Alper Çağlar’ın Büşra Filmi
22 Şubat 2024 Yazar: admin
Kategori: Sanat, Sinema, Türk Sineması, Yakın Dönem & Günümüz Sineması
Yapım Bilgileri
Filmin Konusu
Cumhuriyetçi bir gazetenin editörüyle yapılan bir iş görüşmesinin can sıkıcı finalinde ilk kez karşılaşan Büşra (MİNE KILIÇ) ile gazeteci-yazar Yaman’ın (TAYANÇ AYAYDIN) yolu, olaylı bir TV programının sonrasında tekrar kesişecektir. Tam da Büşra için ailesinin söz keseceği bir zamana denk gelen bu karşılaşmalar; Büşra ve Yaman’da, özlerindeki benzerliğe göre değer kazanan bir yakınlaşmayı doğuracaktır.
Önyargılar, çevre baskısı, Yaman’ın yoga hocası sevgilisi Alara (AYŞE ÇİĞDEM BATUR), Büşra’nın tutucu ama kişiliği gelgitlerle dolu sözlüsü Ferit (COŞKU CEM AKKAYA) ve tüm bunların yaratacağı absürd komik engellerle dolu bir yolculuk… Büşra ve Yaman birbirlerine karşı yalnızlıklarını ne kadar gizleyebilecektir?
Yapım Notları
* Leman Dergisinin Ağustos 2024 sayısında Büşra’yı ilk kez okuyan yapımcı Alper Akman bu çizgi diziyi film projesi haline getirmeye karar veriyor ve dizinin ünlü çizeri Bahadır Boysal’la tanışarak onu bu diziyi film yapmaya ikna ediyor . Yönetmen olarak düşündüğü isim ise Bukalemun ve Camgöz gibi filmleriyle kısa film camiasında adından çokça söz ettiren Alper Çağlar…
* 2024 sonbaharında Bahadır Boysal daha önceden yazmış olduğu taslak metinleri Alper Çağlar’la birlikte senaryo haline getirmeye başlıyor ve 2024 baharında biten senaryo sonrasında ön yapım çalışmalarına girişiliyor. Büşra için tanınmamış bir oyuncunun seçilmesi yönetmen ve yapımcının ortak kararı; filmin jönü içinse Kaan Urgancıoğlu, Mert Fırat ve Timuçin Esen dahil birçok ünlü isimle görüşülüyor ve sonunda 2024 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Tayanç Ayaydın’da karar kılınıyor. Şu ana kadar seyircinin jön rollerinde görmeye alışık olduğu Kaan Urgancıoğlu ise filmde çok farklı bir rolle seyircinin karşısına çıkacak.
* Yaklaşık 40 farklı mekanda yapılan film çekimleri 5 hafta 5 gün sürüyor. Çok heyecanlı ve adeta film gibi geçen çekimler sırasında Beşiktaş balık pazarı önünde geçen sahnede set ekibi sarhoş fanatiklerin tacizine uğruyor, trafik ışıkları yakınlarındaki başka bir sahnede tinerciler haraç kesmeye gelince çekim prodüksiyon ekibinin markajında devam ediyor ve bütün bunların da üstüne Maçka Parkında çekilen final sahnesinde seti travestiler basıyor! Film mayıs ayında çekildiği için bir hayli kısa süren geceler, gece geçen sahnelerin çokluğu dolayısıyla ekip için büyük bir handikap yaratıyor.
* Film özellikle defile ve parti sahneleriyle adından bir hayli söz ettirecek. Sahnelerin içerdiği tartışmalı olayların yanı sıra Türk sinema tarihinin en uzun 2 steadicam planına sahip olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Yaklaşık 2 dakikaya yakın hiç kesilmeden akan bu planlar için Alper Çağlar’ın 15’er kez çekimi tekrarlatarak ekibi bir hayli yorduğu söylentiler arasında…
* Müzik yelpazesi oldukça geniş olan filmin özgün müzikleri Ufuk Evcimen ve Yağmur Sarıgül’e ait. Taxim Edition’dan da stok müziklerin kullanıldığı filmin hit müzikleri ise Teoman’dan “Renkli Rüyalar Oteli” ve Cahit Berkay’dan “Selvi Boylum Al Yazmalım” adlı parçalardan oluşuyor.
Büşra filminin en önemli farkı türban sorununa odaklanmak yerine, bu kimliğin modern hayat tezahürlerine, eğilimine ve onlarla olan ilişkisine absürd bir dille yaklaşmasında saklı. Film, modern hayatın sivrilen ve birbirlerine karşı hoşgörüsü azalan bireysel eğilimlerinin insanları yalnızlaştırmasını tartışıyor.
Büşra
Yönetmen: Alper Çağlar
Senaryo: Bahadır Boysal ve Alper Çağlar
Görüntü Yönetmeni: Ulaş Zeybek
Oyuncular: Kaan Urgancıoğlu, Tayanç Ayaydın, Çiğdem Batur, Coşku Cem Akkaya, Mine Kılıç
Süre: 105 Dakika
Filmin resmi internet sitesi: www.busrafilmi.com
Filmin facebook sayfası: www.facebook.com/busrafilmi
SanatLog Haber
persona on Cts, 27th Şub 2024 6:29 am
AKP hükümetinin türban konusunu yeniden dayatmaya çalıştığı şu günlerde (eşinin GATA’ya alınmaması üzerinden “mağdur” politikası izliyor Başbakan) Büşra’nın da piyasadaki yerini alması oldukça ilginç görünüyor…