Anasayfa / Edebiyat / Şiir / Mavi Yeşil Dergisi: 76. Sayı

Mavi Yeşil Dergisi: 76. Sayı

Mavi Yeşil’in 76. sayısı çıktı…

Temmuz-Ağustos 2025 tarihli yetmiş altıncı sayımızla on üçüncü yılımızın ikinci yarısına başladık. 2025’nin bu sıcak yaz günlerinde futbol heyecanı, dünya ile birlikte bizi de kuşatmışken yeni bir sayımızla çıkıyoruz okur karşısına. Yaşamın sıradanlıklarının kuşatmışlıkları arasındayken bizler, muhalif düşünür Roger Garaudy, doksan dokuz yaşında veda etti dünyaya; Marquez ise bundan böyle yazamayacak durumda. Mavi Yeşil, edebiyat dünyamızda küçük bir ada; bir gün bu ülke ve edebiyatı gündemine alabilirse adacıkları gözle görülebilecek duruma getirebiliriz belki. Düşürülen uçağımızın tartışmaları yankılanarak sürerken “ gündemi” için bir süre daha bekleyeceğiz gibi. 

76. sayımızı, dergimizde ilk kez yazan Canan Sevinç’in, Anadolu gerçeğine başka bir boyut kattığı, Türk romanında sürgün mekânı olarak Anadolu konulu yazısıyla açıyoruz. Havvaana Karadeniz ise ontolojik bir yaklaşımla Olvido’yu yeniden değerlendiriyor; bu okumayla şiirin katmanlarında uzun bir yolculuğa çıkarken bir şiire, okurken yaklaşımımız ne olmalı sorusuna yanıt buluyoruz. Elif Balcı Kaştaş, ülkemizde ne yazık ki sıklıkla eksikliğini çektiğimiz, kendini bir öncekinin üzerine kurarak ilerleyen eleştiri türüne dikkat çekiyor. , dergiye renk katan sinema yazılarından biriyle aramızda; yazarımız bu kez politik bir film üzerinden ülke ve insanlık gerçeklerine değiniyor. Davut Bayraklı, Sezai Karakoç’ta geleneğin izini sürüyor. Gülnihal Keleş, Tanpınar’ın Mahur Beste romanında medeniyet fikri üzerine yoğunlaşıyor. Kadri Raşit Akdeniz, gelişmekte olan öykücülüğümüze yeni eklenen bir ismi, Yıldırım Türk’ü ve kitabı Ayrı Düşmüş Zamanlar’ı tanıtıyor. Dergimizin en genç yazarı olarak dikkat çeken Kübra Akbulut da Kafka üzerine yazdığı yazısıyla aramızda. Esra Polat, Haldun Taner’in Yalıda Sabah adlı öyküsünü “saltanat imajı” ekseninde değerlendiriyor. İrfan Polat Bir Dilim Hayat, Mustafa Bilgücü Üç Kâğıt Parçası adlı öyküleriyle aramızda. Pınar Doğu, Yiğit Tornacı, İsmail Çakmak, Gülçin Sahilli ve Engin Sevinç bu sayının şairleri.

76. sayının içindekiler:

 Canan Sevinç/Türk Romanında Sürgün Mekânı… 2

 Havvaana Karadeniz /Olvido’yu Ontolojik Okuma… 6

 Elif Balcı Kaştaş/Biyografik Eleştiri… 10

 Pınar Doğu/Mavi Sonatı…13

 Hakan Bilge/Politik Bir Film Üzerine…14

 Yiğit Tornacı /Susmanın Boyutları… 17

 Davut Bayraklı/Sezai Karakoç ve Gelenek… 18

 Gülnihal Keleş/Mahur Beste’de Medeniyet Tasavvuru… 20

 Kadri Raşit Akdeniz/Ayrı Düşmüş Zamanlar… 24

 Kübra Akbulut/Dönüşüme Direnen … 25

 İsmail Çakmak/Mavi ve Hasret… 26

 Esra Polat/Yalıda Sabah Öyküsünde Saltanat İmajı… 27

 Engin Sevinç/ Salıncak… 28

 Mustafa Bilgücü/Üç Kâğıt Parçası… 29

 İrfan Polat/Bir Dilim Hayat… 31

 Gülçin Sahilli /Gül Kedisi… 32

 Editör 

 Sezgin Taş 

canan sevinç esra polat kübra akbulut Mavi Yeşil Dergisi: 76. Sayı mustafa bilgücü Sezgin Taş

Hakkında Editör

Bu yazıya da bakabilirsiniz.

sanatlog-edebiyat

Çıplaklığın Çevirisi, Dillerin Dilsizliği

“Hiçbir gerçek sanat yapıtı, anlamı ile güzelliğini çırılçıplak ortaya sermez.” Akşit Göktürk’ün “Çeviri: Dillerin Dili” ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir