“FÜ’nün Zeytinleri” 2 Ekim’den İtibaren Ayvalık Ayazma Kilisesi’nde
Zeytinin Asırlar Süren Serüveni: Girit-Antep-Ayvalık
“FÜ’nün Zeytinleri” 2 Ekim’den itibaren Ayvalık Ayazma Kilisesinde…
Fügen Leman’ın zeytin serüveni o doğmadan başlamış. Giritli Nene, Antepli Dede (Nizip Zeytinlikleri) ve yolun kesiştiği noktada Ayvalık Cunda’ya yerleşmiş. Genlerinden gelen zeytin tutkusu 10 yıldır resimlerine ilham verirken önümüzdeki günlerde Cunda’daki zeytinliğinde ilk hasatta hazırlanan Fügen Leman’ın kişisel resim sergisi 2 Ekim 2024 tarihinde Ayvalık Ayazma Kilisesinde açılıyor.
Bu yaz önce Midilli adasında sergilenen eserler Ayvalık’tan sonra Selanik’te de zeytinin ve barışın sesini duyuracaklar.
FÜ (Fügen Leman) Kimdir?
Yaşamı ve insan olmayı erken yaşlarda sorgulamaya başlayan Fügen Leman bu çabayı sanatla örtüştürmeyi akıl ettiğinde, işe sanat tarihi öğrenerek başladı. Bu arada da desen, renk vs. ile izleyen teknik bir dönemden geçti.
Resimle olan macerası zaman zaman farklı bilim dallarına olan merakı (Amme idaresi ve kamu yönetimi, işletme gibi) yüzünden yavaşlasa da, asla kesintiye uğramadı. 80’li yılların başında Londra’da, kendini geliştirme süreci hız kazandı. Sanat tarihi, desen, yazın araştırma ve çalışmalarına, Türkiye’ye döndükten sonra RHMD’de devam etti.
Resim yaparak yaşamını sürdürmenin zorluklarının bilinci ile çok çeşitli işlerde çalıştı. Nihayet 1993 yılında ilk kişisel sergisini açtı. Eserlerinin Batılı sanatseverler tarafından daha rahat kabul görmesi onun yıllarca uğraşının sonucudur. Aynı yıl Brüksel’deki Laik Eylem Merkezi tarafından Belçika’ya davet edildi. Aralıklı olarak Brüksel, Ottignies, La Louvière, Charleroi vs. HUMANITE (insanlık) konulu sergiler açtı.
2001 yılında Ürdün’de Darat-el Fünûn adlı yerel sanat vakfında çalışırken Irak’lı, Sudan’lı, Filistin’li, Çerkez birçok sanatçıyla karşılaştı, Ortadoğulu birçok sanatsever de onun yapıtları ile tanıştı.
2006 Kasım’ında Ayvalık Ticaret Odası yörenin zeytinini ve zeytin yağını tanıtırken Fügen Leman’ın eserlerine de ev sahipliği yaptı.
Humanité – İnsanlık, insan olmak adı altında yıllardır tüm dünyaya ayrımcılık karşıtı çok renkli resimleri ile sessiz çığlıklar atan sanatçı tüm dünyayı insan olmaya çağırmakta.
Yörenin simgesi zeytin ve onu taşıyan zeytin dalı, Fügen Leman’ın yaşam ve insanlık ilkeleriyle örtüştüğünden Ayvalık Ticaret Odası tarafından desteklendi.
Dil, din, ırk ayrımına karşı çıkarken, moral değerlerden vazgeçmeyen sanatçı daha önce de Avrupa’daki Laik Eylem Merkezi tarafından desteklenmişti.
Çalışmalarını bir süredir Ayvalık’ta sürdüren sanatçı karşı çıkışlarını güncel siyasetten uzak, vazgeçilmez bir anlayışla yürütmekte oldukça ısrarlı.
Soyut dışavurumcu üslubunu karışık teknikle uygularken tüm kurallara karşı çıkarak, insan olmanın ne kadar zor ve anlaşılmaz olduğunu seyredenlere bir kez daha vurgulayarak hatırlatmakta.