Mircan’dan Her Derde Deva Yeni Bir Albüm: ELIXIR

Mircan’ın altıncı uluslararası albümü ‘’ raflardaki yerini aldı. UCM (Uncatalogued Music Production)’dan çıkan , Gülten Akın’ın şiirleri üzerine bir albüm. Tüm bestelerin Mircan’a ait olduğu , sanatçının sadece Türkçe eserlerden oluşan ilk albümü. 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, Selim Güneş’in Sabahattin Ali’nin ‘Ayran’ isimli öyküsünden esinlenerek senaryosunu yazıp yönettiği ‘Kar Beyaz’ın müzikleriyle En İyİ Müzik Ödülü’nü de kazanan Mircan için, Ingiliz The New Internationalist Kafkaslar’ın Diamanda Gallas’ı diyor. Kimileri Lorena Mc. Kenneth’la kıyaslıyor. Folk Roots dergisi eski çağlara ait eşsiz bir kanaviçeye benzetiyor müziğini.

Kelime anlamı ‘hastalıkları iyileştirici madde’ olan , şiirle müziğin buluştuğu bir çalışma olup müzik camiasına bambaşka lezzetler sunuyor. Gülten Akın’ın dizeleri, Mircan’ın besteleri ve yorumuyla buluşunca ortaya bir yaşam iksiri çıkmış adeta. Bu albüm, sanatçının diğer albümlerinden farklı olarak sadece Türkçe eserlerden oluşuyor. Sound olarak da diğerlerinden çok farklı olan ’de klasik Türk müziğinden flamenkoya, halk müziğimizden caza kadar çok farklı türler aynı eserde harmanlanmış olarak çıkıyor karşımıza. Albümde Gülten Akın’ın şiirlerinin yanı sıra, Metin Eloğlu’nun ‘Eşcil’ isimli şiiri de sanatçının besteleriyle hayat buluyor.

BU albüm, Gülten Akın gibi büyük bir ozanın Mircan gibi uluslararası müzik camiasında özgün tarzıyla ayrı bir yerde duran bir sanatçı tarafından müziğe aktarılması, edebiyat ve müziğin buluşması açısından kıymetli bir örnek.

Padova’dan İstanbul’a

Aynı zamanda yüksek mühendis olan ve Boğaziçi Üniversitesi’nde deprem mühendisliği master’ı yapan Mircan, Italya ve Ispanya’da tarihi eserlerin yapısal analizleri üzerine ileri master çalışması yürüttüğü 2024 yılında bir taraftan eski kiliseler ve katedrallerin içinde dolaşırken, öteki taraftan uzak kaldığı sevgili şehri İstanbul’a hasretini dile getiren şarkılar yazdı; üstelik büyük ozanımız Gülten Akın’ın şiirleriyle. Şarkılarının çoğunu altından nehir geçen gerçek bir cadı kulesine ve Galileo’nun astronomi araştırmalarını yürüttüğü ‘Specola’ ya bakan evinde, Padova’da yazdı Mircan. Bir kısmını ise, uçak yolculuklarında, bulutların üstünde, yollarda, uzak diyarlarda.

Mircan, ’in hazırlık süreci için şunları söylüyor: albümü henüz yirmi ya da yirmi bir yaşında bir üniveriste öğrencisi iken gitarımla yaptığım ‘B…… İçin Ağıt’ adlı parça ile zamanda bindokuzyüz seksenli yıllara, Padova’da el kamerama kaydederek bestelemeye başladığım ‘Sevi Dizeleri’ ve ‘Eski Bir İstanbullu Ağzından İlahi’ ile mekanda Avrupa’nın eski sokaklarına, yapılarına , kiliselerine, uzaklara dayanır. Hem zamanda hem de mekanlar arasında yaşadıklarım, algıladıklarım, bunların bende uyandırdığı duygular ve müziğe dönüştürülmesidir bu albüm.”

Yerelden Evrensele

Mircan her albümünde birbirinden farklı, yabancı müzisyenleri Türkiye’den ustalarla buluşturma geleneğini bu albümde de bozmadı. Sanatçı, böylece yerel aidiyetlerden vazgeçmeden evrensele ulaşmaya çalışıyor. Bu şekilde ortaya çıkan kendine özgü sound’u ile şimdi yine yepyeni şeyler söylüyor. Hem de bu yolculuğa yine büyük ustalarla çıkarak.

Roger Mills-trompet, Göksel Baktagir-kanun, Yurdal Tokcan- ud, Baki Kemancı-keman, Uğur Işık-çello, Aydın Can Kutluay & Cenk Erdoğan - gitar, İzzet Kızıl & İsmet Kızıl- perküsyon ve daha pek çok müzisyen. Her şiirin duygusu, meramı, Mircan’ın o şiire özel müziğinde karşılığını buluyor. Mircan’ın Albümü yine hem kayıt hem de mixing & mastering gibi aşamalarda yurtdışı ile alışveriş yapılarak yaratıldı. Prodüksiyonda Mircan son beş yıldır birlikte çalıştığı Roger Mills ve Osman Kent ile iş birliği yaparak Türkiye-Avustralya-İngiltere’den müzisyenlerle benzersiz bir füzyon yarattı.

www.kultursanataajansi.com

Diskografi:

Bizim Ninniler : Çan Müzik

Kül : Kalan Müzik

Kül&Ashes : UCM

Sala : UCM

Numinosum : UCM

Outim : UCM

: UCM

www.mircan.net www.ucmproduction.com

sanatlog.com