Efsane İstanbul Sergisi Uzatıldı

7 Eylül 2024 Yazan: admin  
Kategori: Duyurular, Sanat, Sanatsal Etkinlikler

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) ev sahipliği yaptığı “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a - Bir Başkentin 8000 Yılı” sergisi, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle 26 Eylül 2024 tarihine kadar uzatıldı. İstanbul 2024 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın işbirliği ve Sabancı Holding’in sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi, ziyarete açıldığı 5 Haziran tarihinden bu yana, yerli ve yabancı sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Salı, perşembe, cuma ve pazar günleri 10:00-18:00 saatleri arasında gezilebilen sergi; çarşamba ve cumartesi günleri ise 22:00’ye kadar ziyaret edilebiliyor.

Serginin ünlü konukları arasında Rusya Federasyonu’nun eski başbakanı Yevgeny Primakov, ABD’nin eski dışişleri bakanı Madeleine Albright, ABD’li ünlü televizyon yapımcısı spiker ve yazar Martha Stewart, ünlü mimar Zaha Hadid, Nobel ödüllü edebiyatçı Sir V.S. Naipaul, yönetmen Stephen Frears da yer aldı.

Konuyla ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Sergi ve geniş kapsamlı kataloğu, İstanbul’un 8000 yıl önceye uzanan tarihini ve farklı kültürlerin karışımından doğan kozmopolit kimliğini gözler önüne sermesi açısından büyük önem taşıyor. Dünyanın önde gelen müzeleri ile Türkiye’deki müzeler ve özel koleksiyonlardan seçilen benzersiz eserler, dünyaca ünlü Çek Mimar Boris Micka’nın tasarladığı sergilemeyle ilk kez bir arada sunuluyor. Sergi ayrıca, kentin görkemli tarihini ve kültürel mozaiğini tanıtarak, İstanbullulara nasıl bir kültürel zenginlik içinde yaşadıklarını gösteriyor. Dünyanın saygın müzelerinin yöneticileri ile akademisyenlerden oluşan SSM Uluslararası Danışma Kurulu üyeleri, Haziran ayında yapılan senelik toplantıda, serginin uzatılması yönünde görüş bildirmişti. Bu nedenle, gelen talepleri de göz önünde bulundurarak, serginin süresini 26 Eylül’e kadar uzatmaya karar verdik.” dedi.

SanatLog Haber

sanatlog.com

İstanbul 2024′a Proje: Arpist Şirin Pancaroğlu’ndan “İstanbul ve Arp”

Şirin Pancaroğlu, Dünya arp literatürüne “İstanbul” temalı yeni eserler kazandıracak…

İstanbul 2024 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle, uluslararası arpist ve eğitmen Şirin Pancaroğlu’nun Arp ı Derneği bünyesinde gerçekleştireceği “İstanbul ve Arp” projesi, dünya arp literatürüne Türk kültüründen yeni eserler kazandırılmasını amaçlıyor. Arp ı Derneği Başkanı Pancaroğlu ve İstanbul 2024 AKB Ajansı adına Genel Sekreter Yılmaz Kurt arasında 23 Ekim 2024 tarihinde imzalanan protokolle startı verilen proje, altı bestecinin “İstanbul” temalı eserler üretmelerini, bu eserlerin albüm kaydı yapılmasını ve ayrıca konser programını kapsıyor.

Dünya arp literatürüne Türkiye kültüründen yeni eserler kazandırılmasını amaçlayan “İstanbul ve Arp” adlı projede; “İstanbul” ana teması çerçevesinde arp veya Osmanlı arpı “çeng” için besteler yapmak üzere, Özkan Manav, Hasan Uçarsu, Turgay Erdener, Mahir Çetiz, Barış Perker ve Arda Agoşyan yer aldılar. Bu çıların bestelerini tamamlama süreci, Mart 2024’da sonuçlanacak. Ardından bu eserlerden bir albüm kaydı yapılacak ve 2024 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da projenin dünya prömiyeri, 2024 sonbaharında gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin en tanınmış arp çısı Şirin Pancaroğlu’nun, başkanı olduğu Arp ı Derneği bünyesinde geliştirdiği bir beste-konser-albüm kayıt projesi olan “İstanbul ve Arp”; İstanbul’daki anıtları, karakteristik ve tarihi açık ve kapalı mekânları, kentle özdeşleşen figürleri, dokuları ve kişilikleri kapsayan bir “İstanbul” ana teması çerçevesinde arp ve/veya Osmanlı arpı “çeng” için bestelenen yeni eserlerden oluşmakta.

Şirin - Çeng ile

Bestelerde işlenen “İstanbul” teması ile Batı kültürüne ait olarak bilinen arpı bir araya getirerek, kültürlerarası diyalogun yoluyla geliştirilmesi ve ayrıca İstanbul’un çok kültürlü yapısının bu eserler aracılığı ile vurgulanması temel alınıyor. Proje ile, “İstanbul” teması üzerine Türkiye’nin seçkin bestecileri “İstanbul” ile ilgili olarak seçtikleri tarihi, mimari, sanatsal herhangi bir yapı veya şehre ait herhangi bir doku, figür ve kişilik üzerine eserlerini yapılandırabilecekler. Bu sayede İstanbul’un kültürel, tarihi, turistik yapısı yolu ile ifade bulacak; arp ve çeng aracılığı ile kültürlerarası dolaşıma girecek. Osmanlı müziğinde önemli yer teşkil eden “çeng”in kültürel ve tarihsel değeri vurgulanarak, Türkiye adına kültürel ve sanatsal kazanım sağlanacak.

Arp çısı Pancaroğlu’nun, 2024 sonrası dönemde de yurt içi ve dışında vereceği konserlerle süreklilik kazanacak olan proje; Türkiyeli çağdaş bestecilerin yapıtlarının daha çok seslendirilmesi, yorumcu-besteci diyalogunun geliştirilmesi, Türkiye’nin çağdaş alanındaki üretiminin artırılması, dünya arp literatüründe Türkiye kültüründen örneklerin sayılarının artırılması gibi hedefleri içeren bir model proje olma özelliğini taşıyor.

SanatLog Haber
SanatLog.com