Türk Müziğinin Kara Kutusu Aralanıyor!
17 Ekim 2025 Yazar: admin
Kategori: Duyurular, Gösteriler & Topluluklar, Konser, Müzik, Sanat, Sanatsal Etkinlikler, Türk Sanatçılar
Dede Efendi’nin 24 makamlı Rast Kar-ı Natık’ı CRR’de hayat bulacak…
Türk Müziği’nin unutulmaya yüz tutmuş makam öğretme geleneği Kar-ı Natık’lar 20 Ekim akşamı Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda müzikseverlerin ilgisine sunulacak! Konserde, İsmail Dede Efendi’nin 24 makamlı Rast Kar-ı Natık’ı esas alınarak eserde geçen makamlar yine İsmail Dede Efendi’nin eserleriyle örneklendirilecek. Veysel Dalsaldı’nın yönetimindeki CRR Türk Müziği Topluluğu, dinleyenleri musiki tarihimizde kısa yolculuğa çıkaracak.
Klasik Türk Müziği’nde makam bilgisi yüzyıllar boyunca genç kuşaklara Kar-ı Natık’lar yardımıyla aktarıldı. Geleneksel müziğin kara kutusu olarak nitelendirilen bu eğitici eserler, dönemin önemli bestecilerinin elinden çıktı. Estetik açıdan büyük önem taşıyan eserlerin yazılma amacı makam ve usul öğretmekti.
Osmanlı meşklerinde en uzun Kar-ı Natık 90 dakika ve 119 makamdı
Osmanlı döneminde musiki hocası talebesine bilgiyi eserleri meşk ederek aktarırdı. Önce makamları tarif eder, sonra anlattığı makamların içinde bulunduğu eserler (Kar-ı Natık) bestelerdi. Böylelikle eserler kimi zaman 20 kimi zaman 60 makamı aynı anda içerir hale geliyordu. En uzun Kar-ı Natık ise 20. yüzyılın ilk yarısında Ahmet Avni Konuk tarafından bestelendi. 90 dakika süren bu eser 119 makam ve 120 makam geçkisi içerir. Hatipzâde’nin 15 makam ve 16 usûlden oluşan eseri ise, Kâr-ı Nâtık formuna yeni ve farklı bir boyut getirdi. Bu eserin güftesinde makam adlarının yanı sıra usûl adları da zikredildiği için büyük bir ustalık örneği olarak kabul edilir.
25.00 - 20.00 - 15.00 - 10.00 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu ve Gişesi’nde!
Yorumlar
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!
Additional comments powered by BackType