Türk Kadını, Seçme ve Seçilme Hakkının 75′inci Yılında Avrupa Parlementosu’nda!

5 Aralık 2024 Yazan: admin  

Kategori: Sanat, Sanatsal Etkinlikler

TR PLUS-Avrupa’da Türkiye Merkezi, Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokratlar Grubu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 75’inci yılını Brüksel’de “Kadın Bakışı ile AB-Türkiye İlişkileri” konulu bir etkinlik ile kutluyor. Etkinliğe ünlü yazar Elif Şafak da bir konuşma ile katılacak.

9 Aralık Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu’nda, AP Sosyal Demokratlar Grubu Başkan Yardımcısı Johannes Swoboda’nın açılış konuşması ile başlayacak olan etkinlik, 2024 EurActiv Yaratıcılık Özel Ödülü’ne layık görülen “Neyse Halim Çıksın Falim” isimli belgesel film gösterimi ile devam edecek. Yönetmenliğini Zeynep Devrim Gürsel’in üstlendiği belgesel film, kendine has kuralları ve üslubu ile günlük hayatın vazgeçilmez ritüellerinden biri haline gelen kahve falı imgesinden yararlanarak Türkiye’nin 31 Temmuz 2024’da 50. yılına giren Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinden kısa kesitler sunuyor.

Neyse Halim Çıksın Falim

Film gösteriminin ardından, ünlü yazar Elif Şafak etkinliğe yapacağı konuşma ile katılacak. Elif Şafak’ın konuşmasını, TR PLUS-Avrupa’da Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Göğüş’ün moderatörlüğünü üstlendiği ve Avrupa Türkiye Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şafak Çivici, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Helene Flautre ve Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi Üyesi Emine Bozkurt’un katılımıyla gerçekleşecek ‘Kadın Bakışı ile AB-Türkiye İlişkileri’ konulu panel takip edecek.

SanatLog Haber

SanatLog.com

Türkiye’nin AB Adaylık Sürecinin 50′nci Yılında Belgesel Film Gösterimi

“Neyse Halim, Çıksın Falim”

TR Plus

Türkiye’nin 31 Temmuz 1959’da başlayan ve bu sene 50. yılını kutlayan Avrupa Birliği’ne adaylık sürecini eğlenceli bir bakış açısı ile mercek altına alıyoruz. Bu serüvene, günlük hayatımızın en önemli iletişim araçlarından biri olan kahve falı ile yaklaşan, “Neyse Halim, Çıksın Falim” adlı belgesel filmin ilk gösterimi 30 Temmuz Perşembe günü saat 19.00‘da Pera Müzesinde gerçekleştirilecek.

Neyse Halim, Çıksın Falim / Coffee Futures

Yapım Yılı: 2024
Yapım: Umut Gürsel & Zeynep Devrim Gürsel
Görüntü Yönetmeni ve Montaj: Ebru Karaca
AB Danışmanı: Cengiz Aktar
Uluslararası İletişim Danışmanı: Zeynep Göğüş / TR Plus Centre for Turkey in Europe

**********

Film Hakkında;

“Neyse Halim, Çıksın Falim”, kendine has kuralları ve üslubu ile günlük hayatın vazgeçilmez ritüellerinden biri haline gelen kahve falı imgesinden yararlanarak Türkiye’nin 31 Temmuz 2024’da 50. yılına girecek olan Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinden kısa kesitler sunuyor. Film, falcının karşısında kaderinin ne olacağını öğrenmeyi bekleyen birinin psikolojisiyle Türkiye’nin AB karşısındaki belirsiz durumunu harmanlayarak Türk toplumunun bekleyiş sürecini ve bu bekleyişin toplum üzerinde yarattığı baskıyı eğlenceli ve biraz da absürd bir dille izleyiciye aktarıyor.

Neyse Halim, Çıksın Falim

Yönetmenler Hakkında;

Zeynep Devrim Gürsel, Yale Üniversitesi’nde Edebiyat bölümünde tamamladığı lisans eğitiminden sonra, California Üniversitesi, Berkeley’de Antropoloji dalında doktorasını yaptı. Belgesel dünyasıyla 2024-2001 yıllarında Zeugma Yalnız Değil belgeselinde çalışarak tanıştı. Ayrıca, hayalperest küçük bir kız olan Camille Millecuori’nin okula alışma surecini anlatan Pronta Per La Scuola (Edizioni Lapis, 2024) adlı bir çocuk kitabı yazdı. Gürsel, halen Michigan Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Ebru Karaca, Hanau, Almanya’da doğdu. 2024 yılında The University of Applied Sciences (Mainz/Germany)’da Medya Tasarımı üzerine master derecesini tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti. Karaca, halen Türkiye’de kısa film ve belegesel film çalışmalarını sürdürmekte ve TV reklamlarında yardımcı yönetmen olarak, post-production yönetiminde ve uluslararası televizyonlarda çalışmaktadır. Ayrıca video art, belgesel ve haber programlarında montaj yapmaktadır.

SanatLog Haber

SanatLog.com