Şair Çıkmazı Dergisi: 28. Sayı
Adımızın “şair çıkmazı” olduğuna bakmayın çıkmazda değiliz. Sanatın dünyayı daha iyi bir yer yapacağına inanan milyonlarca insanın ve binlerce öncünün yanılmadığını biliyoruz. Onlar safları sıklaştırmasaydı ve direnmeseydi bugünkünden çok daha iğrenç bir dünyada yaşıyor olabilirdik.
Varoluşlarını direnişle taçlandırdılar. Sıra bizde. Elbette birer Goya veya Hemingway değiliz - ya da henüz değiliz- ama bildiğimiz ve yapabildiğimiz şeyler var. Görüyor, duyuyor ve anlıyoruz. Maymunlaşmamak için konuşmalıyız o halde!
Gelecek sayıda yer alacak “Dünden bugüne ABD karşıtı sanatçılar ve ABD karşıtı sanat” konulu dosyamıza yazılarınızla siz de destek verin. Sinemadan edebiyata, müzikten tiyatroya, felsefeden fotoğrafa susmayanları buluşturacağız sayfalarımızda.
Yazınsal türü ne olursa olsun bütün üretimlerinizi bekliyoruz.
Başyazı’dan…
Şairçıkmazı Nisan 2024 - Sayı 28:
Şiir: Adnan Acar, Merve Taşçı, Müslüm Çizmeci, Türkan Böcü, Uğur Pabuçcu, Müge Akyalçın Coşkun, Fatih Buğra Yener, Pelin Batu, Tan Doğan, Hande İşbilir, Mazlum Zengin, Esen Yavuz, Emre Gürkan Kanmaz, Emre Küçükoğlu, Şengül Durucu, C. Hüseyin Düz, Bünyamin Duralı, Seher Duman, Y. Emre Şahinler, Bülent Demiryakan, Atakan Yusufoğlu, Sinan Can, Vedar Zar
İnceleme: Ayten Çetin ( Dadaizme Dadaistçe Dayanmanın Dayanılmaz Dayanılırlığı), Hakan Bilge (Sanatçı ve Ölüm), Georges Maunin (Çeviri Üstüne)
Deneme: Hüseyin Yılmaz ( Şiir Nasıl Olmalıdır ya da Yeni Şiir Neden Yazılamaz), Sündüs Arslan Akça ( Sıradan Şair), Turgut Tan (Yazın ve Şiir Üzerine)
Öykü: E. Sevinç Öksüzoğlu ( Yolun Suçu Ne?)
Söyleşi: Pelin Batu: Varoluşun İzinde bir Dünya Vatandaşı
İsteme ve Yazışma Adresi: Mis Sok No: 11/3 Beyoğlu İstanbul
e-posta: saircikmazidergi@gmail.com
Ayşe Özen: “Affet Beni Afro@dit Teknoloji”
Ayşe Özen’in “Affet Beni Afro@dit Teknoloji ” adını verdiği resimlerinde, yeni algılama deneyimlerinin, günümüz görsel kültürünü çevreleyen imaj hegemonyasının, tüketimin ve yozlaşmış klişelerin kimi zaman mizahi, kimi zaman ironik sorgulamalarıyla karşılaşıyoruz. Özen’in kadınları temel alarak üzerinde yürümeyi tercih ettiği yol aslında kadınlık imgesinin dünden bugüne beğeniyle, beğenilme arzusuyla ya da o arzunun inşa edilmesiyle ilgili. Şehvet, arzu, güzellik ve imaj sarmalıyla çevrelenmiş ve kendiliklerinden teknolojik yeniliklerin yardımıyla uzaklaştırılmış ikonik kadınların bir bakıma parodisini sunuyor sanatçı.
Ayşe Özen’in kadınları karşı koyan, eleştiren, reddeden figürler değil gibi görünse de kadınlık ikonografisinin öğelerini de mizahi bir dille üstlerinde taşıyor. Örneğin, tozluklar, viledalar, danteller, biblolar, nazar boncukları vb.gibi gündelik yaşama dair nesneler bu kadınların gerçekliğinin altını çizerken, facebook, twitter, google gibi sosyal paylaşım ve iletişim araçlarının amblem ve logolarının bu bedenler üzerinde kullanımı siber gerçekliğin bir tür eleştirisi olarak karşımıza çıkıyor. Özen, resimlerinde kullandığı birbirinden son derece farklı simgelerle, kadının geleneksel toplumsal kodlarını ve teknolojik devrimin onun üzerine yüklediği arzu metaforlarını birlikte ele alıyor.
Ayşe Özen’in resimlerine başlangıç noktası olarak Afrodit’i alması bu bağlamda tesadüf değil. İlk kadın Pandora’dan tanrıça Afrodit’e oradan günümüzün ikon kadınlarına uzanan süreçte kadına yüklenen güzellik kodlarının ve arzu nesnesi olarak mühürlenen bedeninin uğradığı değişim oldukça çarpıcı.
Ayşe Özen Afro@dit kadınlarıyla, günümüz gerçekliğinin ironik ve mizahi bir yorumunu yapıyor. Yok eğer bu bir gerçeklik değil, bir yanılsama ise buradan nasıl çıkabiliriz sorusunu sormamızı sağlıyor.
Özen’in eserleri 03-20 Mayıs 2024 tarihleri arasında Olcay Art’ta görülebilir.
Açılış 3 Mayıs 2024, Perşembe / Saat: 18:00
Adres Cemil Topuzlu Cad. No: 90 / B 34710, Caddebostan, Kadıköy / İstanbul T. / F. +90 216 411 17 13 info@olcayart.com / www.olcayart.com
Alexander Aarohnson - Türkler Filistin’e Gelirse
I. Dünya Savaşı’nın sonlarındaki buhranlı günlerde, İngiliz işgalinin başladığı, Almanlarla mücadelenin kızıştığı, İtalyanların işgalleri arttırdığı ve Osmanlı’nın ordusunu bölgeden çekmeye çalıştığı günler… Osmanlı Ordusu’nun bütün gücünü Afrika’nın kuzeyinden Filistin’e, oradan da Anadolu’ya kaydırma çabaları… Osmanlı’nın askeri duruşunu, yönetim zaaflarını ve yaşanan dramların büyüklüğünü anlatan, gerçek bir öykü…
Yazarın tanıklığıyla, sonuna kadar gerçek olayları ve iç gözlemleri içeren, devre dair önemli bir anlatı…
Dünyayla ilişikleri kesilmiş, açlıktan kıvranan bedenlerine güç verecek hiçbir şeyleri olmadan, yüreklerini ezen barbar asker çizmelerinin altında, Filistin’in hayalperestleri pes etmediler. Herkes silah ve kılıçlarla savaşırken, onlar ruhları için ruhlarıyla savaştılar. Bırakın bu savaşların kaydını yazmanın zamanını, Filistin’in yüce kahramanlarına adalet getirmeye çalışmanın bile zamanı henüz gelmedi. Bu kitap sadece binlerce yoldaşından daha azını başarabilmiş ve daha az acı çekmiş birinin kişisel tecrübelerinden bazılarının öyküsüdür.
DAĞITIM TARİHİ: 5 MART 2024
TÜRKLER FİLİSTİN’E GELİRSE
ALEXANDER AAROHNSON
ÇEV: DOĞA ALP
ISBN: 978-605-5831-21-9
BARKOD: 9786055831219
SAYFA SAYISI: 90
FİYAT: 9 TL
Cenk Kayakuş - Saplantı
Tarihin karanlık dönemlerinden gelen inanılmaz bir gizem… Petrol zengini bir Arab’ın bu tehlikeli sırra karşı duyduğu derin bir saplantı…
Hakan Geda ve Semih Erkan, bu kez çok daha geniş çapta bir felaketin içinde yer alıyorlar. Bu sefer kurtarmaları gereken sadece kendileri değil; yaklaşan büyük felaketten habersiz, hayatlarına devam eden binlerce masum insan… Bu korkunç felaket durdurulabilecek mi? Kesin olan tek bir fley var. Dünyayı bir deliliğin eşiğinden döndürmek için feda edilenler, ardında geri dönüşü olmayan izler bırakacaklar…
Aksiyon ve gerilim öğelerinin ustaca harmanlandığı bu kitabı son sayfasına ulaşmadan elinizden bırakmak istemeyeceksiniz.
DAĞITIM TARİHİ: 5 MART 2024
SAPLANTI - CENK KAYAKUŞ
ALTIN BİLEK YAYINLARI
ISBN: 978-605-5831-17-2
BARKOD: 9786055831172
SAYFA SAYISI: 431
FİYAT: 24 TL
Eugenia Fakinu - Aşk, Yaz, Savaş
Maria, evlilikten kaçıp evinden ayrılıp büyülü şehir İskenderiye’ye doğru tek başına yola çıktığında henüz daha on ikisindeydi. Yaşamın kendisine cömert davrandığını söylemek zor. Savaşın çetin koşullarını yaşamış ve sevdiği adamı savaşa kurban vermiş olan yaralı Maria’nın yaşamdaki tüm umudu silinmişken, ortalama bir aşka teslim olup yaşamını kökten değiştirmek cesaretini gösterdiğinde ancak yirmi altısına varmıştı. Savaş sonrası yokluklarıyla, isyanlarla, politik kavgalarla, var olma savaşlarıyla geçen, öğrenme aşkının süslediği, çalışkanlığın yaşanılır kıldığı bir ibret hikâyesi Maria’nınki… Her satırı yaşanmış, her satırı büyülü… Aşka kucak açmanın ve ona teslim olmanın değil; aşka karşı savaşmanın ve onu kullanmanın, direnmenin, dayanmanın ve yaşamının soluk kesen öyküsü… ”
Aşk, Yaz, Savaş keyfiyle okuyucuyu kazanıp insana hayatın ötesinde “laus vitae”yi sunuyor. İyi bir edebiyat eserinin elinizde bulunmasından daha iyi ne olabilir ki?” V.D. Anagnostopulos Thessalia Üniversitesi Öğretim Görevlisi “…
Kişisel ve toplu anıların bağlantısından oluşan kurgusundaki Eugenia Fakinu’nun gücü insanı etkiliyor. Sonucunda büyük bir ustalıkla, karakterlerinin değişimini en inandırıcı şekilde belirtme gücüne sahip olaylar yaratmayı başarıyor…”
Yorgos Vaylakis
Diavazo Edebiyat Dergisi Mart 2024
“…Eugenia Fakinu, her seferinde kurduğu daha basit ancak oldukça net ve duru, sadeliğin kattığı güzelliklerle zenginleşen bir anlatımın içinden çıkarak güçlü duygular yaratan etkileyici sahneler yaratarak dilini daha keyifli hale getirebilecek bir olgunlukla yazıyor.”
M.G. Meraklis
Atina Üni. Prof. İ LEKSİ Edebiyat Dergisi Ağustos 2024
“..kişisel ve toplumsal hafıza ve birikimi, kendi kendini tanıma denizine doğru götüren bir sandal gibi değil mi Evgenia Fakinu’nun romanında belirip kaybolan. Chopen’in piyanoda çalınan “Nocturne”ne benzer bir müzik gibi duyuluyor. Susuyorsun.” Eleftheria Gazetesi Mayıs 2024 “Bazı insanlar vardır… Büyük bir hareket yapmaksızın şaheserler yaratırlar. Topraklarının tarihi tenine işlemiştir onların ama sessiz kalarak kendi yollarına devam etmişlerdir. Eugenia Fakinu’nun yeni kitabının kahramanı da böylesi bir insan.” Mikela Hartulari TA NEA Gazetesi Mayıs 2024
DAĞITIM TARİHİ: 5 MART 2024
AŞK YAZ SAVAŞ - EUGENIA FAKINU
ÇEV: ŞEBNEM ARSLAN
ALTIN BiLEK YAYINLARI
ISBN: 978-605-5831-19-6
BARKOD: 9786055831196
SAYFA SAYISI: 373
FİYAT: 24 TL
Sonraki Sayfa »