Anasayfa / Edebiyat / Şiir / Mavi Yeşil: 78. Sayı

Mavi Yeşil: 78. Sayı

Mavi Yeşil dergisi 78. sayısıyla on üçüncü yılını tamam­lıyor. On üç yıl sonra başladığımız yere dönüyor gibi­yiz: Anlaşılan o ki bu ülkenin gündeminde bilim, ve özellikle de bir türlü öncelik sırası kazanamayacak. Adına “milenyum” denilen bir zamanda, 2024 yılının başında, çıkmıştık yola; aradan on üç yıl geçti, çığ(ırtkan)lıkları ve top sesleri arasında yolumuza devam ediyo­ruz. Bilimden, yaprak testlerin yüzdelik başarı oranı; kültür ve sanat denilince de yemekli, türkülü, eğlence­li yerel yönetim patentli yarı resmi panayır gösterileri anlaşılmaya devem etse de Mavi Yeşil dergisi sanat ve edebiyat yolundaki kararlılığını yazı yardımıyla sürdür­meye devam ediyor.

Bu sayımıza Esra Polat’ın Üvercinka incelemesiyle başlıyoruz. Cemal Süreya’nın şiir evrenini, imgelemini, şiirini biçimleyen estetik bakış açısını yakından incele­me fırsatı bulduğumuz Üvercinka alı yazıda yüzey ya­pıdan derin yapıya yolculuk yapıyoruz. II. Yeni kuşağı­nın önemli şairlerinden Cemal Süreya’yı bu yolculukta daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Kısa bir ardan sonra yazan Hasan Öztürk de yepyeni bir kitabın mer­kezine çağıyor bizi: Türk Romanında ve Başkala­şım. Türk romanını biçimleyen ana figürlerin, yazar ve kahraman sorunsalının izleğinde Türkiye’de roman ve onun eleştirisi konusunda Parla’nın düşünüş biçimine kapılar aralıyor yazısında. İlker Aslan genç bir yazarın ve yeni bir kitabın izini sürüyor. Gökhan Yılmaz’ın Bi­raz Kuşlar, Azıcık Allah adlı eserini öykücülüğümüze getirdiği yeni soluğu inceleme fırsatı buluyoruz Aslan’ın yazısında. edebiyat, sanat, eksen­li yazısında Amerikan emperyalizminin ’da insancıl bir kılığa sokulması girişimini gözler önüne seriyor. Gülşah Şişman Tzvetan Todorov’un poetik kuramın ana çizgilerini yansıtan Poetikaya Giriş aldı kitabını inceledi. Ömer Kalafatcı 1952 Mısır Devrimi ve Necip Mahfuz’un “Miramar”ını konu aldığı yazısıyla aramızda. Mehmet Nur Karakeçi uzun bir aradan son­ra aramıza katılıyor. Gönül Türüt Kesim ise büyük şa­irimiz Yahya Kemal ve onun şiir anlayışını kaleme aldı.

Bu sayının dikkat çeken öykücülerinden biri Farzet ki Dönmedim adlı kitabın yazarı Dursun Ali Sazkaya. Ya­zarın öyküsü hem anılara hem de var olma sancısının bilincine bir pencere açıyor. Kübra Aslan ve Kadri Ra­şit Akdeniz bu sayımızın diğer öykücüleri.

Bu sayımızın şairleri ise: Pınar Doğu, Sebahattin De­mirci, Hızır İrfan Önder, Erkan Karakiraz, Fatih Ya­vuz Çiçek, Ömer Eski ve Altay Taşkın.

78. sayının içindekiler:

Üvercinka / Esra Polat… 2

Lal Manifesto / Pınar Doğu… 7

“Türk Romanında Yazar ve Başkalaşım”/ Hasan Öztürk… 8 

Kuru Kalem / Altay Taşkın… 11

Kuşlar, Allah ve Diğer Şeyler / İlker Aslan…12

24 Saat Amerikan Emperyalizmi / Hakan Bilge…14

Tzvetan Todorov, Poetikaya Giriş / Gülşah Şişman… 16

1952 Mısır Devrimi ve Miramar / Ömer Kalafatcı… 18

Hazan Vakti / Ömer Eski… 19

Dert Çok, Hem-Dert Yok / M. Nur Karakeçi… 20

Üç Nokta / Yiğit Tornacı… 22

Hazan Vakti / Hızır İrfan Önder… 23

Gerçek / Erkan Karakiraz… 23

Yahya Kemal ve Şiir / Gönül Türüt Kesim… 24

Kurallı Birleşik Hayaller / Sebahattin Demirci… 26

Kelebeğin Çekim Kuvveti / Fatih Yavuz Çiçek… 27

Bir Monolog / Kübra Aslan… 28

Kimi/n Zamanı / Ayşegül Ergül… 29

Gidip Dönemeyenler İçin / Dursun Ali Sazkaya… 30

Geçti Dost Kervanı / Kadri Raşit Akdeniz… 32

İletişim: bilgi@maviyesildergisi.com

Sezgin Taş

esra polat Mavi Yeşil: 78. Sayı

Hakkında Editör

Bu yazıya da bakabilirsiniz.

masal-sanatlog.com

Faşist ve Seksist: Masallar

Ataerkinin meşru iğdiş aracı: MASAL “Bir zamanlar çok iyi kalpli, iyi olduğu kadar da güzel, ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir