İki aylık bir periyotla çıkacak olan GodFather’ın “Suç Filmleri, Gangster Filmleri ve Sinema’da Şiddet” dosya konulu ilk sayısı raflarda….
Bir “sine-teori” dergisi olarak çıkan GodFather, sadece popüler sinemayla, güncel filmlerle, vizyon filmleriyle ilgilenen bir dergi değil, sinema tarihi, kült filmler, sinema akımları, yönetmenler, ülke sinemaları gibi konuları inceleyecek.
Olcay Bağır’ın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı dergi, sinemanın yalnızca estetik ve edebi yanıyla değil; felsefi, politik, psikolojik ve sosyolojik yanıyla da ilgileniyor.
Editör yazısında derginin amacı ve yönteminin; “Sinema üzerine düşünmek ve düşündüğünü yazmak, sinemayla ilgili araştırıp incelemek ve araştırıp incelediğini yazmak” olduğunu söyleyen Bağır, “Sinemaya sadece zaman geçirmek, eğlenmek gözüyle bakanların yanında; sinema üzerine okuyan, yazıp-çizen insanlar olmasaydı, sinema doğuşundan beri ne kadar ilerleyebilirdi?” diye soruyor. Cevabın pek de parlak olmayacağını söyleyen Bağır, “Bu bakımdan en küçük çabanın bile değerli olduğunu düşündüğüm “sinemanın gelişimi” konusunda mütevazı bir katkı sağlamak amacıyla çıkıyoruz.” diye yazıyor.
İÇİNDEKİLER
İyiler, Kötüler Karşısında Neden Kazanmak Zorundadır? / Prof. Dr. Faruk Gençöz
Bir Karakter Analizi: Travis’in Gece Tarifesi / Dilara Bedriye
The Godfather ya da Örgütlü Suçun Ekonomi Politiği: Bırakınız Yapsınlar Bırakınız Vursunlar / Hüseyin Ortak
Scarface: Dünya Senin! / Zeynep Gizem Gencer
Gangster Filmlerinde Kadının Özneleşememe Sorunu / Hazan Özturan
Bir Gösteri Unsuru Olarak Şiddet / Olcay Bağır
Yeraltı Peygamberi Gomorra, Godfather’a Karşı / Serkan Paydak
Postmodern Bir Gangster Filmi: Miller Kavşağı / Hakan Bilge
Gri Olamayan Kırmızı: Alex / Canan Çitil
İtirazım Var! / İhsan Metinnam
Hayırlı olsun. Acaba dergiyi İzmir’de nerede bulabilirim?
Derginin facebook sayfasında verilen bilgiye göre İzmir’de “kitapsan’larda, pan kitabevi ve yakın kitabevi’nde olacak”mış.
Hem kitabınız The Godfather Mitosu hem de bu dergiyi sinema severlere kazandırdığınız için tebrik eder ve başarılar dilerim. Türkçede sinema üzerine, özellikle de sinema tarihi ve okumaları üzerine ne kadar az kaynak olduğu ortada. Bu yüzden ülkemizde ve dilimizde sizin gibi nitelikli incelemeler yapan yazarlara çok ihtiyaç var.
Ayrıca buraya bir özel not daha düşerek bir konudaki üzüntümü bildirmek istiyorum. ekşisözlük’teki hesabınızda sanırım sık sık bu siteye referans ve link verdiğiniz için hesabınız çaylak moduna düşürülmüş. Doğrusu bu uygulama bana çok saçma ve haksız geldi. Oradaki paylaşımlarınızı da takip ediyordum. Sanırım entryleriniz silinmese de artık ulaşmak daha zorlaştı. Ben orada yazar olmadığım için konuyu gündeme getiremedim ama, orada bir sürü anlamsız şeyler paylaşan yazar varken bu yaptıkları hareket çok aptalca oldu. Sözlüğün en iyi sinema yazarını dışlamayı tercih etmeleri kendi ayıplarıdır ve kayıplarıdır. Neyse ki sanatlog var 🙂
Takibiniz ve anlamlı düşünceleriniz için teşekkür ederim. Evet, neyse ki sanatlog var, çünkü artık sözlükle bir işim ve hevesim kalmadı. Buradan takip etmeniz dileğiyle 🙂 Sevgiler.