İstanbul’un Kapalı Kapıları Açık Kapı Festivali ile Halka Açılıyor

Mayıs 19, 2024 by admin  
Filed under Duyurular, Mimarlık, Sanat, Sanatsal Etkinlikler

İstanbul 2024 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin organize ettiği ve BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’nın desteklediği Açık Kapı Festivali, 22-30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Festivalle birlikte, İstanbullulara yaşadıkları kentin kültürel ve mimari dokusunu daha yakından hissetmeleri için önemli bir fırsat sunuluyor.

Açık Kapı Festivali’nin gerçekleşeceği 22-30 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul’da olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan ya da ziyaret için özel izin alınması gereken tarihi ve mimari öneme sahip bina ve mekanlar halkın erişimine açılıyor. Londra’da her yıl bir haftasonu boyunca düzenlenen ve genellikle halka açık olmayan ilginç binalara giriş imkanı sağlayan Open House Festivali ile aynı amaç doğrultusunda hazırlanan Açık Kapı Festivali ile halkın kentteki binalara ve mimari değerlere ilgisinin artırılması amaçlanıyor.

Festival kapsamında ziyaret edilebilecek yerler arasında Camialtı Tersanesi, Fener Rum Patrikhanesi, Ahırkapı Feneri, Deniz Palas, Selimiye Kışlası, Haydarpaşa Garı, SSK Zeyrek Binası, Yenikapı Marmaray Kazıları, Alman Konsolosluğu, Karaköy Yolcu Terminali ve Heybeliada Ruhban Okulu gibi İstanbulluların her gün önünden geçtiği ancak belki de hiçbir zaman içine girme fırsatı bulamadığı önemli yapılar bulunuyor.

İstanbul 2024 Ajansı’nın gönüllü kadrosunda yer alan üniversite öğrencilerinin de aktif olarak çalışacakları Açık Kapı Festivali süresince, belirlenen yapılar rehberlik yapan gönüllüler eşliğinde ziyaret edilecek. Ziyaretler, acikkapi.arkitera.com internet sitesinden kayıt yaptıran kişilerce oluşturulacak sınırlı sayıda gruplar ile dokuz gün boyunca belli saatlerde gerçekleştirilecek.

Açık Kapı Festivali kapsamında gezilebilecek binalar:

Heybeliada Ruhban Okulu

Büyükada Splendid Otel

Mısır Apartmanı

Ortaköy Camii

Dolmabahçe Camii

Tophane Camii

Haydarpaşa İngiliz Mezarlığı

Taksim Aya Triada Kilisesi

Bulgar Kilisesi

Tabanlıoğlu Mimarlık Ofisi

Levent Loft Binası

II. Selim Türbesi

Borusan Müzik Evi

Atlas Pasajı İstanbul 2024 AKB Ajansı

Lütfi Kırdar Kongre Sarayı

Florya Atatürk Köşkü

Santral İstanbul

Süreyya Opera ve Konser Salonu

Sepetçiler Kasrı

Hasanpaşa Gazhanesi

SanatLog Haber

sanatlog.com