[RotterdaminIstanbul] Rotterdam’dan Tiyatro, Dans ve Müzik…

İstanbul 2024 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, garajistanbul işbirliği ile hayata geçirilen ‘RotterdaminIstanbul’ gösteri sanatları programı 3 – 8 Kasım tarihleri arasında İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.

Rotterdam Belediyesi’nin girişimiyle Rotterdam Şehir Tiyatrosu tarafından organize edilen gösteri programına garajistanbul, Cemal Reşit Rey, İTÜ Maçka ev sahipliği yapacak. Biletler Biletix’te.

İstanbul’un kardeş şehirlerinden Hollanda’nın Rotterdam kenti, İstanbul 2024 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği etkinlikleri kapsamında ‘RotterdaminIstanbul’ adlı gösteri sanatları programıyla 3 – 8 Kasım tarihleri arasında İstanbullu seyircilerin karşısına çıkıyor.

İstanbul 2024 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve garajistanbul işbirliği ile İstanbul seyircisiyle buluşan ‘RotterdaminIstanbul’ gösteri programı, Rotterdam Belediyesi’nin girişimiyle Rotterdam Şehir Tiyatrosu (Rotterdamse Schouwburg) tarafından organize edildi. Rotterdam’ın önemli kurumlarından Ro Theater, Conny Janssen Danst ve Productiehuis Rotterdam’ı İstanbul’a getiren programda sahne performanslarının yanı sıra Hollandalı ve Türkiyeli çılarla seyircileri bir araya getirecek geniş kapsamlı yan etkinlikler de gerçekleşiyor. 50 yaş üstü profesyonel olmayan şarkıcılar için düzenlenecek Euro+ Songfestival bunlardan en önemlisi.

Rotterdam’dan taptaze portakallar geldi: VİTAMİNİ BOL MÜZİK!

Rotterdam Belediyesi bünyesinde yer alan Productiehuis Rotterdam topluluğunun çalışmalarında sık sık müzik, plastik sanatlar, teknoloji gibi başka disiplinlerle bir araya getiriyor. 3 Kasım Çarşamba ve 4 Kasım Perşembe tarihlerinde saat 20.30’da garajistanbul’da sahnelenecek gösterilerinin adı Rosto in Turansureishon; yani ‘Lost in Translation’ın Japon ağzıyla telaffuzu. Sofia Coppola’nın yönetmenliğini yaptığı İngilizce filme gönderme tesadüf değil. Zira Coppola’nın filmindeki iki kahramanın başına Tokyo’da geldiği gibi, burada da iki kişi kendi hayatlarında yollarını kaybederler. Robbrecht mekân olarak Hollanda’yı seçtiği bu oyunda, efsane filmi ti’ye alıyor. Ancak bu sefer Japon kahramanlar yollarını şaşırmış değiller, bilinmeyeni ve yabancı olanı bulmaya çabalıyorlar. Kendilerini bir Hollanda karaoke barında bulduklarında, dünyanın, artık hiçbir şeyi saklayamadığı sonucuna varıyorlar.

Rotterdam’dan taptaze portakallar geldi: ENERJİ VEREN DANS!

Hollanda’nın önde gelen modern dans topluluklarından biri Conny Janssen Danst’ın en tanınmış eserlerinden Vuil & Glass (Kir & Glass) 2024 yılında bir çöp evinde tasarlandıktan sonra günümüzde tiyatroya uyarlandı. 5 Kasım Cuma günü saat 20.30’da CRR’de sahnelenecek uyarlama eser de, en az eski hali kadar etkileyici. Yeni bir dansçı grubu, yeni bir koreografi ve yeni bir tasarımla bir araya gelen Cello Octet Amsterdam’ın (‘Amsterdam Viyolonsel Sekizlisi’) sekiz viyolonselcisi, bir yığın yatak ve Philip Glass’ın uğuldayan, hipnotize eden müziği ile eskisi gibi sahnede varlığını koruyor.

Rotterdam’dan taptaze portakallar geldi: ZİNDE TUTAN TİYATRO!

Hollanda’nın en büyük üç grubundan biri olan Rotterdam Belediyesi’nin topluluğu Ro Theater, Yangınlar (Branden) adlı oyunla İstanbul seyircisinin karşısına çıkıyor. 7 Kasım Pazar günü saat 20.30’da CRR’de sahnelenecek, Lübnanlı yazar Wajdi Mouawad’ın imzasını taşıyan oyunda, “Kökenlerimiz nereye dayanıyor, nereden geliyoruz, anne babalarımız kimler” sorularını irdeliyor. Branden’da, suskunluğa gömüldüğü uzun yılların ardından hayata veda eden Nawal Marwan, vasiyetinde Jeanne ve Simon adlı çocuklarından, ölü olduğunu sandıkları babaları ile varlığından haberdar dahi olmadıkları kardeşlerini aramalarını ister. Gönülsüzce çıkılan bu yolculuk, iki kardeşi Ortadoğu’ya, savaş halinde olan bir ülkeye götürür ve acımasız bir gerçeğin perdesi adım adım aralanır. Branden’da tarih ile yaşam öyküleri arasındaki bağ ustaca kurulmuş. Savaş, oyunda intikam ve kısasın anlamsız kısır döngüsü olarak gösterilip her savaşın ebedi sorusu soruluyor: İnsan, insanlıktan çıkmış bir ortamda insan gibi davranmaya devam edebilir mi?

Rotterdam 2024’den İstanbul 2024’a: EURO+ SONGFESTIVAL

Euro+ Songfestival adı altında, İTÜ Devlet Konservatuarı’nın işbirliğiyle iddialı bir müzik projesi gerçekleşecek. Rotterdam’da geliştirilen Euro+ Songfestival projesi, çeşitli kültürlerden gelen 50 yaş üstü şarkıcıları bir araya getirip onların şarkı söylemeleri için ortam yaratacak. Proje, ilk olarak Rotterdam’ın Avrupa Kültür Başkenti olduğu 2024 yılında gerçekleştirilmiş, sonra Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde farklı ülkelerden gelen ve güzel bir sese sahip olanlara hem kendi kültürlerinden şarkıları hem de yeni besteleri seslendirmeleri için fırsat yaratmıştı.

İTÜ Devlet Konservatuarı ve İstanbul 2024 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı işbirliğiyle şef Paul Mayer’ın yönetiminde Hollanda, Almanya veya Türkiye’den gelen, 50 yaş üstü profesyonel olmayan şarkıcılardan oluşan bir koro çeşitli şarkılar seslendirecekler. Koronun toplam üye sayısı 25’i geçiyor. İstanbul’dan katılan Darülaceze sakinlerine İTÜ Devlet Konservatuarı ve Rotterdam Codarts öğrencileri eşlik edecekler.

Bir hafta boyunca sürecek olan üst düzey dersler ve atölye çalışmalarından sonra 6 Kasım Cumartesi günü saat 16.00’da garajistanbul, 7 Kasım Pazar günü saat 19.30’da İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi’nde olmak üzere iki konser verilecek. Konserlerin sahne düzenlemesi yönetmen Ger Beukenkamp’a ait.

SanatLog Haber

sanatlog.com

İlişkili yazılar

Yorumlar

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!




Additional comments powered by BackType