Temrin Dergisi’nin 42. Sayısı Çıktı…

Hilmi Yavuz özel sayısı olan 41. sayımız yoğun ilgi gördü ve matbaadan çıkar çıkmaz neredeyse tükenme seviyesine geldi. Öyle ki bazı D&R mağazalarının daha ilk günden “yok satarı” oldu. Eylül sayımız Hilmi Hoca’nın da beğenisini kazandı. Hoca’nın beğenisini kazanan arşivlik bir sayı hazırladığımız için mutluyuz. Özel sayımıza her türlü desteği vererek derginin hazırlanma aşamasında yanımızdan hiç ayrılmayan Şair Ercan Yılmaz’a bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Ekim sayımız da elinizden düşürmeyeceğiniz bir sayı oldu. Bu yılki Yaşar Nabi Şiir Ödülü’nü alan Taner Cindoruk “kök” ve “dünya narı” isimli iki şiiri ile sayfalarımızda yer aldı. Fatih Yavuz Çiçek, Şükran Kara ve Serdar Çakıcıoğlu diğer şairlerimiz.

Prof. Dr. Mahmut Kaplan, “Muhibbi’nin Şiir Aynasında Canan” başlıklı yazısında Kanuni’nin kadına bakışını ele aldı. Hakan Bilge “Ölümü Yenmek”, Şeref Yılmaz “Hiçbir Şey Gereksiz Değil”, Tahsin Yıldırım “1940 Yılının Edebiyat Dünyasında Bir Tartışma: Afrodit”, Ayşe Yılmaz “Hayatı Güzelleştiren Hikâyeler”, Sıddık Akbayır “Tezcan Bahar’ın Exlibrislerinde Renk Ve Öykü”, Gülşah Elikbank “Piyasanın Mantığı Edebiyatın Mantığı Değil”, Semra Bilgin “Alın Yazısını Denizin Öte Yakasında Denemek” başlıklı yazılarıyla bu sayımıza katkıda bulundular.

Bu sayımızın öykücüleri; Ahmet Büke, V.Hüseyin Kaya, Nurdan Beşergil ve Bekir Şakir Konyalı. Dört öyküyü de beğeniyle okuyacağınızı düşünüyoruz. Bekir Şakir Konyalı artık Temrin okurunun yakından takip ettiği bir öykücü. Bu sayımızda yer alan “Çivi” isimli öyküsü, Konyalı’nın öykü evreninin giderek nasıl da genişlediğinin bir göstergesi.

Bu ayki söyleşi konuğumuz İtalyan eleştirmen-romancı Umberto Eco. Kayahan Sarı, Umberto Eco ile “kurmaca” bir gezintiye çıkarıyor bizleri. Romanları ve romancılığı üzerine bilmediğimiz şeyleri fısıldıyor Eco.

“Ödülün Hikâyesi” köşesinde bu ay Yıldız Ramazanoğlu’nu ağırlıyoruz. Ramazanoğlu “Derin Siyah’ın Bahtı” başlıklı yazısında 2024 TYB Hikâye Ödülü’nü alan kitabı “Derin Siyah”ın serüvenini anlattı.

Fuat Ata “insanat” köşesinde yeni bir karikatürüyle yer aldı.

Alperen Köseoğlu çizimleriyle yine kapağımıza renk kattı.

Son olarak, Kalender Tufan “künye” köşesinde kitapların ve Seda Ülke “devran” köşesinde sanat ve edebiyatın izini sürdü.

Gelecek sayılarda buluşmak ümidiyle…

SanatLog Haber

sanatlog.com

Akatalpa Dergisi’nin 142. (Ekim 2024) Sayısı

Akatalpa Dergisi’nin 142. (Ekim 2024) sayısına katkıda bulunan şair ve yazarlar:

Tahir Abacı, Alp Arslan Akman, Suat Kermal Angı, Serap Aslı Araklı, Gökhan Arslan, Erman Bazo, Engin Berk, Hakan Bilge, Yılmaz Bozan, Ahmet Cemil, Hüseyin Avni Cinozoğlu, Ünsal Çankaya, Ergül Çetin, Ersun Çıplak, Özlem Çiçek, Fuat Çiftçi, Aslı Dağeri, Deniz Dengiz, Erdinç Dinçer, Oresay Özgür Doğan, Gültekin Emre, Abdullah Eraslan, Z. Ersin Erdem, Mehmet Erikli, Osman Serhat Erkekli, Metin Fındıkçı, İzzet Göldeli, Zeynep Güngör, Adil İzci, Korkut Kabapalamut, Ozan Kaçar, Pınar Kocabay, Özge Kocatürk, Yağmur Mercanoğlu, Erhan Mındız, Salim Nacar, Mine Ömer, Musa Öz, Seyhan Özdamar, Mert Öztürk, Mehmet Rayman, Onur Sakarya, E. Sema Sezen, Kâzım Şahin, Volkan Şenkal, Tuncer Uçarol, Pınar Uysal, Güntürk Üstün, Yasemin Yaşar, Halim Yazıcı, Ali Galip Yener.

SanatLog Haber

sanatlog.com

Şiiri Özlüyorum Dergisi’nin 44. Sayısı Çıktı…

Eylül 26, 2024 by  
Filed under Dergi & Fanzin, Duyurular, Edebiyat, Sanat, Siir

Leave a Comment

ŞİİRİ ÖZLÜYORUM Ekim-Kasım -Aralık 2024/ 44. SAYISINDA;

*Mustafa Durak ‘Yineleme ve Felsefe’

*Percy Bysshe Shelley ‘Bir Şiir Savunması’

*Fuat Çiftçi ‘Hiçlikle Çiftleşmek – Karşı Günlükler (13)’

*Ayten Mutlu ‘sesin senin’ *Ahmet Ada ‘annemin öldüğü doğru değil’ , ‘geçti, geçti o çılgın yıllar’ *Hüseyin Çiftçi ‘Obruk (10)’ *Ayşe Nâlân ‘minyatür atın ölümü’ *Hüseyin Peker ‘topraktepe’ *İlhan Kemal ‘araf’ *Fuat Çiftçi ‘saatteki güreş’ *Mustafa Ergin Kılıç ‘sertavul!’ , ‘(ı)sınır’, ‘iç meselesi’ *Muammer Can ‘Krizantem’, ‘dişlenmiş kızıl elma’, ‘aşk ve kavga’, ‘hesaplar benden’ *Serdar Aydın ‘BLUes ve CAZ ŞİİRLERİ: geceye blues’ *Koray Feyiz ‘/sakal’ *Selami Karabulut ‘uyandığım yer’ *Cevahir Bedel ‘terkedişin şöleni’ *Seyhan Kurt ‘sınırda bir ülke’, ‘yedi’, ‘site’ *Gökben Derviş ‘kara sarı mutluluk’ *Fatma Aras ‘vazoda kan karanfil’ *Özlem Tezcan Dertsiz ‘yalnız geceye abece’ *Arzu Eşbah ‘orontes uvertürü’, ‘dilteng’ten sonra karalamalar / beşinci tablet gizli özneye; ifşa niyetine üç beş dize’ *Abdurrahman Akkuş ‘hayat ≠ yaşamak’ *Naci Bahtiyar ‘şahin’ *Osman Tekin ‘kül, tablo ve yağmur’ *Serkan Gezmen ‘Baktığındır’ *Taner Cindoruk ‘duvar’ *Tamer Kaç ‘yankısız infaz’ *Güntürk Üstün ‘topların, rüzgârların ve dalgaların dili’ *Yıldırım Vural ‘ardak’ *Pemra Oğuz ‘josef’, ‘Kızımı Yalnız Gömün’ *Derya Yıldız ‘ayaklanmalar’ *Elif Reyya Naz ‘yarım gülüş’ *Erman Bazo ‘eşik altüstü’ *Murat Çelik ‘kalbürüstü zamanlar’ *Hasan Çapik ‘somon balığı ve göç’ *Bahtiyar Arslan ‘Çisenti’ *Abdullah Eraslan ‘şiir inceliği’ *Murat Dalgın ‘göze sığdırılamamış akordeon’ *Gültekin Emre ‘kara yol’

 

*Fuat Çiftçi ‘Serdar Aydın İle Aphrodisia’lar Üzerine Söyleştik’

*Pablo Neruda ‘bu gece yazabilirim’ (Şaban Öztürk çevirisiyle)

*Zeki Karaaslan ‘Şiirin Bahçesinde Dört Şiir, Dört Şair; Sina Akyol, Elif Sofya, Melih Elhan, Şeref Bilsel’

*Hakan Bilge ‘Kadınlar Ne İster?’

*Neslihan Perşembe ‘Uykusu Kaçan Çiçekler/Kadınlar’

Şiiri Özlüyorum 10. Yaş Gününde Hep Şiirle! 

SanatLog Haber

sanatlog.com

Roman Kahramanları’nın 8. Sayısı (Ekim-Aralık 2024) Çıktı!

Roman Kahramanları’nın Ekim Sayısı Çıktı!

ROMAN KAHRAMANLARI’NIN EKİM SAYISININ DOSYA KONULARI BİG BROTHER, BİHRUZ BEY, FAUST, ŞEHRAZAT VE CONAN…

ROMAN KAHRAMANLARI DEGİSİ’NİN EKİM 2024 SAYISINDA ÜLKELER VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜNDE KAPSAMLI BİR ÇERKEZ EDEBİYATI DOSYASI YER ALDI…

ARŞİVLİK BU SAYIYI OKURLARIMIZA TAVSİYE EDİYORUZ.

ROMAN KAHRAMANLARI TÜM YAYSAT BAYİLERİNDE…

Edebiyat dünyasının prestij dergisi Roman Kahramanları’nın son sayısında George Orwell’in 1984 adlı romanının kahramanları Big Brother ve Winston, Recaizade Mahmut Ekrem’in Araba Sevdası’nın kahramanı Bihruz Bey, Goethe’nin Faust’u, Binbirgece Masalları’nın Şehrazat’ı ve Conan, kapsamlı bir dosya olarak inceleniyor. Arşivlik bu sayının Ülkeler ve Edebiyatları başlıklı bölümünde Çerkez Edebiyatı’na tam 33 sayfa yer ayrıldı. Çok önemli Çerkez yazarların yanı sıra başka bazı önde gelen edebiyatçıların da yer aldığı dosyada Hulusi Üstün, Özdemir Özbay, Anzor Keref, İbrahim Dizman, Hüsniye Gündüz, Feridun Büyükyıldız, Müntaha Jan Gülsu gibi değerli yazarlar nitelikli yazılarıyla yer almakta.

Dolu dolu bir dergi olan Ekim sayısında yer alan yazarlar edebiyatla ilgili herkesin alakasını derleyecek düzeyde ilginç: AHMET İNAM, ANZOR KEREF, BÜLENT AKKOÇ, BÜLENT UÇAR, ÇİĞDEM SEZER, DEVRİM KUNTER, EREN AYSAN, ERSAN ÜLDES, FERİDUN BÜYÜKYILDIZ, GÜRSEL AYTAÇ, HAKAN BİLGE, HİKMET TEMEL AKARSU, HULUSİ ÜSTÜN, HÜSNİYE ÖZGÜNDÜZ, İBRAHİM DİZMAN, İCLAL CANKOREL, İLKER MUMCUOĞLU, KAYA TOKMAKÇIOĞLU, KORAY ÖZER, MEHMET GÜNAY ERCAN, MELİSA CEREN HASMADEN, MELİZ ERGİN, MURAT BATMANKAYA, MÜNTEHA JAN GÜLSU, NEZİH KULEYİN, NİHAT ÜLNER, ONURHAN F. KARAAĞAÇLI, ÖZDEMİR ÖZBAY, SADIK YEMNİ, SEDA PEKŞEN, YASEMEN BİRHEKİMOĞLU, YAVUZ ANGINBAŞ, ZEYNEP HEYZEN…

BİG BROTHER dosyası oldukça güncel bir konuyu önemli akademisyenlerin merceğiyle inceliyor… Seda Peşken, Meliz Ergin gibi… Sadık Yemni ise aradı taradı, buldu ve BİG BROTHER’la bizler için bir söyleşi yaptı. Eğlenceli bir söyleşi oldu doğrusu. Bülent Akkoç 1984 kitabını tanıttı. Koray Özer’in Prof. Ahmet İnam’la yaptığı gözetlenme üzerine söyleşi ise harikulade bir eğlencelik. Nezih Kuleyin ise çağımız için elzem bir bilgiyi öykü formatında işliyor. Öykü bu ya Big Brother’ın kahramanı Winston ölmemiştir ve günümüz kontrol toplumunda yaşamaktadır. Satır aralarında bugün nasıl gözetlendiğimizi öğreniyoruz. BİG BROTHER dosyası tam anlamıyla arşivlik bir dosya oldu…

Recazizade Mahmut Ekrem’in ölümsüz kahramanı, Tanzimat münevveri Bihruz Beyi, Ersan Üldes, Murat Batmankaya ve Yasemen Birhekimoğlu yazdı. FAUST dosyası yine iddialı. Ülkenin en kuvvetli Germanistik uzmanı ve önde gelen eleştirmenlerinden Gürsel Aytaç ve Goethe çevirmeni Nihat Ülner dosyada yazılarıyla yer alıyor. Ayrıca Bülent Uçar yazısı ve İclal Cankorel’in Felsefi Roman Kahramanları ile ilgili olarak Prof. Gürsel Aytaç’la yaptığı nitelikli söyleşi yine bu sayıda yer alıyor.

Binbirgece Masalları’nın Şehrazat’ını Eren Aysan, Kaya Tokmakçıoğlu ve Melisa Ceren Hasmaden yazdı.

Yeniden çevirimi şu sıralarda tüm dünyada gişeleri sallayan Barbar Conan’ı ise Hikmet Temel Akarsu, Yavuz Angınbaş ve Onurhan Karaağaçlı yazdı.

Hulusi Üstün’ün Cumhuriyet öncesi Çerkez roman kahramanlarını enine boyuna incelediği yazı enfes bir edebiyat ziyafeti. Özdemir Özbay’ın yazısı ise tam arşivlik. Çerkez antikitesini, kadim söylemini ve mitolojisini nefis bir yazıyla anlatıyor. Anzor Keref, Yaşar Kemal’in Çerkez roman kahramanı Selim Balıkçıyı anlatı. Hüsniye Özgündüz ise Recep Genel’in “Tanrının Çorbasını İçmiştik” adlı romanını… Değerli akademisyen İbrahim Dizman, “Çerkez Adil Paşanın Tahsildarlık Günlerini” yazdı. Feridun Büyükyıldız; Özdemir Özbay’ın “Dans Eden Turna Tsisa”sını yazdı. Müntaha Jan Gülsu ise Samipaşazâde Sezai’nin “Sergüzeşt”ini.

Ressamın gözüyle roman kahramanları sayfalarının konuğu Mehmet Günay Ercan. Çizgi romanı ise yine Devrim Kunter çizdi. “Seyfettin Efendinin Maceraları” devam ediyor. Patrick Süskind’in Koku adlı romanı hakkındaki yazıyı Hakan Bilge kaleme aldı. Çiğdem Sezer’in ise “Trabzondur Yolumuz” adlı kitap serisiyle ilgili: Kentlerin Roman Kahramanları Semtler yazısı bu sayıda yer almakta. Bunun dışında, Zeynep Heyzen’in hazırladığı “Dünyadan-Güncel” ve Fidan Solmaz’ın hazırladığı “Editörden-Güncel” sayfaları günün nabzını tutuyor. Bu sayıda bir de Armağanlı Roman Kahramanları Bulmacası var. İlker Mumcuoğlu edebiyat müptelaları için hazırladı.

Mayıs 2024’den itibaren yayın yönetmenliğine Ömer Asan, yayın koordinatörlüğüne ise Hikmet Temel Akarsu’nun getirildiği Roman Kahramanları; sayfalarında markete yönelik, yüzeysel kitap tanıtım yazıları yayımlamaz. Nitelikli okura nitelikli analizler sunar. Roman Kahramanları; Türk edebiyatının bir numaralı referans dergisi olmak yolundaki hedeflerini, yüksek edebiyatın ideallerine sadakati kutsayarak gerçekleştirme dileğinde…

Edebiyatın derinliklerine bir kez daha hoş geldiniz…

SanatLog Haber

sanatlog.com

Mühür Şiir ve Edebiyat Dergisi’nin 36. Sayısı Çıktı…

Mühür Şiir ve Edebiyat dergisinin 36. sayısı çıktı…

Mühür, yeni sayısında geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz şair-yazar Hulki Aktunç’a bir anıt dikiyor.

Dergide Ahmet Telli, Pelin Batu, Neşe Yaşın, Egemen Berköz, Hakan Bilge,  Baki Ayhan T., Mustafa Ergin Kılıç, Hüseyin Peker, Orhan Kayhaoğlu, Hüseyin Alemdar gibi yazar ve şairlerin eserleri yer alıyor.

Tam içerik:

 

SanatLog Haber

sanatlog.com

Sonraki Sayfa »