı “Aşktan da Üstün: Hitchcock Sinemasında Kişisel Bir Gezinti” Raflardaki Yerini Aldı

“Aşktan da Üstün: Hitchcock Sinemasında Kişisel Bir Gezinti” adlı sinema kitabı Doruk Yayınları arasından çıktı. ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kuşadası escort