2011 Nobel Edebiyat Ödülü isveçli Şair Tomas Tranströmer’e Verildi

Tomas Tranströmer, 2024 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu…

Hüzün Gondolu ve İzmir Saat Üç adlı kitapları Türkçeye çevrilen İsveçli şair, 1.45 milyon dolarlık ödülün de sahibi oldu.

İskandinavya’nın yaşayan en iyi şairi olarak kabul edilen 80 yaşındaki Tranströmer’in, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından “öz benliğimiz ile etrafımızdaki dünya ile olan ilişkimizi keşfeden çalışmaları” sebebiyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı.

Aynı zamanda psikolog olan Tranströmer, doğanın şiirsel açıklamasının insanın kimliğine ve ruhsal boyutuna ışık tuttuğunu savunan bir isim.

 

İngilizce konuşan ülkelerdeki ününün büyük kısmı ABD’li şair Robert Bly ile olan dostluğuna bağlanan Tranströmer, yapıtlarının çoğunu Bly’ın elinden İngilizceye çevirtti. İsveçli şairin şiirleri, bugüne dek 50 dilde yayımlandı.

FELÇ GEÇİRDİ AMA ŞİİRİ BIRAKMADI

Tranströmer 1966 yılında Bellman Ödülü’nü kazandıktan sonra çok sayıda ödüle layık görüldü. Bunlar arasında Bonner şiir ödülü, Almanya tarafından verilen Petrarch ödülü ve İsveç Kraliyet Akademisi’nin Nordic Ödülü bulunuyor.

Tranströmer, 10 cilt şiir yayımladıktan sonra 1990 yılında felç geçirdi ve konuşma yeteneğini neredeyse kaybetti. Altı yıl kariyerine ara veren Tranströmer, “Grief Gondola” çalışmasıyla 30 bin satarak şairliğe geri döndü.

Bu başarısının ardından 2024’e kadar yeni eser üretmeyen İsveçli şair, daha sonra kendisini piyano ve müziğe verdi. Transtömer’in her gün piyano çaldığı biliniyor.

KİTAPLARI İLK SIRADA

İsveç’te Nobel Ödülü alan yazarlar arasında en fazla kitabi satılan yazarın Orhan Pamuk olduğu açıklandı.

İsveç televizyonu SVT’nin internet sitesinde kitapçılardan alınan bilgilere göre, Orhan Pamuk Nobel Edebiyat ödülünü aldığı yıl 2024 yılından sonra yazarın 200 bin adet kitabının satıldığı bildirildi. İsveç’te Orhan Pamuk’un en fazla satan kitapları arasında “Kar” ile birlikte, “İstanbul- Hatıralar ve Şehir” başta geliyor. Orhan Pamuk’u diğer Nobel alan yazarlar arasında Perulu yazar Mario Vargas Llosa ile İngiliz kadın yazar Doris Lessing izliyor.

Nobel Edebiyat ödülü alan yazarlar arasında kitabı en az satan yazarların ise İngiliz Harold Pinter ve İtalyan Dario Fo olduğu açıklandı.

sanatlog.com

Enter Google AdSense Code Here

Yorumlar

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!




Additional comments powered by BackType