47. Kütüphane Haftasında, Düşünce Özgürlüğüne Çizginin Diliyle Bakmak!
1 Nisan 2024 Yazar: admin
Kategori: Duyurular, Karikatür, Sanat, Sanatsal Etkinlikler
47. Kütüphane Haftasında, Düşünce Özgürlüğüne Çizginin Diliyle Bakmak!
Okul Kütüphanecileri Derneği, TKD Düşünce Özgürlüğü Grubu, Kültür Paylaşım Platformu, Bahçeşehir Üniversitesi, İdeal Kültür Yayıncılık İşbirliği ile 47. Kütüphane Haftasında özel etkinlik:
Düşünce Özgürlüğü Karikatürleri Sergisi (1 Nisan 2024 Cuma-16 Nisan 2024 Cumartesi)
Düşünce Özgürlüğü Karikatürleri Sergisi 1 Nisan 2024 Cuma Günü Açılıyor!
Özgürlüklerin temeli olan, “Düşünce Özgürlüğü” konusuna çizginin diliyle bakmaya ne dersiniz?
Ülkemizin en güncel sorunlarından biri olan Düşünce Özgürlüğü konusuna, karikatürcülerin diliyle, çizgiyle değinelim istedik. “Kütüphaneler Düşünce Özgürlüğünün en iyi yaşandığı kurumlarıdır” fikrini rehber alarak, kütüphaneler özelinde toplumda düşünce özgürlüğü konusunda farkındalık yaratma amacıyla yola çıktık.
Karikatür sanatçılarının imecesiyle, düşünce özgürlüğü konusunda karma bir sergi çalışmasını 47. Kütüphane Haftası içerisinde gerçekleştirmeyi, Kütüphane Haftası sonrasında kütüphanelerde bu sergiyi il il, ilçe ilçe gezdirerek önemli bir konuda toplumsal bir görevi yerine getirme fikrimizi, düşünce özgürlüğünün bu kadar gündemde olmadığı günlerde ödüllü karikatür sanatçısı, kütüphaneci dostu, Hicabi Demirci’ye önerdik. Sanatçı dostumuz, bizimle aynı heyecanı paylaşarak, serginin de koordinatörü olmayı kabul etti. Yoğun emek ve özveriyle bu serginin çalışmalarına başlandı…
Sergi çalışmasına sanatçıların yoğun ilgisi ve sergi konusundaki destekleri bizleri çok sevindirdi. 29 sanatçıdan 84 karikatür elimize ulaştı. Sergi Koordinatörümüz Hicabi Demirci’nin titiz çalışmasıyla açılış sergisi için 35 Karikatür seçildi. Serginin açılışının yapılacağı bugünlerde düşünce özgürlüğü ülkemiz gündeminin 1. sırasına yerleşti.
Düşünce özgürlüğü konusunda farkındalık yaratma ve toplumsal fayda amaçlayan karikatür sergisi, sanatçılarımız; Ahmet Aykanat, Aslı Yücel, Aşkın Ayrancıoğlu, Atila Atala, Cemal Arığ, Çiğdem Demir, Coşkun Göle, Dinçer Pilgir, Erdoğan Karayel, Elgin Akpınar, Hakan Demirci, Hasan Seçkin, Hayati Boyacıoğlu, Hicabi Demirci, Hilmi Şimşek, Hülya Erşahin, Hüseyin Soylu, İlker Yatı, İsmail Doğan, Mehmet Kahraman, Menekşe Çam, Muammer Olcay, Necmi Oğuzer, Nezih Danyal, Oğuz Gürel, Özkan Olcay, Uğur Pamuk, Saadet Demir Yalçın, Yüksel Cengiz’in eserleri, Okul Kütüphanecileri Derneği, Türk Kütüphaneciler Derneği Düşünce Özgürlüğü Grubu, Kültür Paylaşım Platformu işbirliği, Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve İdeal Kültür Yayıncılık sponsorluğuyla yapılmaktadır.
Sergiye eserleri ile emek veren karikatür sanatçısı dostlarımıza, sergi koordinatörlüğünü üstlenen karikatür sanatçısı Hicabi Demirci’ye, Düşünce Özgürlüğü Karikatürleri Sergisi düzenleme fikrini düşünüp, serginin hayat bulmasında emek veren kurum ve kişilere çok teşekkür ediyoruz.
Düşüncelerin özgürlüğüne çizginin diliyle, mizahla, sanatla bir başka gözle bakmak isteyen tüm sanatseverleri, 1 Nisan Cuma 2024 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Fuayesinde saat 15.30′da gerçekleşecek Düşünce Özgürlüğü Karikatürleri Sergisi, açılış törenine ve kokteyle davet ediyoruz.
Sergi 16 Nisan Cumartesi 2024 tarihine kadar sürecektir.
Sergi Adresi: Behçeşehir Üniv. Fazıl Say Fuayesi / Çırağan Cad. 34353- Beşiktaş/İstanbul
*****
Düşünce özgürlüğü, “kişinin serbestçe düşünce edinebilme, edindiği düşünce ve kanaatlerden dolayı kınanmama, bunları açıklama ve yayma hakkının dokunulmazlığı” biçiminde tanımlanmaktadır.
(Ana Britannica 1984, c.7, s.577)
Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır; bu hak, din veya inancını değiştirme özgürlüğünü ve din veya inancını, tek başına veya topluca ve kamuya açık veya özel olarak öğretme, uygulama, ibadet ve uyma yoluyla açıklama serbestliğini de kapsar.
(İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi - 10 Aralık 1948)
“Vazgeçilmez insan haklarından biri olan ve demokrasinin temeli sayılan düşünce özgürlüğü, kişilerin her türlü düşünceye erişme ve düşünceleri açıklama hakkıdır. Bu özgürlük, aynı zamanda, bilgi hizmetlerinde çekirdek bir kavram olup, bilgi merkezlerinin (kütüphane, arşiv, dokümantasyon merkezi vb.) önemli varlık koşullarından biridir”
(Türk Kütüphaneciler Derneği Düşünce Özgürlüğü Bildirgesi 22 Şubat 2024)
Sergi çalışması hakkında ayrıntılı bilgi için
Aydın İleri
Okul Kütüphanecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Türk Kütüphaneciler Derneği Düşünce Özgürlüğü Grubu Üyesi
e-mail: dusunceozgurlugu@gmail.com
facebook: http://www.facebook.com/profile.html?id=100001968615452
GSM: 0535 896 53 36
&
Bahar Biçen Aras
Bahçeşehir Üniversitesi Barbaros Kütüphanesi
e-mail: bbicen@bahcesehir.edu.tr
Tel: 0212 381 02 21
SanatLog Haber
Yorumlar
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!
Additional comments powered by BackType