Şiirin Çocuk Kalpli Şövalyesi
İzmit’teki şairler arasında, ola ki birine canımı teslim etmek durumunda kalsam, hiç tereddüt etmeden, içlerinden İhsan Topçu’yu seçerdim. Çünkü O’nun kadar, masum bir kalbi hayatın göğünde bir bayrak gibi dalgalandıran başka bir şair daha görmedim İzmit’te.
Her dem bir çocuk kalbi vardır İhsan Topçu’nun, gömleğinin dışından bile ayan beyan görebileceğiniz. Hâlâ – sanırım ilk aşkı olan ve kendisine kavuşamadığı- Gülten’e şiirler yazacak kadar da naif bir şairdir. Zaten ne zaman biri Gülten dese aklıma İhsan Topçu gelir ya da biri Feride dese Yılmaz Odabaşı ve biri Aysel dese Attila İlhan. Hayali, yabancı kadın adlarından bahsederek şiir yazan züppe şairlerin gülünç halinin yanında, nasıl sıcak, nasıl samimi, nasıl yaşayan, nefes alan bir şeydir, Gültenlere, Feridelere, Aysellere şiir yazmak. Çünkü bu kadınlardır “bizim kadınlarımız”. Onlardır “uğruna ölümlere gidip geldiğimiz, zulamızdaki mahzun resim”de olan, yani “korkunç ve mübarek elleri /ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle/ anamız, avradımız, yarimiz”…
Bilen bilir zaten de bilmeyenler için kendisinin ülkemizde “Şiir Okulu” adıyla açılan ilk birimi, 1995’te Kocaeli Üniversitesi’nde kurduğundan, hatta bu birimin, yanılmıyorsam Rönensans sonrası Avrupa’da aynı adla açılan ilk örneğinden sonra dünyadaki ikinci şiir okulu olduğundan bahsetmeli. Daha ötesi, bugün Uluslar arası Pen’in de kabul edip her yıl dünyanın dört bir yanında kutladığı “Dünya Şiir Günü”nün fikir babası İhsan Topçu’dur ve Pen’den yıllar önce Kocaeli Üniversitesi’nde bu kutlamaları başlatmıştır. Pen’in Türkiye temsilcileri olan Tarık Günersel ve Gülümser Cengiz’in, İhsan Topçu’dan feyz aldıkları bu kutlama geleneğini, Uluslar arası Pen Genel Merkezi’ne önermelerinden sonra da “Dünya Şiir Günü” kutlaması enternasyonel bir boyuta ulaşmıştır. Bir de “Humanist Enternasyonel Şiir Onursal Ödülü” vardır İhsan Topçu’nun, 1992 yılında, İsveç’te, uluslar arası boyutta düzenlenen bir yarışmada “Gökyüzünü Yitiren Kuş” adlı şiir dosyasıyla aldığı. Ayrıca, Ş. Avni Ölez Şiir Emeği Ödülü vardır kendisinin, 2025’te “Yaşam Avuçlarımızda Sonsuzveren Gül” adlı kitabıyla aldığı.
Bu dediklerimin hepsini zaten şiiri yakından takip edenler bilir, ama asıl bir yönü vardır ki İhsan Topçu’nun, bence tüm bu, ödüller almasından, dünya tarihindeki ikinci ve ülkemizdeki ilk şiir okulunu kurmasından çok daha önemli, çok daha bilinesi, çok daha örnek alınası, çok daha takdir edilesidir.
İhsan Topçu, her şairde görülmeyecek kadar sağlam bir şiir namusuna sahiptir ki kişisel olarak kavgalı olduğu, hatta kendisine karşı ağır söz eden kişiyi, 2025’te hazırladığı Kocaeli Günümüz Şiiri Antolojisi’ne almaktan hiç çekinmemiş ve böylece bir şiir şövalyesi olarak, ayrıca dünya şiir tarihine geçmiştir.
Velhasıl, Sürmene’nin Kuşluca Köyü’nden kanatlanıp Şiir’in kalbine konan bir “sonsuz kanatlı kuştur” İhsan Topçu.
Yazan: Serkan Engin
sekoengo@gmail.com
KASIM 2025