Sanat, Eğlence, Animasyon ve Manga: Japonya Medya Sanatları Üzerine Söyleşiler
8 Eylül 2024 Yazan: admin
Anime’nin yeni çağının habercisi olarak kabul edilen Gundam filmlerinin yaratıcısı ve yönetmeni TOMINO Yoshiyuki ve 80′li yıllardan bu yana medya sanatı alanında küratörlük ve incelemeler yapan KUSAHARA Machiko 18 Eylül Cumartesi Pera Müzesi Oditoryumu’nda anime severlerle bir araya geliyor.
18 Eylül Cumartesi
15:00 TOMINO Yoshiyuki söyleşisi
17:00 KUSAHARA Machiko söyleşisi
Katılım ücreti: 5 TL
Sunumların dili Japonca ve İngilizce’dir; simültane çeviri yapılacaktır.
Mobile Suite Gundam – Efsanevi Yaratıcısı ve Yönetmeni: TOMINO Yoshiyuki
TOMINO 18 Eylül Cumartesi saat 15:00′te Pera Müzesi Oditoryumu’nda anime severlerle bir araya gelecek.
İlk olarak televizyon anime dizisi olarak yaratılan bu film, Gundam, 1981′de bir sinema yapımına dönüştürüldü ve üç bölüme ayrıldı. İlk bölüm, gösterime girdiğinde Anime’nin yeni çağının habercisi olarak kabul edildi. Kurmaca bir evrende geçen filmde, Evrensel Yüzyıl, yıl 0079′da Zeon Prensliği, Dünya Federasyon’undan bağımsızlığını ilan etmiş ve bir bağımsızlık savaşı başlatmıştır.
Çatışma dünyadaki her kıtayı, bütün uzay kolonilerini ve ay yerleşimini direkt olarak etkilemiştir. Zeon, küçük olmasına rağmen “mobile suit” olarak adlandırdıkları insansı robotlarıyla taktiksel üstünlüğü elde etmiştir. Hikaye, yeni görevlendirilen Federasyon savaş gemisinin gizli araştırma üssüne gelmesiyle başlar.
TOMINO Yoshiyuki
1941′de Odawara Şehri’nde doğdu. Nihon Üniversitesi Sanat Koleji Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra Mushi Productions’a katıldı ve Tetsuwan Atom (Astro Çocuk) gibi TV dizilerinin yapımında çalıştı. Sonrasında serbest çalışmaya başladı; birçok storyboard çalışması yaptı ve birkaç projede yapımcı olarak yer aldı. Bazı popüler yapımların yanı sıra, Umi no Toriton’un (Denizin Tritonu) ve Mobile Suit Gundam’ın yönetmenliğini yaptı. Aynı zamanda yazar ve öğretim üyesidir.
Mono ve Sanat – Geleneksel Japon Kültür Merceğinden Medya Sanatlarına Bir Bakış
“Postmodernizmden beri sanat, tasarım, mimari ve moda arasındaki sınırlar kalkmaya başladı. Bu olguda Japon medya sanatlarının rolü var. Başlıca simgesi, oynayan ve eğlenen bir grup hayvanı manga benzeri bir stilde ve kıvrak bir şekilde resmeden 12. yüzyıla ait Oynaşan Hayvanlar Defteri (Choju Giga) olan, zengin Japon oyun kültüründen yararlanarak dijital medya toplumundaki yaratıcılık arayışına nasıl bir katkıda bulunabiliriz? Kültürel çeşitliliğin yeniden keşfedilmekte olduğu bir dönemde Japonya’nın yeni bir perspektif getirebileceğine eminim.”
80′li yıllardan bu yana medya sanatı alanında küratörlük ve incelemeler yapıyor. NTT InterCommunication Center (ICC) ve diğer platformların kurulmasında görev almış, Ars Electronica ve Japonya Medya Sanatı Festivali gibi pek çok yarışmada jüri olmuştur. Tokyo Üniversitesi’nden mühendislik alanında doktora alan, hem güncel, hem de büyülü fener ve panorama gibi erken dönem görsel medyada, medya teknolojisi, sanat, kültür ile toplumun etkileşimi üzerine araştırmalar yapan ve yazılar yazan. Kusahara, halen Waseda Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyor.
SanatLog Haber