Yılın yarısından çoğunu geride bıraktık, 2025’nın başından bu yana yayımlanan, farklı ülkelerden ve müzik türlerinden en iyi albümleri paylaşmak için iyi bir zaman. Özellikle popüler medyada pek yer bulamayan eserlere ağırlık vermeye çalıştığımız on albümlük listede seveceğiniz yeni müzikler keşfetmenizi umarız.
Keyifli dinlemeler.
case/lang/veirs -case/lang/veirs
k.d. Lang, Neko Case ve Laura Veirs’in ortak çalışması; her biri başarılı kariyerlere sahip, birbirinden yetenekli üç sanatçıyı bir araya getiriyor. Soyadlarını albüm kapağında görmek bile beklentilere tavan yaptırıyor. Neyse ki bu beklentiler fazlasıyla karşılanmış. “Süpergrup”larda sık rastlanan, üyeler rastgele bir araya gelmişler/getirilmişler havasının yerine, uyum içindeki vokallerin yarattığı bir doğallık hali var albümde. Soloların demokratik dağılımı da her sanatçıya ayrıca parlama imkânı veriyor. Detaylara gösterilen özen, özellikle yaylıların aranjmanında iyice kendini belli ediyor, büyüleyici bir atmosfer yaratıyor.
Hangi şarkı? Atomic Number, Georgia Stars
Thank You Scientist – Stranger Heads Prevail
New Jersey’li progresif rock grubunun henüz 29 Temmuz’da yayımladığı albüm, eleştirmenler ve türün hayranları tarafından o kadar olumlu eleştirilerle karşılandı ki, bir klasik olma yolunda ilerlediğini söylemek abartı olmaz. Zengin orkestrasyon, orijinal düzenlemeler, akılda kalıcı melodiler… Hem teknik anlamda komplike hem de dinlemesi keyifli bir rock albümü, son yıllarda hissettiğimiz bir eksikliği gideriyor.
Hangi şarkı? Blue Automatic, The Amateur Arsonist’s Handbook
Ukandanz – Awo
Ukandanz Etiyopya asıllı, Fransa çıkışlı bir rock grubu. Albüm ethio-jazz ve post punk türlerini birbirleri için yaratılmışlarcasına bir doğallıkla bir araya getiriyor. Özellikle vokallerden etkilenmemek mümkün değil, yılın en yaratıcı albümlerinden. Kaçırmamanız gereken bir deneyim.
Hangi şarkı? Tchuhetén Betsèmu, Lantchi Biyé
Car Seat Headrest – Teens of Denial
Teens of Denial, yetenekli olduğu kadar da üretken müzisyen Will Toledo’nun 2025 yılında başladığı Car Seat Headrest projesi altında yayımladığı on ikinci albüm. Geçen sürede giderek mükemmelleştirdiği müziğini nihayet başyapıt noktasına taşımış; albümde 90’lı yılların indie rock gruplarının etkilerini yoğun olarak duymak mümkün ama türe yeni bir soluk getirdiği de aşikâr. Sadece bu yılın değil son yılların en orijinal, en başarılı indie rock albümüyle karşı karşıyayız.
Hangi Şarkı? Vincent, Drunk Drivers/Killer Whales
Charles Bradley – Changes
Gençliğinde profesyonel olarak “James Brown”luk yapan (James Brown kılığında sahneye çıkıp James Brown şarkılarını söylemek mesleği) Charles Bradley, zorluklarla dolu hayatı boyunca müziğe emek vermiş, hak ettiği yerlere ise çok geç gelebilmiş, efsanevi bir soul vokalisti. İlk albümünü 2025’de çıkaran sanatçı üçüncü çalışması Changes’da her şarkıya ruhunu döküyor ve şimdiye kadarki en iyi işine imza atıyor. Albümle aynı adı taşıyan şarkının bir Black Sabbath cover’ı olduğunu da ekleyelim.
Hangi şarkı? Changes, Ain’t It a Sin
The Jezabels – Synthia
Avustralyalı alternatif rock topluluğu The Jezabels’in üçüncü albümleri Synthia. Adından da anlaşılacağı gibi melodik synthler ve enerjik davullar üzerine kurulu, shoegaze esintili, atmosferik müzikleri, vokalist Hayley Mary’nin yer yer Kate Bush’u anımsatan güçlü sesiyle buluşunca ortaya dinleyicinin dikkatinin bir an bile dağılmasına izin vermeyen, sürükleyici bir albüm çıkmış.
Hangi şarkı? Come Alive, My Love is My Disease
Xenia Rubinos – Black Terry Cat
İlk bakışta sıradan bir R&B albümü izlenimi verse de Black Terry Cat baştan sona dinlendiğinde müzikal çeşitliliği ve yoğun içeriğiyle şaşırtıyor. Xenia Rubinos karakteristik sesini ustalıkla kullanıyor, şarkı sözlerinde ise Amerikan toplumundaki ırkçılık ve zenofobiyi yerden yere vuruyor. Zaman zaman enstrümantal geçişler kullanarak şarkılar arasındaki bütünlüğü güçlendiriyor. Radyo hitlerinden uzaklaşıp, hem dans edilebilir hem de derinlikli pop müzik dinlemek isteyenler için tatmin edici bir albüm.
Hangi şarkı? Don’t Wanna Be, Mexican Chef
Badbadnotgood – IV
Badbadnotgood ya da kısa adıyla BBNG, özellikle hip hop şarkılarına getirdikleri yorumlarla tanınan, hatta Ghostface Killah gibi ikonik bir rapçi ile ortak albüm çıkarmış, Kanadalı genç bir caz grubu. Bugüne kadar üç elemandan oluşan gruba, daha önceki albümlerinde kendilerine eşlik eden saksafoncu Leland Whitty de dahil oluyor ve dörtlü halini alıyorlar. IV, çığır açıcı bir albüm değil belki ama günümüzün en ilgi çekici gruplarından birinin, beklentileri boşa çıkarmayan, başarılı bir çalışması. Eğer daha önce dinlemediyseniz diskografilerinin tamamına göz atmanız önerilir.
Hangi şarkı? Confessions pt. II, Times Moves Slow
Ulver – ATGCLVLSSCAP
Ulver, kariyerine black metal ile başlayıp (ve türün en iyi gruplarından sayılacak kadar başarılı olup) ilerleyen yıllarda denenmedik tür bırakmayan, Norveçli deneysel müzik grubu. ATGCLVLSSCAP, On iki farklı canlı performanstan alınmış, bol doğaçlamalı kayıtlardan oluşuyor. Adeta hipnotize edici, sıkıcılıktan uzak bir post rock/ambient albümü.
Hangi şarkı? Cromagnosis, Om Hanumate Namah
Melt Yourself Down – Last Evenings on Earth
Londra çıkışlı grup; afrobeat, hip hop, funk, punk ve jazz karışımı, tanımlaması zor bir müzik yapıyor. Last Evenings on Earth, 2025’te çıkardıkları ilk albümde yarattıkları benzersiz tarzlarını devam ettiren, biraz daha agresif, enerji patlaması niteliğinde bir albüm. Farklılık arayanlara önerilir.
Hangi şarkı? Dot to Dot, Jump the Fire
Eda Öztürk