Ihlamur Dergisi 9. Sayısıyla Gülten Akın’a Bir Anıt Dikiyor…

9. Sayısıyla Gülten Akın’a Bir Anıt Dikiyor…

Ön Söz

Ihlamur’un başlangıçta tepki toplayan, sonra yadırganan ve nihayet benimsenen hacimli dosyası bu sayımızda biraz mütevazı oldu. İçimizde Türk şiirinin yaşayan en önemli şairlerinden olan Gülten Akın’a “hayattayken” bir hatıra bırakmanın ve vefa borcumuzu ödemenin sevincini yaşıyoruz. Başta -halen tedavisi devam eden- sevgili Gülten Akın ve sevgili Ahmet Telli olmak üzere tüm ediplerimize ve Gülten Akın dostlarına gösterdikleri hassasiyet için teşekkürlerimizi ve afiyet dileklerimizi bu sayfadan da yinelemek isterim.

Aylardır telefonla görüştüğümüz ve her görüşmede sağlığına tekrar kavuşacağı ümidini taşıdığımız ve buruk bir şekilde veda ettiğimiz Hulki Aktunç, iki yıldır direndiği kansere yenik düştü… Yakınlarına ve bütün şiir dostlarına başsağlığı diliyoruz… Derken, “sisli şehirler bıraktın bana / erken ölümünü kuşların” diyen şair Ahmet Uysal’ı da yitirdik… “Her ölüm erken ölümdür” biliyoruz…

Dergimizin 8. sayısında yayınladığımız “Sayfa Tasarrufu, Dergiler ve Ihlamur” başlıklı yazıyla başlattığımız estetik tartışmasına gelen mektuplara ve e-postalara cevap yazısını yayımlayarak tartışmaya yeni bir boyut kazandırmaya çalıştık. Başta Mavi Yeşil Dergisi ve Poyraz Dergisi olmak üzere açık yüreklilikle ifade eden dergilerimize ve katkı sağlayan tüm dergi dostlarına teşekkürü bir borç biliriz. Son olarak bir hususa açıklık getirmek gerek: Bu tartışmada; dergilerin tasarruf yapmaması, sayfa sayısını artırması vb. hususlar tartışılmamakta, bilakis dergilerin estetik tasarımı ve tasarrufun sadece şiir üzerinde yapılmasına dikkat çekilmek istenmektedir.

Ihlamur dergisi olarak bir yandan da İstanbul Tüyap Kitap Fuarı’na hazırlanıyoruz. Bizim açımızdan bir hayli güzel geçen İzmir Fuarı’ndan sonra İstanbul’da da okurlarımızla buluşacak olmanın sevincini yaşıyoruz.

Gelecek sayıda buluşmak üzere… (Hakan Sarı)

Son Söz

9. sayı, öteki sayılara göre daha düzyazı ağırlıklı ve görece daha akademik bir sayı oldu. Bunun en belirgin nedeni, şiir mecrasındaki yozlaşmanın artarak devam ediyor oluşu. Şiir seçiminde saplantıya varacak denli titiz davranmamızdan dolayı bu sayının düzyazı ağırlıklı olmasına “özellikle” karar verdik.

Dergimize ürün gönderen, göndermeyi düşünen dostlarımıza küçük bir öneri: Şiir veya yazılarınızı e-mail sütununa yapıştırmadan, word dosyası halinde ve isimlerinizi yazarak göndermelisiniz. Şiir göndereceklerin ise “en az üç örnek şiir” göndermeleri gerekiyor. Düzyazılar için belirlediğimiz üst-sınır ise “1500-1800 karakter” arası.

Müzik ve tiyatro alanlarında dergimizde “düzenli olarak” yazabilecek yazarlara da buradan bir çağrı yapıyoruz: Hiç beklemeden bizimle iletişime geçiniz.

10. sayıda Cüneyt Arkın’ı ağırlayacağız.

Yeniliklerde görüşmek dileğiyle… ()

IHLAMUR 9 İÇİNDEKİLER:

Fahri Tuna - Karikatürist Osman Suroğlu [Çizgileriyle Şiir Yazan Adam]

Hakan Sarı - Şiir Kenar Süsü Değildir

Furuğ Ferruhzad - O Günler (Çeviren: Fahri Özdemir)

Sırrı Çınar - Gelmeyen Babaların Ressamı

Yelda Karataş- Çok Yönlü Mektuplar I

Ahmet Telli - Islak Zamanlar

- Kentlinin Gösterişli Yalnızlığı

Hakan Bilge - Gülten Akın

- İnce Kız: Gülten Akın

Mehmet Akif Ertaş - İki Uçlu İlerletilen Ortodoks Marksizm’in Kırılma Noktasındaki Şiir

- Her Gerçek Sessizlik Bir Çığlığı Gizler

Yelda Karataş - “Kestim Kara Saçlarımı” çünkü “Bir Başkaldırma Ancak Saçlarından Tutulur”

- Kaldır Başucuna Getir

Hakan Bilge - Kapitalizmi Şirinlemek

Xakestari - Buz Kıracağı

Hande Ögüt - Kadın Kahkahası, Kadın Mizahı

Emin Saydut - Sait Faik Üzerine Birkaç Söz

Hülya Atılgan - Ney

Orhan Miçooğulları - Japonya’da Bir Alt Kültür Olarak Kadın

Murat Süslü - Gözden Gönle Seyr ü Sefer

Aysenur Mucan - Göçgün

Yasemin Yıldız - Bir Dönemin Entelektüel Faaliyetlerinin Ana Figürü:

Oğuzhan Dursun - Tahta Dost

Ahmet Yeşilyaprak - Duvara Cansever

sanatlog.com

“Ihlamur Dergisi” 6. Sayısında İskender Pala’yı Ağırlıyor…

Baharı ve üçüncü yılı karşılarken…

Elinizde bulunan altıncı sayı ile dergimiz yayıncılık serüveninde ikinci yılını tamamladı. İki yılda yayınlanan 6 sayı dergi ile toplam 400 sayfayı aşan birinci cilt tamamlanmış oldu, iki yüzü aşkın eserle…

Bu sayının kapağından bahsetmeden önce 5. Sayımızın kapak resmi olan “Umut” isimli tablonun sahibi sevgili Nodira İbrahim JUMANİYAZOVA’ya geç kalmış teşekkür ve -o sayıda ismini zikretmeyi unutmamız nedeniyle- vakti gelmiş özürümüzü iletmek isterim. Baharı karşılayacağımız bu sayımızın kapak resmi Ressam Nilgün Akder KARAKAŞ’ın “Uyanış” adını taşıyan fotoğrafı oldu. Dosya kapağında ise bu sayımız için özel olarak Yaşar KULİYEV tarafından çizilen, orijinali renkli, bir portre yer aldı.

Her sayısını ve sanata dair yaptıkları çalışmalarla, soyut ve somut mirasın yeni nesillere aktarılmasına önemli katkılar sağlamış bir şahsiyete ayıran dergimizin bu sayısının konuğu: “Divan Şiirini Sevdiren Adam” Prof. Dr. İskender PALA. Kendisini dergimizde misafir etmekle “Divan Edebiyatı”na bir nebze katkımız olmuşsa ne mutlu bize…

Yine her sayımızda, 100.sayısını çıkaran bir dergiyi misafir etme geleneğimizin bu sayıdaki konuğu; yayıncılık serüveninde 100 sayıyı geride bırakan, sinema dergiciliğinin yüz akı Altyazı Dergisi oldu.

“Kervan yolda düzülür” misali, her sayıda daha bir dergileşen ve büyüyen dergimizde bu sayıda da yenilikler var. Dergimiz artık tüm il halk kütüphanelerine gönderilecek. 1250 olan tirajımız artık 2024’e yükseldi. Bu sayıdan itibaren dergimiz tüm kitapçılarda ve internet satış sitelerinde okurlarını bekliyor olacak.

Nisanda üçüncü yılına girecek olan dergimizde önemli yenilikler hazırlanıyor. Yeni internet sitemiz nisanda yayına başlıyor ve dergimiz de yeni bir tasarımla karşınıza çıkacak. Dergiciliğe ve edebiyatımıza yakışır bir dergi olabilmek için sürekli çalışan Ihlamur ailesi olarak, tek destekçimiz ve yegâne kazancımız olan siz değerli okur ve yazarlarımıza şükranlarımızı sunarız.

İskender PALA’nın o meşhur ifadesi “Çiçek gibi olmuş” sözünü hak edeceğini umduğumuz yeni seçkimizle keyifli okumalar dilerim.

Hakan SARI

Zamanımızı dağıtan bütün saatlerin ustası yok olduğunda artık akrep ve yelkovan kendi hayatlarına bakacak, birbiri ardında koşmayacak, her birimiz için başka’ zaman’ dağıtan olmadığı için boşa harcanan zamanda olmayacak ve o gün geldiğinde zaman zenginlerinin bir boş zaman hesabı olmayacak. Hiç boşa harcayacak zamanı olmayanlara gelince, onlar zamanın kendisi olacaklar ve hiç olmamış gibi yaşadıkları için hiç yok olmayacaklar.

Zaman sizler için güzellikler saklasın!

Sevgiyle…

Seval OĞUZ

İÇİNDEKİLER:

Yelda KARATAŞ

Haibun

Sırrı ÇINAR

Emeksiz Emekli

Cezmi ERSÖZ

Karanlık Kokulu Otlar

Ali NACAR

Divan-ı Aşk

M. Bahadırhan DİNÇASLAN

Beren ve Luthien’in Şarkısı

Elçin İSGENDERZADE

Battam-Vektor

Altay BURAĞAN

Keşke Olabilseydim

Fahri TUNA

Portre: D. Mehmet Doğan

Hülya Altay ATILGAN

Ters Orantı

Kendi Kaleminden

İskender Pala

Mehmet Nuri YARDIM

Divan Edebiyatını Sevdirebilmek

Mehmet Nuri PARMAKSIZ

İskender Pala ile Şiir Üzerine

Prof. Dr. Ömür CEYLAN

Çok Yaşayın Hocam

İsa KOCAKAPLAN

Kadim Dost Güzel İnsan

Mustafa ÇIPAN

Dostum, Ağabeyim, Hocam…

Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜLŞEN

Öğretmen İskender Pala

Hande Büyükkaya YEŞİLTAŞ

Bezm-i Elest’ten Merhaba

Nagihan GÜR

Hocam İskender Pala’ya Dair

M. Onur HASDEDEOĞLU

İskender Pala’nın Öğrencisi Olmak

Yusuf KENAN

Bir Okurun Bir Yazara Dostluğu

Hakan BİLGE - Songül DOĞAN

İSKENDER PALA İLE SÖYLEŞİ

Yasin ALTUNBAY

Otel Odası

T. Muharrem TURHAN

İstanbul’un Sesleri

İlkay COŞKUN

Kretase Şehir Manzarası

Cihat ALBAYRAK

İlham

Hasan KARAYEL

Susuz Yaz

Oğuzhan DURSUN

İstanbul’un Erkek Evladı

Songül Sezgin DOĞAN

Mahlika

ALTYAZI DERGİSİ 100.YAŞINDA

Ahmet CANBABA

Memleket Dilencisi

Bedia Belkıs BALCILAR

Yüreği İpekten Döşeklere…

Serpil BAŞAK

Ah! Gülsen!

Fatih DUMAN

Yûsuf, Orada mısın?

Hasan Hüseyin ÇAĞIRAN

Bulut Ayartması

Tolga KAYASU

Dawson ve Gelecek

Bilal ŞERİATİ

Suya Giden Yol

Hasan BAŞDEMİR

Nuri Usta!

Serdar ÇAKICIOĞLU

Boş Tayf

KÜNYE:


TEMSİLCİLİKLER:

sanatlog.com