Türk Musikisi’nin Yeni Sesleri Muhammed Emin Ayaz ile Harun Gürbüz Oldu

Başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan Türk gençlerine eğitim imkânı sağlayan Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile şehit ve gazilerimizin çocuklarına ve yakınlarına destek veren TSK Mehmetçik Vakfı tarafından, değerli bağışçıları Targan ile ’in isimlerini yaşatmak amacıyla üçüncüsü düzenlenen - Ses Yarışması”nın birincileri belli oldu.

Türk Musikisi’nin Yeni Sesleri ile Harun Gürbüz Oldu

Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşu Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile TSK Mehmetçik Vakfı’nın, bağışçıları merhume Targan ile merhum ’in isimlerinin yaşatılması ve Türk musikisine genç sesler kazandırılması amacıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “ ve Ses Yarışması”nın finali İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapıldı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen gecede finalistler seçtikleri eserleri izleyiciler önünde seslendirdiler.

Dalı Birincisi – Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan İğnebekçili

Opet’in sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmada, dalında yarışan seslendirdiği Rakım Elkutlu’nun “Demedim hiç ona kimsin” isimli eseriyle, dalında ise Harun Gürbüz seslendirdiği Prof. Dr. Selahattin İçli’nin “Güneşin battığı yerde bir dönülmez ufka gittin” isimli eseriyle birinci oldu. dalında Aybige Demir ikinci, Gaye Kayaalp üçüncü olurken; dalında ise Burcu Göktürk ikinci, Ayfer Sözeri üçüncü oldu. Radyo Alaturka’nın tanıtım sponsoru olduğu yarışmada birinciler 7 bin TL, ikinciler 5 bin TL, üçüncüler 3 bin TL, dördüncü, beşinci ve altıncılar ise bin TL ile ödüllendirildi.

Dalı Birincisi Harun Gürbüz – Emekli Orgeneral Çetin Doğan

Prof. Erol Deran’ın başkanlığını yaptığı ve aralarında Nesrin Sipahi, Serap Mutlu Akbulut, Melihat Gülses, Mehmet Barlas ve Dr. Osman Simav gibi pek çok önemli ismin yer aldığı jüri, yaptığı değerlendirmede yarışmacıların ses güzelliği, yorumu, diksiyonu, üslup ve tavrı, seçilen eserin zorluk derecesi ve ses genişliği gibi kriterleri dikkate aldı.

Türk Eğitim Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal; ve ’in genç nesillere bıraktığı kültürel mirasa layık olmak, musikiyi sevdirmek ve bu alanda çalışmalar yapan gençleri teşvik etmek amacıyla çıktıkları bu yolda emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Türk Eğitim Vakfı burs fonundan bugüne kadar 1385 öğrenciye, burs fonundan ise 816 öğrenciye burs verildiğini belirten Bilal, finali halka açık yapılan yarışmada jürinin titiz değerlendirmesi sonucu Türk musikisine yeni sesler kazandırıldığını, dereceye giren genç seslerin ve ’in izinden giderek Türk musikisine katkı sağlayacaklarını söyledi.

**********

Türk Eğitim Vakfı (TEV)

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 1967 yılında Merhum Vehbi Koç’un önderliğinde, 205 hayırsever tarafından, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere burs vermek, okullar, öğrenci yurtları ve benzeri kurumlar açmak, üstün başarılı öğrencilere ödüller vermek amacıyla kuruldu. TEV kuruluşundan bugüne kadar; yurt içinde 165.636, yurt dışında ise yüksek lisans eğitimi için 1.186 öğrenciye burs imkânı sağlayarak, ülkemizin ihtiyaç duyulan çeşitli yerlerinde 14 İlköğretim Okulu, 2 Anadolu Lisesi, 2 Yurt Binası, 1 Mesleki Eğitim Merkezi, 1 Çok Amaçlı Toplum Merkezi, 1 Kütüphane yaptırarak Türk Milli Eğitimi’nin hizmetine sundu. Ayrıca 2025 yılında Türkiye’de üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren ülkemizdeki tek eğitim kurumu olan İnanç Türkeş Özel Lisesi’ni de devralarak, bu potansiyeli ülkemize kazandırmaya devam ediyor. TEV 2025 - 2025 öğretim yılında yurt içinde 8.500, yurt dışında ise 97 öğrenciye burs verecektir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı (TSKMEV)

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaptığı Vatan Hizmeti esnasında; şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerimizin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklerimize ve çocuklarına sosyal ve ekonomik destek sağlamak, çocuklarını üniversite seviyesi dahil okutmak amacıyla 17 Mayıs 1982 tarihinde kurulmuştur. Mehmetçik Vakfı, kuruluşundan bugüne kadar; 15.186 Ölüm Yardımı, 8.531 Maluliyet Yardımı, 3.496 Sürekli Bakım Yardımı, 3.197 Bakım ve Öğrenim Yardımı, 226 Doğum Yardımı, 146 Gazi, Engelli ve Çocuk Ölüm Yardımında bulunmuştur. Vakıf halen; 3.380 gazi ve engelli Mehmetçiğe Bakım Yardımı, 1.940 şehit ve gazi Mehmetçik çocuğuna ise Bakım ve Öğrenim yardımı olmak üzere toplam 5.320 kişiye düzenli olarak yardımda bulunmaktadır. Ayrıca Mehmetçik Vakfı; Ayvalık’taki TSK Ali Çetinkaya ilk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi’nden yararlanan şehit yakınları ile gazi Mehmetçiklerin kendilerinin ve yakınlarının yol ve yemek ücretleri ile Ankara’daki TSK Rehabilitasyon ve Bakim Merkezi’nden yararlanan gazi ve engelli Mehmetçiklerin refakatçilerinin yemek ücretlerini de ödemektedir.

Targan

1907 yılında dünyaya gelen henüz 3 yaşındayken anne ve babasını kaybedince Bebek’teki Çağlayan Darüleytam’da büyütüldü. Küçük yasta sesinin güzelliğinin fark edilmesinden sonra ilk ciddi musiki derslerini Eyyubi Mustafa Sunar’dan aldı. Hocasının aracılığıyla ilk plağını çıkardıktan sonra ülke çapında tanınan bir okuyucu oldu. Daha sonra doldurduğu her plak satış rekorları kırmaya başladı. 1930′larda Darij’toTalim-i Musiki Topluluğu’na katılan , Fahri Kopuz, Zekaizade Nevres Bey, Rakim Elkutlu gibi musiki ustalarıyla çalıştı. Bir süre Belediye Konservatuarı İcra Heyeti’nde görev aldıktan sonra 1931 yılında Taksim’deki Moulin Rouge Gazinosu’nda ilk kez sahneye çıktı. Dönem musiki ve eğlence dünyasına silinmez izler bırakan 500′den fazla plak doldurdu. 1950 yılında Ud Virtüözü Şerif Muhittin Targan (1892-1967) ile evlendi. 1968 yılında düzenlediği vasiyetname ile tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı’na bağışladı. 14 Ocak 1998 günü uzun süren yaşam mücadelesine yenik düşerek Hakkın rahmetine kavuştu.

1931 yılının Aralık ayında Bursa’da doğdu. İlk bestesi 1949 yılında bestelediği Acemkürdi makamdaki “Zehretme hayatı bana cananım”dır. Lise eğitimi sırasında radyoda şarkı söylemeye devam eti. Güzel Sanatlar Akademisi’nin (bugünkü Mimar Sinan Üniversitesi) moda tasanm bölümüne girdi. O dönemde bir konservatuar niteliğinde olan İstanbul Radyosu’nda Refik Fersan, Şerif içli, Cevdet Çagla, Sad i Işılay, Şükrü Tunar gibi birbirinden değerli icracı ve bestekârlardan dersler aldı ve onlarla beraber çalıştı. 1953 yılında Akademi’nin son sınıfındayken ilk kez kamera karşısına geçerek” Beklenen Şarkı” filmini çevirdi. Bu film aylarca kapalı gişe oynadı. 1955 yılında “Manolya” adlı bestesiyle Türkiye’de ilk Altın Plak Ödülü’nü aldı ve aynı yıl dönemin gözde gazinosu Küçük Çiftlik Parkı’nda profesyonel sahne hayatına adim attı. Kalp krizi geçirdiği 1980 yılına kadar sahnelere devam eden daha sonra hayatından çekilip Bodrum’daki evinde yaşamaya başladı. Kendisine duyulan sevginin bir ifadesi olarak Bodrumlular tarafından evinin bulunduğu sokağa “” adı verildi. 1996 yılında noter huzurunda imzaladığı vasiyetname ile tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı’na bıraktı. Uzun bir aradan sonra, 24 Eylül 1996′da TRT İzmir Stüdyoları’nda sevenleriyle buluştu ve İstanbul Radyosu’nda ilk şarkısını okuduğu mikrofon kendisine hediye edilirken geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

**********

Jüri Üyeleri

1       Prof. Erol Deran - Jüri Başkanı
2       Süheyla Altmışdört - Koro Şefi
3       Nesrin Sipahi - çı
4       Serap Mutlu Akbulut - çı
5       Melihat Gülses - çı
6       Solmaz Teğmen - çı
7       Özgen Gürbüz - TRT Tanbur çısı
8       Fatih Salgar - İstanbul Devlet Klasik Korosu Şefi
9       Mehmet Güntekin - İstanbul Devlet Klasik Korosu Müdürü
10      Halil İbrahim Yüksel - Ege Üniv. Devlet Kons. Öğretim Üyesi
11      Prof. Dr. Erol Belgin - Türk Musikisi Vakfı Başkanı
12      Ö. Faruk Berksan - Türk Musikisi Vakfı Başkan Yardımcısı
13      Amir Ateş - Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı
14      Mehmet Barlas - Yazar
15      Beşir Ayvazoğlu - Yazar, Türk Edebiyatı Vakfı

SanatLog.com

İlişkili yazılar

Yorumlar

1 Tweet

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!




Additional comments powered by BackType