Kaos GL: 127. Sayı
19 Kasım 2025 Yazan: Editör
Kategori: Dergi & Fanzin, Duyurular, Edebiyat, Sanat
Kaos GL #127 - Kasım-Aralık, 2025
Peki, Ne Yapmalı?
İşte “Sosyal Politikalar” dosya konulu 127. sayımızla karşınızdayız! Aslında LGBT’ler nerelerde nefes alır ya da aldırılmaz, çalışır da nasıl çalışır, okula gider de hangi yoldan gider, hastaneye giderse de neleri yutar anlatamaz, kapılar nerede nasıl yüzlere kapanır, ailelerde her şey çok güzeldir de kırılan kolun yeni kaç kalbi acıtır sorularının birleştiği bir dergi bu… Peki, ne yapmalı?
Bu sorunun yanıtını bin bir açıdan bizimle birlikte arayan dosya konuklarımız Burcu Yakut-Çakar, Şemsa Özar, Dicle Çakmak, Elif Tuğba Doğan, Erdal Partog, Gaye Burcu Yıldız, Gülbahar Örnek, Selçuk Candansayar, Simten Coşar, Volkan Yılmaz ve Yüksel Akkaya…
Bu sayının bereketi, ülke dışından gelen katkılardan da geliyor. Sosyal hizmet uzmanı, eğitimci, sağlık uzmanı ve sendikacı konuklarımızdan Kanadalı Brian O’Neill, İsveçli Hans Knutagard, Hollandalı Marten van den Berge ve Juul van Hoof, İngiltereli Martyn Higgins, ve son olarak Kanadalı Onyii Udegbe, Zack Marshall ve Tess Vo, eşsiz katkıları ile dergiye konuk oluyor. Dergi sayfalarındaki evsahipliğimizin, 10-16 Aralık tarihlerinde Ankara’da gerçekleştireceğimiz “Ayrımcılıklara Karşı Sempozyum” ile devam edeceğini ve siz okurlarımızı da beklediğimizi ayrıca dile getirelim bu vesileyle…
Dosya dışı konuklarımızdan Cenk Erdem, “Orta Şark’ın Altın Bülbülü” Neşe Karaböcek ile bizler için sohbet ediyor. Hakan Bilge, yine tadına doyum olmayan yazısıyla, “Kadın düşmanı bir film nasıl yapılır?” diye soruyor. Osman Bulugil, bu dergiye ayrı bir değer katan futbol derlemelerinin sonuncusuyla, Akdeniz-göçfutbol çemberini bizler için zorluyor. Seçkin Tercan ise, “Don’t Ask, Don’t Tell” yasasına atfen derlediği sergisiyle ABD’li fotoğraf sanatçısı Jeff Sheng’i sayfamıza taşıyor ve soruyor: Sorma! Söyleme! Peki, bu geyler nasıl yaşıyor?
128. sayımızın dosya konusu “Şeyleşme vs. Queer”. Dosya editörü Göksun Yazıcı, bizler için şu sözleri aktarıyor şimdiden: “Akışları yerli yurtlu hale getiren, yeniden kodlayarak şeyleştiren ve katılaştıran kapitalizm, sadece yıkmaz aynı zamanda üretir de… Bu dosyada kapitalizmin ürettiği öznellikleri, işlevselleştirdiği özneleştirme süreçlerini göz önüne alarak, queer düşüncenin bu özneleştirme -kimlik, kendilik ilişkileri vesaire- süreçlerini nasıl sekteye uğratacağını, antikapitalist bir queer kadar queer anti-kapitalizmin nasıl olacağını tartışacağız.” Sizlere şimdiden yardımcı olalım… Anahtar kelimeler: Queer, kapitalizm, kaçış çizgisi, özneleştirme ve şeyleşme.
Katkılarınız için son gönderim tarihini de paylaşalım: 10 Aralık 2025!
İçindekiler
Kaos GL’DEN
Bir sosyal politika meselesi olarak LGBT bireylerin çalışma yaşamında karşılaştığı ayrımcı pratikler
Sosyal Politika(yı): Ne Yapma(ma)lı
Muhafazakârlığın Vatandaşlığı: Sosyal Olanın Reddi
Adalet’in iffeti var mı?
Sosyal Politika Uygulamalarında Sosyal Adalet ve Kimlik
LGBT Politikasının Homo-Nasyonalizm ile İmtihanı
Farklılığın Onuru
Sosyal Adalete Doğru: Queer Bireylerin İnsan Haklarına Uluslararası Bir Bakış
İnsan Hakları Haftasında Ayrımcılıklara Karşı Sempozyum
Görünmez Erkekler
Gökkuşağı Şehirleri’nin kartopu etkisi, Hollanda’nın Yerel LGBT Politikaları
Özgürlük, Aşk, Gurur, İktidar ve Umut
LGBT Gündem
Kadın Düşmanı Bir Film Nasıl Yapılır?
Sorma! Söyleme! Peki, bu geyler nasıl yaşarlar?
Kaos GL Dergisi “Nereden Nereye?” Diye Soruyor
Kaos GL Dergisi’nin 125 sayısı “göç ve mültecilik” dosyasıyla raflarda yerini aldı.
Nereden Nereye…
Aslına bakarsanız, tam da bu “nereden nereye”nin karşılığını aradık 125. sayılı dergimizin “Göç ve Mültecilik” dosyasında… Dosyaya çağrı yaparken, şunları söylüyorduk: “Taşrada yaşama imkânı bulunmadığı için metropollerde verilen uğraşıdan, hep geriye duyulan özleme ve tam gidememe hallerine… Ölüm korkusundan, başka bir ülkede yaşamaya mecbur bırakılmaya; yersiz yurtsuz kalma hallerimize… Mülteci LGBT’lerin İran’dan başlayan kara tren yolculuklarından, Türkiye’de “tekin olmayı bekleme” duraklarına… İşçi göçleri ve “ucuz işçiler”’den “cahil Türkler”e ve sonunda “terörist Müslüman” kimliğine evrilen göçmenlik hallerine… Entegrasyondan, asimilasyona… Soruyoruz: Sığınılan limanlar ve yeni yaşam alanları, gerçekten daha mı özgür?” İşte, güzel bir derleme ile karşınıza çıkıyoruz…
2007’de Beyoğlu Emniyeti’nde öldürülen Festus Okey’i bize hatırlatan Ayşe Parla; “hayatımızı-dilimizi-inancımızı-kim olduğumuzu belirleyen sınırlar” diyen Cavidan Soykan; trans kimliklere göçmenlik ve cemaat arayışı penceresinden bakmayı gösteren Hande Öğüt; Kürt kadınların zorunlu göç deneyimlerini aktaran “Ne Değişti?” kitabının yazarları ile söyleşen Hayrettin Özen; İslamofobi ve homofobi üzerine Almanya’dan iki akademisyen, Almanya’da göç ve entegrasyon üzerine örgütlenen Türkiyeli aktivistler ve “Kimse İllegal Değildir!” diyen İsveçliler ile üç sohbeti derleyen İmge Oranlı; içten dışa göçü anlatan Levent Şentürk; “İnsan ve Avrupa ne istiyor?” diye soran Murat Çınar; mültecilerin haklarının ihlal edilmesine ev sahipliği yapan ülkelere değinişiyle Nalan Özdemir; karanlıktan aydınlığa çıkmayı fısıldayan, lezbiyenlerin gündelik hayatına değinişiyle eşsiz paylaşımın sahibi Nevruz Aksu; futbolun göç haritasını çıkaran Osman Bulugil; sosyal hizmet alanının penceresini LGBT mültecilere doğru zorlayan Özge Arslan; Almanların kafasındaki homojenlik algısına dair Ulaş Yılmaz’ın sözlerini derleyen Philip Eicker; “Avrupa’nın durgun denizinde boğulan gençler”i bize anlatan Poyraz Şahin ve Suriye’de yaşayan “Filistin’in dışındaki en büyük Filistin köyü”nün sakinlerinden Umm ile görüşen Şenay Özden… İmge Oranlı’nın editörlüğünde hazırlanan dosyamızın konukları ve hikâyeleri saymakla bitmez.
Dosya dışı konuklarımız ise, İstanbul’a yolu düşen Madonna’nın gönül izlerini süren Cenk Erdem; queer bağlamında kuramdan, edebiyata, sinemadan ve çağdaş sanat pratiklerine uzanan büyük bir seçkiyi bizlere aktaran Cihan Erdal ve “Hollywood’un eşcinsellikle imtihanı”nı derlediği eşsiz yazısıyla Hakan Bilge…
Yazıların anlamını, el hünerleriyle göklere taşıyan resim çalışmalarıyla ise, Gülçin Aksoy dergi ve dosya kapağını; Serpil Odabaşı ise UMUM’u taçlandırıyor.
126. sayı yolda… Eylül-Ekim sayımızda “Hastalıktan İdeolojiye Damgalamaya Karşı Bedensel Direnişler” dosya konusunu keyifle okuyacağımız günlerde buluşmak üzere… Yazılı ve görsel çalışmalarınızı editor@kaosgl.org adresi ile paylaşmanız için son tarihimiz 5 Ağustos!
Kaos GL Dergisine abone olmak için:abone@kaosgl.org
http://www.kaosgl.com
İçindekiler
Göç ve Mültecilik
Kırılganlığın “kimliksiz”likle pekiştiği süreçler…
Ne Değişti?
İnsan ve Avrupa ne istiyor?
İçten dışa göç: Uygarlığı geride bırakırken…
“Filistin’in dışındaki en büyük Filistin köyü”
Peki, kim bu LGBT mülteciler?
Karadeniz müziği, aşk ile…
Fırat ve Dicle’nin azgın sularında yüzmesini öğrenip Avrupa’nın durgun denizinde boğulan gençler
4-5 Dakika…
Aslında Hepimiz Birer Göçmeniz!
İslamofobik Irkçılık, “Doğulu Egzotik Geyler” ve Irkçılık Karşıtı Türkiyeliler
Madonna ile cennette…
İngen İllegal! / Kimse İllegal Değildir!
Nikita Dhawan ve Maria Castro Varela ile
“Almanların inandığı o homojenlik gerçekte yok”
Mülteci, Siyaset ve İnsan Hakları
Trans Kimlikler, Göçmenlik ve Cemaat Arayışı
“Muammanın peşrevinde muallâktayız”*
Futbolun Demografisi ve Oyuncu Göçü
LGBT Gündem
Hollywood’un Eşcinsellikle İmtihanı