Leonardo Da Vinci (üçüncü bölüm)

19 Ocak 2024 Yazar: admin  
Kategori: Manşet, Rönesans Sanatı, Sanat

ının dâhiyane üstâdı Leonardo ile ilgili yazı dizisinin bu üçüncü ve son bölümünde üstâdın çığır açan bir başka çalışması “Vitruvius Adamı” adlı eskizinden bahsetmek istiyorum.

Vitruvius Adamı, Leonardo ’nin günlüklerinin birinde bulunan, aldığı notların yanına çizdiği, türlü rivayetleri içinde barındıran ünlü eskizidir. tarihçilerine göre bu adını, M.Ö. I. yüzyılda yaşamış Romalı mimar, yazar ve mühendis, De Architectura Libri Decem’in (Mimarlık Üzerine On Kitap) yazarı ’dan almaktadır.

De Architectura Libri Decem (Mimarlık Üzerine On Kitap) adlı bu eser, mimarlığı konu alan ve günümüze denk ulaşmış en eski yazılı metin olması açısından önemlidir. Antik Çağ’dan Ortaçağ’a, özellikle ’a hükmeden bu şahsiyet, Leonardo başta olmak üzere, İtalyan hümanist Francesco Petrarca ve Bramante, Sebastiano Serlio, Andrea Palladio, Leon Battista Alberti gibi mimarları da etkilemeyi başarmıştır. Vitruvius, sözünü ettiğimiz bu eserinin orijininde, insan bedeninin sahip olduğu ideal bir orantıya yer vermiş ve ayrıca, sanattan anlamak için onun doğasına inilmesi gerektiğini savunarak, doğadaki uyum ile eserlerinin kalıcılığı arasında ilişki kurmuştur. Leonardo ve birçok çı, insan vücudunun bu ideal oranını çalışmalarına başarıyla yansıtmıştır. Bununla birlikte, her ne kadar üzerinde durulmasa da, Leonardo’nun iyice anlaşılması için Vitruvius’un önemli bir kaynak olduğunu düşünmekteyim. Nitekim Vitruvius’un hayatını incelediğimizde Leonardo’nun ondan nasıl etkilediğini birçok açıdan fark edeceksinizdir. Burada bahsettiklerim sadece küçük bir kesittir.

“Kuşkusuz sanatsal mükemmelliğin bilinmemesi nedeniyle doğal olarak fark edilmeyişine de şaşmamamız gerekir; ancak iyi hakemler, sosyal ilişkilerin etkisiyle sık sık göstermelik bir beğeniye yönlendikleri zaman en büyük kızgınlığın gösterilmesi zorunludur. Şimdi, ’in arzuladığı gibi duygularımız, düşüncelerimiz ve öğrenimle kazandığımız bilgiler açık seçik görülebilseydi, tanınmış olmanın ve aşırı övgünün bir etkisi kalmayacak, doğru ve sağlam bir öğrenimden geçerek bilginin doruğuna erişenler, kendileri hiç uğraşmaksızın görev alabileceklerdi. Ancak bu gibi şeyler, olmaları gerektiğini düşündüğümüz gibi açık ve belirgin görünmedikleri için ve öğrenim görenlerden çok cahillerin kayırıldığını izlediğimden ve şeref kazanma uğraşında cahillerle uğraşmayı kendime yakıştıramadığımdan bilgi alanımızın mükemmelliğini bu bilimsel yapıtı yayınlayarak göstermeyi yeğliyorum.”

1492 yılında çizildiği öne sürülen bu , aslında Leonardo ’nin anatomi üzerine yaptığı çalışmaların çığır açıcı noktasını oluşturmaktadır. Bir daire ve bir karenin ortasında, değişik açılardan, kol ve bacakları açık ve kapalı, üst üste geçen çıplak bir erkeği resmetmektedir bu . Yanındaki notlarda sıkça bahsetmiş olduğu ve bizim de yukarıda sözünü ettiğimiz insan vücudunun ideal oranı Altın Oran’ın (Oranlar Kanunu), Leonardo’nun bu çalışmasında önemli bir yeri vardır. İnsan vücudu ve evren arasında anatomik bir bağ kuran Leonardo’nun bu eskizinde, karenin “maddesel” varlığı, dairenin ise “ruhsal” varlığı sembolize ettiği, bir nevi insanoğlunun farklı iki yönünü çizimine yansıttığı gibi görüşler öne sürülmektedir. Leonardo’nun hemen hemen bütün eserlerine nüfuz etmiş olan bu eser, ’ın önemli bir bilim ve eseri olup günümüzde Venedik’te bulunan Gallerie dell’Accademia’da sergilenmektedir.

(La Jaconde), (L’ Ultima Cena) ve Vitruvius Adamı üçgeninde incelediğimiz ’ın ünlü üstâdı Leonardo hakkındaki yazı dizimizi burada sona erdiriyor, takip eden sanatseverlere teşekkür ediyorum.

Yazının birinci bölümüne buradan, ikinci bölümüne de şuradan ulaşabilirsiniz.

Yazan:

İlişkili yazılar

Yorumlar

8 Yorum on "Leonardo Da Vinci (üçüncü bölüm)"

  1. Editör (sinefil78) on Pts, 19th Oca 2024 8:59 am 

    Bu çok etkileyici yazı dizisi için Melike’ye çok teşekkür ediyorum.

  2. underground lord on Pts, 19th Oca 2024 2:23 pm 

    Yararlı bir yazı dizisi gerçekten de. Leo’nun eşsiz dehası ve yetkin eserleri yüzyıllardır tartışılıyor, birçok araştırmaya konu oluyor. Rönesans dahisi Leo’nun eserlerini aydınlatan bu yazı dizisi için çok çok teşekkürler.

  3. haki on Sal, 20th Oca 2024 7:56 am 

    Zihninize sağlık Melike arkadaşım. Kendi adıma konuşursam, yeni birçok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Rönesans sanatının diğer ustalarını da bizimle paylaşmanızı çok isterim.

    Sevgiler.

  4. wherearethevelvets on Sal, 20th Oca 2024 12:43 pm 

    Yazı nihayetlendi, Melike’yi kutluyorum.
    Altın oranı da yeterince ve sade açıkladığı için bir daha teşekkürler…

  5. melikekaragul on Sal, 20th Oca 2024 5:54 pm 

    İlginize çok teşekkür ediyorum… :)

  6. beste on Per, 12th Şub 2024 3:26 pm 

    ben de severim leonardo da vinci’yi.

  7. melikekaragul on Cum, 13th Şub 2024 6:55 pm 

    Leonardo, keşfedilmeyi bekleyen bir dahi… :)

  8. wherearethevelvets on Per, 15th Eki 2024 11:12 am 

    da Vinci’nin yeni bir tablosu bulunmuş. Harika birşey!

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!




Additional comments powered by BackType