Erdinç Bakla ‘Birikimler - Çatalhöyük Rüzgarı’ Sergisi - Arte Istanbul Sanat Galerisi’nde

Arte İstanbul Sanat Galerisi, 6 Ekim – 13 Kasım 2025 tarihleri arasında, ünlü seramik sanatçısı Erdinç Bakla’nın “Birikimler - Çatalhöyük Rüzgarı” adlı Seramik Heykel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Türk sanatının dünyada tanınmamasının nedenini, Batı sanatının taklit edimesinde bulan sanatçı, dünyada ses getirebilecek yeni bir Türk sanatı akımının ancak, Anadolu uygarlıklarından yararlanılarak ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Bundan önceki yıllarda “Hitit Rüzgarı” ve “Troia Rüzgarı” adlı sergileri ile konuya dikkat çekmiş olan Erdinç Bakla, bu çalışmalarının devamı niteliğindeki Seramik Heykel sergisini, “Birikimler - Çatalhöyük Rüzgarı” adıyla Arte Istanbul’un Beyoğlu’ndaki Sanat Galerisinde sanatseverlere sunuyor.

Orta Anadolu’da bulunan en önemli antik yerleşim yerlerinden biri olan ve , M.Ö. 7000’li tarihlere ait olduğu düşünülen Çatalhöyük’ün, günümüzde yapılan kazılarla, çok daha eski tarihlere ait olduğu ortaya konulmaktadır. Kazıyı yapan James Mellaart, bu yerleşimin o tarihlerde, dünyanın en önemli ilk şehirlerinden olduğunu belirtmekte ve çağın Paris’i olduğunu iddia etmektedir.

Sanatçı Erdinç Bakla’nın, Çatalhöyük kazılarında bulunan seramik figürlerden yola çıkarak porselenden yaptığı çağdaş yorumlu eserler ve ‘Kökler’ adlı ayrı bölümde sergilenecek olan sanatçının daha önceki çalışmalarından örnekler, 06 Ekim 2025 tarihinden itibaren Arte Istanbul Sanat Galerisinde görülebilir.

Arte Istanbul Sanat Merkezi:

Pazartesi-Cumartesi 10:00-18:00 saatleri arasında açıktır.
Kumbaracı Yokuşu, Tercüman Çıkmazı No:16/1 Beyoğlu.
Tel +90 212 292 8045
www.arteistanbul.com

SanatLog Haber

sanatlog.com

Sanat, Eğlence, Animasyon ve Manga: Japonya Medya Sanatları Üzerine Söyleşiler

Anime’nin yeni çağının habercisi olarak kabul edilen Gundam filmlerinin yaratıcısı ve yönetmeni TOMINO Yoshiyuki ve 80′li yıllardan bu yana medya sanatı alanında küratörlük ve incelemeler yapan 18 Eylül Cumartesi Oditoryumu’nda anime severlerle bir araya geliyor.

18 Eylül Cumartesi
15:00 TOMINO Yoshiyuki söyleşisi
17:00 söyleşisi

Katılım ücreti: 5 TL
Sunumların dili Japonca ve İngilizce’dir; simültane çeviri yapılacaktır.

Mobile Suite Gundam - Efsanevi Yaratıcısı ve Yönetmeni: TOMINO Yoshiyuki

TOMINO 18 Eylül Cumartesi saat 15:00′te Oditoryumu’nda anime severlerle bir araya gelecek.

İlk olarak televizyon anime dizisi olarak yaratılan bu film, Gundam, 1981′de bir sinema yapımına dönüştürüldü ve üç bölüme ayrıldı. İlk bölüm, gösterime girdiğinde Anime’nin yeni çağının habercisi olarak kabul edildi. Kurmaca bir evrende geçen filmde, Evrensel Yüzyıl, yıl 0079′da Zeon Prensliği, Dünya Federasyon’undan bağımsızlığını ilan etmiş ve bir bağımsızlık savaşı başlatmıştır.

Çatışma dünyadaki her kıtayı, bütün uzay kolonilerini ve ay yerleşimini direkt olarak etkilemiştir. Zeon, küçük olmasına rağmen “mobile suit” olarak adlandırdıkları insansı robotlarıyla taktiksel üstünlüğü elde etmiştir. Hikaye, yeni görevlendirilen Federasyon savaş gemisinin gizli araştırma üssüne gelmesiyle başlar.

TOMINO Yoshiyuki

1941′de Odawara Şehri’nde doğdu. Nihon Üniversitesi Sanat Koleji Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra Mushi Productions’a katıldı ve Tetsuwan Atom (Astro Çocuk) gibi TV dizilerinin yapımında çalıştı. Sonrasında serbest çalışmaya başladı; birçok storyboard çalışması yaptı ve birkaç projede yapımcı olarak yer aldı. Bazı popüler yapımların yanı sıra, Umi no Toriton’un (Denizin Tritonu) ve Mobile Suit Gundam’ın yönetmenliğini yaptı. Aynı zamanda yazar ve öğretim üyesidir.

Mono ve Sanat - Geleneksel Japon Kültür Merceğinden Medya Sanatlarına Bir Bakış

“Postmodernizmden beri sanat, tasarım, mimari ve moda arasındaki sınırlar kalkmaya başladı. Bu olguda Japon medya sanatlarının rolü var. Başlıca simgesi, oynayan ve eğlenen bir grup hayvanı manga benzeri bir stilde ve kıvrak bir şekilde resmeden 12. yüzyıla ait Oynaşan Hayvanlar Defteri (Choju Giga) olan, zengin Japon oyun kültüründen yararlanarak dijital medya toplumundaki yaratıcılık arayışına nasıl bir katkıda bulunabiliriz? Kültürel çeşitliliğin yeniden keşfedilmekte olduğu bir dönemde Japonya’nın yeni bir perspektif getirebileceğine eminim.”

80′li yıllardan bu yana medya sanatı alanında küratörlük ve incelemeler yapıyor. NTT InterCommunication Center (ICC) ve diğer platformların kurulmasında görev almış, Ars Electronica ve Japonya Medya Sanatı Festivali gibi pek çok yarışmada jüri olmuştur. Tokyo Üniversitesi’nden mühendislik alanında doktora alan, hem güncel, hem de büyülü fener ve panorama gibi erken dönem görsel medyada, medya teknolojisi, sanat, kültür ile toplumun etkileşimi üzerine araştırmalar yapan ve yazılar yazan. Kusahara, halen Waseda Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyor.

SanatLog Haber

sanatlog.com

Işık Sese Dönüşüyor: “Braun Tüpü Caz Grubu”

2010 Japonya Medya Sanatları Festivali’nde Mükemmellik Ödülü’nü alan genç medya sanatçısı WADA Ei’nin, 17 ve 18 Eylül’de ’nde gerçekleştireceği canlı performansı, “Braun Tüpü Caz Grubu” ses, imge ve ışık arasındaki muhteşem ilişkiyi ortaya çıkarıyor.

Sanatçı 17 Eylül Cuma saat 19:00’daki performansı öncesinde Oditoryumu’nda bir de sunum gerçekleştirecek.

17 Eylül Cuma
17:00 - Sanatçı Performansı: “Braun Tüpü Caz Grubu / Pera Café
18:00 - Sanatçı Performansı: “Braun Tüpü Caz Grubu / Pera Café
19:00 - Sanatçı Sunumu ve Performansı: Oditoryumu ve Pera Café

18 Eylül Cumartesi
14:00 - Sanatçı Performansı: “Braun Tüpü Caz Grubu / Pera Café
16:30 - Sanatçı Performansı: “Braun Tüpü Caz Grubu / Pera Café

Katılım ücreti: 5 TL
Sunum dili Japoncadır; Türkçe simültane çeviri yapılacaktır.

SanatLog Haber

sanatlog.com

Arabia 3D ile Altın Çağ’a Yolculuk

MacGillivray Freeman’ın insanı düşünmeye zorlayan 3 boyutlu filminde şaşırtıcı gizemiyle insanlığın altın çağının yaşandığı efsane dolu bir ülke ve coğrafya anlatılıyor. filmi şu an AFM İstinyePark IMAX 3D ve AFM ANKAmall IMAX 3D sinemalarında gösterimde…

’de Arap Yarımadası insanlarının bilgiye olan açlığı, ticaretten gelen zenginlikleri ve inançlarına olan bağlılıkları sayesinde günümüz dünyasının en güçlülerinden biri olmasına rağmen çok az anlaşılan bölgelerinden biri olmasına yol açan zorlu bir çöl ortamının öyküsü anlatılıyor. sayesinde izleyiciler Arap Yarımadası’nın daha önce hiç girilmemiş coğrafyalarındaki gizemleri keşfedecekler.

Arabistan’ın bu renkli portresinde, modern günlük yaşamdan çağdaş görüntüler, eski medeniyetlere dair tarihsel canlandırmalar ve 3 boyutlu dijital görsel efektlerle, öykülerde anlatılan geçmişi ve geleceği ele alınıyor. Bu görsel ve teknik üstünlük sayesinde izleyiciler bir deve kervanıyla kum tepelerini aşacaklar, hazinelerle dolu Kızıl Deniz’e dalacaklar, görkemli bir kayıp şehrin harabelerini ilk kez keşfedecekler.

En büyük buluşların gerçekleştiği İslam dünyasının altın çağına bir anlamda geri dönüşler yapan filmde; her yıl hacca giden 3 milyon Müslümana eşlik etmenin yanı sıra yarının dünyasını şekillendiren Arap gençlerini ve üniversitelerde giderek daha fazla eğitim almaya başlayan Arap kadınlarını tanıyacaklar.

Bir belgesel diline de sahip olan filmi buluşlarla dolu gizli kalmış bir dünyaya şaşırtıcı bir yolculuk olarak kalmayıp farklı kültürler arasında da bir köprü oluşturacak.

’nin Oscar adayı yönetmeni filmini anlatırken şunları söylüyor:

“Başka bir ülkenin kültürünü ve atmosferini başka hiçbir araç bir IMAX sinema filmi kadar iyi anlatamaz. Dünyanın bu önemli bölgesini bizzat daha iyi anlayabilmek için, daha önce hiçbir kameranın girmediği yerlerde aylarca çekim yaptık. Sanırım Arap halkının ve tarihinin yepyeni bir portresini çizdik. Kültürlerinin temelinde güçlü aile bağları, inançlarına olan bağlılıkları ve tarihi değerlerle modern dünya arasında bir denge kurma çabaları yatıyor. izleyicileri için sürprizlerle dolu bir film ve şaşırtıcı görsel macera.”

Arap tarihinin 2 bin yıllık geçmişine ışık tutuyor. Filmin öyküsü, her biri kendisini tarihi ve kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmeye adamış, üç modern ve renkli Arap tarafından naklediliyor. Belgesel diline sahip olan Arabia 3 filminde anlatıcılardan biri olan Hamzah Jamjoom, Şikago DePaul Üniversitesi’nde sinema okurken geçmişiyle ilgili bir film yapmak için ülkesine dönüyor.

Yazar, şair ve fotoğrafçı olan , Arabistan’la ilgili olarak genç bir kadının bakış açısını sunuyor.

Önde gelen Arap arkeologlardan Dr. Daifallah Al-Talhi, Nebatilerden kalma Medain-i Salih şehrinde yaptığı kazılarla halkının inanılmaz geçmişini ortaya çıkartıyor.

Ayrıntılı bilgi ve Rezervasyon için: AFM İstinyePark IMAX 3D: 0212 345 62 45

AFM ANKAmall IMAX 3D: 0312 541 14 44

www.arabia3dfilm.com

www.arabia-film.com

SanatLog Haber

sanatlog.com

V Sanat Söyleşi Günleri

Eylül 8, 2025 by admin  
Filed under Duyurular, Sanat, Sanatsal Etkinlikler

V sanat tüm sanat dostlarının katılabileceği ve her ay bir konuğun yer alacağı söyleşi dizilerinin ilkini, sanat eleştirmeni ve sanat yazarı Abdülkadir Günyaz ile “Sanat Dünyası” başlığı ile gerçekleştirecektir.

Katılımın ücretsiz olduğu söyleşide Abdülkadir Günyaz aynı zamanda kitaplarını da imzalayacaktır…

Katılım tarihi : 28 eylül Salı 2025 - Saat: 19: 00

SanatLog Haber

sanatlog.com

Sonraki Sayfa »