Terry Gilliam’dan Tüm Zamanların En İyi 10 Filmi

İngiliz auteur Terry Gilliam’ın Hollywood film yapım siyaseti ile hesaplaşması distopik Brazil’e değin geri gidiyor. Sürreal yoğunluğu ve belirsizlik temaları Kafka’nın yapıtlarını anımsatan film, post-kapitalist sistemin temel dinamiklerini, medya endüstrisini, moda kurumunu, estetik operasyonları, lüks tutkusunu, iktidar aygıtını, totaliter rejimleri, polis devletini problematikleştiren benzersiz bir film. George Orwell’ın 1984’ünü anımsatan bu marjinal başyapıt, Gilliam’ın Amerika’yı terk edip ülkesi İngiltere’ye yerleşmesine de neden olmuş lanetli bir film… Makaslanan Brazil, Criterion Collection’dan geçtiğimiz yıllarda tam kopya DVD olarak yayımlanmıştı.

Bağımsız film çekebilme kaygısı her zaman ağır bassa da büyük bütçelerle çalışmaya alışkın olduğundan olsa gerek, Gilliam, tıpkı çok sevdiği Kubrick gibi Amerikan sermayeli ve ama bağımsız, orijinal işler peşinde koşmaya devam ediyor. Şu sıralar ise yeni filmi The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009, Dr. Parnassus) ile sinema gündeminde…

Yıllardır Miguel de Cervantes’in Don Quixotet’unu çekmek için fırsat kollayan Gilliam, başarısız bir denemenin ardından projesini şimdilik kaydıyla askıya almıştı. Umarız saplantı derecesindeki bu tutkusunu hayata geçirebilir…

Terry Gilliam’ın 1994 yılında deklare ettiği 10’luk film listesi ise şu filmlerden müteşekkil:

1) Citizen Kane – Yurttaş Kane (Orson Welles)

2) Shichinin no samurai – Yedi Samuray (Akira Kurosawa)

3) Det sjunde inseglet – Yedinci Mühür (Ingmar Bergman)

4) Otto e mezzo – Sekiz Buçuk (Federico Fellini)

5) 2001: A Space Odyssey – 2024: Uzay Macerası (Stanley Kubrick)

6) Sherlock Jr. – Genç Sherlock (Buster Keaton)

7) Pinocchio – Pinokyo (Hamilton Luske & Ben Sharpsteen)

8) Les enfants du paradis – Cennetin Çocukları (Marcel Carné)

9) One-Eyed Jacks – Tek Gözlü Jack (Marlon Brando)

10) The Apartment – Garsoniyer (Billy Wilder)

Kuşkusuz harika bir liste…

Yazan: Hakan Bilge

sanatlog.com