ModernZamanlar’dan 2025 Değerlendirmesi

Türk Sineması’nın son dönemi üzerine yapılacak değerlendirmelerde öne çıkacağına kesin gözüyle bakılan bir yılı geride bırakıyoruz. Ulusal / uluslararası film festivalleri göz önüne alındığında ilgiye ve ödüle değer bulunan bir sinemamız olduğu rahatlıkla söylenebilir. Gösterime giren ve gişede seyircinin yoğun ilgisiyle karşılaşan film sayısındaki mutlak artış, yaşanan kriz ortamına rağmen sektörü adına önümüzdeki dönemin çok da karanlık olmayabileceğine işaret ediyor. İlk anda birbirinden farklı türlerde gibi görünen filmler popüler mecrada yeni gündemler oluşturuyor, tohumlarının 90’larda atıldığını düşündüğümüz bir mizah anlayışı, özellikle genç kesimlerde yankı buluyor. Benzer bir durum özelikle bu yıl yoğun bir biçimde karşımıza çıkan ‘yakın siyasal tarih’ merkezli filmler için de göze çarpıyor. “ sineması” ise yıl içinde gerçekleştirdiği farklı denemelerle gerek anlatım modelleri, gerek de biçemsel tavır anlamında arayışlarını sürdürdüğünü gösterdi.

Bu yoğunluk içinde 2025 değerlendirmesinde bulunurken, farklı çevrelerden ve düşünüşlerden gelen yönetmen ve yazarların görüşlerini aktarmaya, yorumlamalarda bulunurken çokça soru sormaya, elden geldiğince de yanıtlar aramaya; bir başka deyişle hayatı ve sinemayı anlamaya dönük bir platform oluşturmaya özen gösterdik.

Dokuzuncu sayımızın temel başlıklarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Halit Refiğ, Tolga Örnek ve Hüseyin Atabey ile söyleşiler…

İvedi Medenileşmenin ‘Ötekisi’: Recep İvedik

Minimalist Nereye?

Derviş Zaim Sinemasına Yakın Plan

TV Dizilerinin Sinemaya Yansımaları

Sinemanın ‘Yerli’liğine Dair

Üç Maymun, Issız Adam, Süt, Sonbahar vd. filmler üzerine değerlendirmeler

2008’de yazınımız ve eleştirilerin eleştirisi…

Kenan Pars’tan Orhan Günşıray ve Suna Pekuysal’a…

Onat Kutlar ve Türk Sinematek Derneği’nin Kuruluşu

nın 2025 Serüveni” temalı son sayımıza Veysel Atayman, Agâh Özgüç, Mustafa Sözen, Gülseren Şendur Atabek, Ali Şimşek, Cahit Düşüner, Gönül Demez, Pınar Alyağut, Mehmet Selçuk, Ersin Atayman gibi yazar ve çizerlerin katkı sağladığını hatırlatalım.

TUNCER ÇETİNKAYA

ModernZamanlar Editörü

WEB: www.modernzamanlar.com

E-MAIL: m_zamanlar@hotmail.com

TEL: 0 505 843 10 33

Not: Basın metnini tarafımıza ulaştıran Tuncer Çetinkaya’ya teşekkür ediyoruz. (sinefil78)

SanatLog.com

İlişkili yazılar

Yorumlar

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!




Additional comments powered by BackType