Bir Şirin Pancaroğlu Projesi: ‘İstanbul’un Ses Telleri’

Yenilikçi çalışmalar ve Türk bestecilerle önemli işbirliklerine imza atmayı sürdüren çısı Şirin Pancaroğlu bu kez özel bir projeyle sahnede. ı Derneğinin, 2024 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti ajansının desteğiyle hayata geçirdiği İstanbul ve projesi dahilinde “İstanbul’un Ses Telleri” adlı tematik bir albümle Pancaroğlu, dinleyicileriyle tekrar buluşuyor.

19 Aralık 2024, 20.00’de, Cemal Reşit Rey Salonu’nda gerçekleştirilecek dünya prömiyerinde albümün tanıtımı ve özel fotograflardan oluşan bir dia gösterisi yer alacak. Altı Türk bestecisine sipariş edilen eserlerin galasında Kalan etiketiyle yayınlanacak olan albüm müzikseverlerin beğenisine sunulacak.

Yaklaşık bir buçuk yıldır hazırlıkları süren çalışmada, Pancaroğlu ve ı Derneği, ı İstanbul teması ile Hasan Uçarsu, Özkan Manav, Turgay Erdener, , Barış Perker ve Arda Agoşyan’ın hayal güçlerine teslim edip ülkemizin çağdaş üretimine de arşiv değerinde bir çalışma ile katkıda bulunuyorlar. Projenin konser performansında kullanılacak İstanbul fotoğrafları dosyası ise resim çısı Utku Dervent tarafından derleniyor.

İki kuşaktan bestecilerin gönül penceresinden bakarak semtleri, dokusu, simgeleşmiş mekanları, tarihe malolmuş motifleri ve gerek habitat gerekse metropol kimliği ile İstanbul’a ait farklı sesleri ın 47 telinden yeniden duyacağız.

Kimi coğrafyanın düşünsel dinginliği ile kiminin dinamizmini buluşturan İstanbul’u anlatan eserlerde ve çeng’e ses veren Şirin Pancaroğlu’na Yurdal Tokcan (ud), Tahir Aydoğdu (kanun), Derya Türkan (kemençe), Halit Turgay (flüt), Arda Agoşyan (kontrbas) ve Evrim Baştaş (viyola) eşlik ediyorlar.

Program:

“Yerebatan” (kemençe, kontrbas ve için) Arda Agoşyan
“Sabah Sabah” (flüt, viyola ve için)
“Yedi Resimle İstanbul” (solo için) Barış Perker
“İstanbul’un Ağaçları” (-çeng, kemençe, ud ve kanun için) Turgay Erdener
“Güvercinler” (solo için) Özkan Manav
“Issız Çocuklar” (flüt ve için) Hasan Uçarsu

www.arpsanatidernegi.com

sanatlog.com

İstanbul 2024′a Proje: Arpist Şirin Pancaroğlu’ndan “İstanbul ve Arp”

Şirin Pancaroğlu, Dünya literatürüne “İstanbul” temalı yeni eserler kazandıracak…

İstanbul 2024 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle, uluslararası arpist ve eğitmen Şirin Pancaroğlu’nun ı Derneği bünyesinde gerçekleştireceği “İstanbul ve ” projesi, dünya literatürüne Türk kültüründen yeni eserler kazandırılmasını amaçlıyor. ı Derneği Başkanı Pancaroğlu ve İstanbul 2024 AKB Ajansı adına Genel Sekreter Yılmaz Kurt arasında 23 Ekim 2024 tarihinde imzalanan protokolle startı verilen proje, altı bestecinin “İstanbul” temalı eserler üretmelerini, bu eserlerin albüm kaydı yapılmasını ve ayrıca konser programını kapsıyor.

Dünya literatürüne Türkiye kültüründen yeni eserler kazandırılmasını amaçlayan “İstanbul ve ” adlı projede; “İstanbul” ana teması çerçevesinde veya Osmanlı ı “çeng” için besteler yapmak üzere, Özkan Manav, Hasan Uçarsu, Turgay Erdener, , Barış Perker ve Arda Agoşyan yer aldılar. Bu çıların bestelerini tamamlama süreci, Mart 2024’da sonuçlanacak. Ardından bu eserlerden bir albüm kaydı yapılacak ve 2024 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da projenin dünya prömiyeri, 2024 sonbaharında gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin en tanınmış çısı Şirin Pancaroğlu’nun, başkanı olduğu ı Derneği bünyesinde geliştirdiği bir beste-konser-albüm kayıt projesi olan “İstanbul ve ”; İstanbul’daki anıtları, karakteristik ve tarihi açık ve kapalı mekânları, kentle özdeşleşen figürleri, dokuları ve kişilikleri kapsayan bir “İstanbul” ana teması çerçevesinde ve/veya Osmanlı ı “çeng” için bestelenen yeni eserlerden oluşmakta.

Şirin - Çeng ile

Bestelerde işlenen “İstanbul” teması ile Batı kültürüne ait olarak bilinen ı bir araya getirerek, kültürlerarası diyalogun yoluyla geliştirilmesi ve ayrıca İstanbul’un çok kültürlü yapısının bu eserler aracılığı ile vurgulanması temel alınıyor. Proje ile, “İstanbul” teması üzerine Türkiye’nin seçkin bestecileri “İstanbul” ile ilgili olarak seçtikleri tarihi, mimari, sanatsal herhangi bir yapı veya şehre ait herhangi bir doku, figür ve kişilik üzerine eserlerini yapılandırabilecekler. Bu sayede İstanbul’un kültürel, tarihi, turistik yapısı yolu ile ifade bulacak; ve çeng aracılığı ile kültürlerarası dolaşıma girecek. Osmanlı müziğinde önemli yer teşkil eden “çeng”in kültürel ve tarihsel değeri vurgulanarak, Türkiye adına kültürel ve sanatsal kazanım sağlanacak.

çısı Pancaroğlu’nun, 2024 sonrası dönemde de yurt içi ve dışında vereceği konserlerle süreklilik kazanacak olan proje; Türkiyeli çağdaş bestecilerin yapıtlarının daha çok seslendirilmesi, yorumcu-besteci diyalogunun geliştirilmesi, Türkiye’nin çağdaş alanındaki üretiminin artırılması, dünya literatüründe Türkiye kültüründen örneklerin sayılarının artırılması gibi hedefleri içeren bir model proje olma özelliğini taşıyor.


SanatLog.com