Filiz Öztürk Doğan “Tanımlanabilen Figürler” Heykel Sergisi

22 Aralık 2024 Yazan: admin  
Kategori: Duyurular, Heykel Sanatı, Sanat, Sanatsal Etkinlikler

, 1985-1989 Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Ana Dalı Bülümü’nü bitirmiş ve aynı okulda Yüksek Lisans yaptı. 1989 Mimar Sinan Üniversitesi için Pano Yarışması I’lik Ödülü, 1991 II. Prof. Dr. İsmail Hakkı Oygar Seramik Sergisi III.’lük Ödülüne sahip oldu. Yurtiçi ve yurtdışında birçok festival ve sergilere katıldı.

Doğan, heykellerini şöyle anlatıyor; heykellerimde kendime özgü gizemli bir düşsel dünya yer alır. İmgeler, öyküler değişmekte; ama anlatılan geçmişi ve geleceğiyle insandır. Yani bendir, bizlerdir. Yarı geometrik, figüratif biçimsel öğelerin yanyana gelmesinden oluşan yapıtlarımda ortak bir görsel algılayış ve ifade ürünüdür.

Heykellerde boşluk doluluk, hacimsellik gibi temel sorunları ele alarak, figürden hiçbir zaman vazgeçmememe karşın malzemenin ve kendi özgü biçimin ön planda olduğu bir yaklaşım benimsedim.

ım, diyebilirim ki, içerik biçim ve malzeme bağlamında ve bunların herbirinin eşit düzeyde değer gördüğü bir algılayış ve kavrayış içinde, sonsuz bir merak duygusunun ürünü, aynı zamanda bir tür kalıcılık arayışının sonucudur.

Bronz ya da seramik olsun, maddenin ‘kendine özgü formu’ bozmadan oluşturduğum yapıtlarımda, herşeyden once bir biçim ve içerik buluşması gözetmektedir. Yaşamını kanıtlamış olan malzemlere biçim vermeyi, dahası birbirini tekrar eden öğelere yer vermek, düşler yaratarak aktarmak istediğim sonsuzluk duygusuyla örtüşmektedir.

Doğan’ın heykellerinde, malzemenin kendi organik formuna çok fazla müdahele etmeden, izleyicinin hayal gücünü sınayan bir biçimsel ifade benimsenir. Soyut ile fügüratif arasındaki sınırları belirsizleştiren yapıtlarında malzemeyi işleyerek ve birleştirerek üç boyutlu konstrüksiyonlarının adeta parçalara ayrılmış, iki boyutlu yüzeye yazılmış birer yansıması olarak görülebilinir.

Yuvarlak, kıvrımlı, yumuşak, organik biçimlere karşın dik açılı, keskin, sert, geometrik biçimlere dönüşmüş; birbirinden son derece farklı biçimsel ayrıntılar dikkati çeker. Zaman zaman organik biçimlerle katı geometrik biçimlerin iç içe geçtiği bronz heykellerde iç ve dış arasında taşıdığı şeffaflık onlara son derece hafif bir görünüm kazandırmıştır.

Demirin sert bir endüstriyel malzeme olmaktan çıkıp, ince narin bir kırılganlığa büründüğü bu heykellerde, dikey ve yatay, düz ve kıvrımlı, yassı ve bükülmüş çizgisel formlar soyut bir ilişkiler yumağı içinde farklı açılarda değişen, görsel çağrışımlarla zenginleşen bir görünüm sunar.

Bronz heykellerin yanısıra bronz ve ahşabın bir arada kullanıldığı figuratif heykellerinde yer aldığı 5 – 23 Ocak 2024 tarihleri arasında ’ın “” isimli sergisini ’de görebilirsiniz.

GALERİ SELVİN - Arnavutköy Dere Sok. No:3 Arnavutköy, Beşiktaş - İstanbul - Tel: 212.263 74 81 - selvincg@gmail.com - www.galeriselvin.com

sanatlog.com