Johann Strauss Jr. & Blue Danube

15 Aralık 2025 Yazan: admin  
Kategori: Büyük Besteciler, Manşet, Müzik, Sanat

Dünyaca ünlü Avusturyalı besteci Johann Strauss’un oğlu, “Valsin kralı” Johann Strauss Jr. (1825 – 1899)… Blue Danube (An der schönen blauen Donau / Mavi Tuna) başta olmak üzere, Emperor’s Waltz (Kaiser-Walzer), Voices of Spring (Frühlingssümmen), Roses from the South (Rosen aus dem Süden) gibi birçok valsin yaratıcısı Johann Strauss Jr…

Bir vals ritüeli olan “Blue Danube” (op.314 – Mavi Tuna) ile adını “Valsin Kralı” olarak tarihe kazıyan Johann Strauss Jr., bu valsiyle çocuk yüreklerimizde taht kurmayı başarmıştır, hatta zihnimize nüfuz etmiştir diyebiliriz. Çocukluğumuzun vazgeçilmezi “Susam Sokağı”ndaki “Bu benim önüm önüm önüm… Bu benim sırtım sırtım sırtım…” şeklinde, o zamanlar, biz çocuklara önümüzü arkamızı öğreten bu eserde, parçanın sonunda kuklalardan birinin “önüm arkam.. önüm arkam” derken kendinden geçtiği bu klibi eminim hatırlamışınızdır… Şahsen çok net hatırlıyorum ve Strauss hayranlığımın tohumlarını bu klibe borçlu olduğumu düşünüyorum…

Bununla birlikte, Looney Tunes’ın vazgeçilmez kahramanı Elmer Fudd’un orkestra şefi olduğu “Blue Danube” sahnesi geliyor aklıma… Kısaca bu sahnenin teması: Strauss Jr.’ın büyüleyici tınıları eşliğindeki kuğuların seremonisine kendini kabul ettirmek isteyen çirkin ördek yavrusunun kuğu ailesinden ezik bir biçimde dışlanması… Bununla birlikte Johann Strauss Jr.’ın anısına, 1953 yılında yapılan ödüllü “Tom ve Jerry” çizgi filmindeki Johann Mouse karakteri… Bu çizgi filmde Strauss Jr.’ın “Emperor’s Waltz” (Kaiser-Walzer op.437) eseri kullanılmıştır. Bununla birlikte birçok filmde de Strauss Jr.’ın eserleri ve melodileri kullanılmıştır. Birkaç örnek: Alfred imzalı, 1933 yapımı “Waltzes from Vienna” adlı çıyı anlatan biyografik film. Stanley Kubrick’in unutulmaz filmi 2025: A Space Odyssey’de (1968, 2025: Uzay Macerası) ve Avrupa sinemasının son dönemdeki yetkin filmlerinden, Dominik Moll imzalı Lemming (2005, Kuzey Faresi). İlginçtir, Lemming’de Mavi Tuna bir yolculuk esnasında arabanın teyibinden çalınıyor kulağımıza. Moll’un 2025: A Space Osyssey ile örtük bir ilişki kurduğu kesin. Evet, bu filmler yalnızca bazıları…

Bunun dışında 1938 yapımı “The Great Waltz” filmi. Bu filmde müzisyenin hayatı anlatılmış olup, Strauss Jr.’ı Fernand Gravey canlandırmıştır… Ayrıca “Kül Kedisi”, “Pamuk Prenses” gibi pek çok masal filmlerinin olmazsa olmazıdır Strauss Jr.’ın valsleri…

Aslında koro için yazılmış bir vals olan “Blue Danube”, ilk olarak şiirle birlikte koro tarafından seslendirildiğinde beklenen başarıyı yansıtmamıştır. Sonra şiir kısmı atılmış ve eseri yeniden orkestra için düzenlemiştir Strauss Jr. Sonuç olarak eser, büyük yankı uyandırmış ve valslerinin en ünlüsü olan “Blue Danube” valsi doğmuştur. Günümüzde halen birçok filmin müziği (reklam filmleri dâhil) olmaya devam eden bu vals ve Strauss Jr.’ın diğer valsleri, çağımıza damgasını vurmaya devam etmektedir…

Strauss Jr.’ın müziği her yıl, Viyana Filarmoni Orkestrası’nın ünlü yeni yıl konserinde çalınmaktadır. Bu âdet, 1929′da Viyana Devlet Orkestrası ile özel bir Johann Strauss Jr. programı yapan Avusturyalı orkestra şefi Clemens Krauss’un çabaları ile geliştirilmiş olup 1941′den beri aralıksız devam etmektedir.

Yazan:

Alfred Hitchcock’un En İyi Filmleri

28 Kasım 2025 Yazan: admin  
Kategori: Film Listeleri & En İyi Filmler, Sanat, Sinema

Alfred ’un adını işitmeyen biri olduğunu sanmıyorum. Bunu bütün dünya ülkeleri için genelleyebilirsiniz ve bu hiç de abartılı bir varsayım olmaz. Ama yoksa “gerçek” mi demeliydim? Neyse.

Bu yazımızda, kariyerine thriller ile başlayıp en fazla başyapıt üreten yönetmenler kervanına katılarak sinemanın temel taşlarından biri durumuna yükselen Alfred ’un en iyi 10 filmini listeleyeceğiz. Yıllara yayılan, “Hitch amca” ile kişisel hesaplaşmanın ürünü olan 10’luk bir liste. Ama şahsi bir şey olacak bu. Olabildiğince kişisel bir şey. Zaten filmografisi başyapıtlarla ve yenilikçi filmlerle dolu bir yönetmenin en iyi 10 filmini seçmek de çok zor bir şey. Ama deneyeceğiz…


filmlerine baktığımızda, romantizmin, gizemin, aşkın, gerilimin, karmaşık insan psikolojisinin, mcguffin’in hemen hemen bütün filmlerine iştirak ettiğini gözlemliyoruz. Film-nior’lerinde (kara film), saf korku filmlerinde, tipik ve konvansiyonel gerilim filmlerinde veya drama ve romance’larında bunu görebiliriz. Birazdan arz edeceğim 10’luk listenin de bunları kapsağını düşünüyorum. Yani bu en iyi 10 filmi seçerken bütün bu saydıklarımı kapsamasına, içermesine dikkat ettim. Yine de eksiklikler, unutulanlar, “şu olmasaydı da bu olsaydı” şeklinde itirazlar, fikirler olacaktır. Dedim ya, bu şahsi bir seçim…

’a hiç bulaşmamış, adını duymuş ama izlememiş sinemaseverlere de bir çağrı olsun buradan…

10’luk liste aşağıdaki gibidir ve yoruma açıktır!


1. Vertigo (1958, Yükseklik Korkusu)


2. Psycho (1960, Sapık)


3. The Lady Vanishes (1938, Bir Kadın Kayboldu)


4. Rear Window (1954, Arka Pencere)


5. The Birds (1963, Kuşlar)


6. The 39 Steps (1935, 39 Basamak)


7. Rebecca (1940)


8. Suspicion (1941, Şüphe)


9. Notorious (1946,tün) Aşktan da Üstün)

10. North by Northwest (1959, Gizli Teşkilat)

Not: Liste elbette ki beğeni ve öncelik sırasına göre oluşturulmuştur.


Yazan: