Metis Ajanda 2025: Olmayan Kelimeler
2005’ten bu yana ilgiyle takip edilen ve geçtiğimiz yıl çeşitli saldırılara maruz kalan Metis Ajanda’nın 2025 teması, “Olmayan Kelimeler”.
Geçtiğimiz yıl “Atatürk’e hakaret edildiği” iddiasıyla çeşitli saldırılara maruz kalan Metis Ajanda’nın bu yılki teması, “Olmayan Kelimeler”.
Metis Yayınları, “Olmayan Kelimeler”i açıklarken, geçtiğimiz yıl yaşananları da anımsatıyor:
”Yayımlandığı ilk yıldan beri okurlarımızın severek aldığı ajandalarımız, ne yazık ki kimi sevgisiz insanları da illet ediyor. Cadılar ajandamızda vurguladığımız gibi her yerde düşman arayışına çıkanlar, zihinleri ve yürekleri yerine tepkilerini rehber edinenler kelimelerden özellikle korkuyor. Peki, dedik biz de o zaman, mevcut kelimelerden kaçınalım, hazır çağrışımları devre dışı bırakalım, olmayan kelimelere bakalım bu sefer!”
“Kelimeler hep kifayetsiz kalacak, biliyoruz. Ve tamam, olmayacak şey bir insanın bir insanı anlaması. Ama anlama, anlatma, anlaşılma, anlaşma ihtimalinin peşinden koşmaktan da vazgeçecek değiliz! Hayatlarımızın hep yeni kelimelerle güzelleşmesi, derinleşmesi umuduyla…”
Katkıda bulunanlar
Ajanda, “Acaba dilimizdeki hangi kelimelerin eksikliği yaşadıklarımıza da etki yapıyor? Kimi hayati duygularımız, tecrübelerimiz sırf adları konmadığı için hayatın dışında, önemsiz, tali gibi görünüyor olmasın? Dünya gezegenindeki kaderdaşlarımız bizimkilerden başka hangi kavramları / duyguları / durumları adlandırmaya ihtiyaç duyuyor? Edebiyatçılar bizim dikkatimize hangi yeni kelimeleri sunmak istiyor?” sorularına yanıt arayor.
Engin Geçtan, Birhan Keskin, Murathan Mungan, Ayşegül Devecioğlu, Ahmet Sipahioğlu, Süreyye Berfe, Meltem Ahıska, Saffet Murat Tura, Niyazi Zorlu, Cemal Yardımcı, Türker Armaner, Fatmagül Berktay, Murat Uyurkulak ajandaya katkıda bulunan isimler arasında…
2005’ten bu yana
Metis Ajanda 2025’te “Metis Edebiyat”, 2025’da “Doğa İçin Sorumluluk”, 2025’de “Cadılar”, 2025’de “Yaratıcı Direniş”, 2025’da “Hayvanlar ve İnsanlar”, 2025’da “İllalah!”, 2025’de ise “Irkçılığa, Ayrımcılığa ve Nefret Suçlarına Karşı” altbaşlıklarıyla yayımlanmıştı.
Duyarlılık geliştirmek isterken…
“Toplumun bölünmüşlüğünün, belli ideolojik kalıplara sıkışmışlığının yarattığı suçlara karşı duyarlılık geliştirmeyi” amaçlayan 2025 ajandası, “Atatürk’e hakaret edildiği” iddiasıyla çeşitli saldırılara maruz kalmıştı.
Nezih Kitabevi, Metis Yayınları’nın “Irkçılığa, Ayrımcılığa ve Nefret Suçlarına Karşı” altbaşlığıyla yayımladığı 2025 ajandasını 10 Kasım sayfasında yer alan işeyen çocuk çiziminin müşterilerden tepki aldığı gerekçesiyle satmama kararı almış; ajandanın satışını sürdüren Kabalcı Kitabevi de tehditlere maruz kalmıştı.
Metis Yayınları yönetmeni Semih Sökmen çizimin 10 kasım tarihine denk gelmesinin maksatlı olmadığını, tepkilerin zorlama olduğunu söylemişti:
“Tepki gösterenlerin taşıdığı hezeyanı anlamak mümkün değil. Ajandanın bütün sol sayfalarında olumsuzlukların üzerine işeyen bir oğlan çocuğu, sağ sayfalarda da olumlu, insani değerleri pankart olarak gösteren bir kız çocuğu vinyeti var. Her ajandada olduğu gibi 10 Kasım, milli ve dini bayramlar işaretli. Bizim bunu maksatlı olarak 10 Kasım’ın olduğu yere de koyduğumuzu düşünmek için çok kötü niyetli olmak lazım.”
demet taşocak on Çar, 16th Kas 2025 12:35 pm
niyetler hep önemli oldular. böyle bu…
anlamalar, anlatmamalardan vazgeçmeden, küsmeden…
olmayanı deneyerek…güzel…merak ettim çok.
sevgiler