Ünlü Yunan Yönetmen Yiannis Economidis Sinema Anadolu’daydı…

“Ülkenizi seviyorsanız, onu eleştirmelisiniz”

Ünlü Yunan Yönetmen Yiannis Economidis Anadolu’daydı…

Anadolu Üniversitesi 13. Eskişehir Uluslararası Film Festivali kapsamında gösterilen Bıçakçı (Knifer) filminin yönetmeni Yiannis Economidis filminin ardından Anadolu’da keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Ünlü yönetmen, Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Devrim Yay’ın Yunanca olarak yönettiği söyleşide kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Bıçakçı’nın 3. uzun metraj çalışması olduğunu ifade eden Economidis, filmin başkarakteri Niko’nun Atina’nın varoşlarında dolaştığını ve asıl amacının da bu olduğunu söyledi. “Niko Atina’nın kenar mahallelerinde belki ama oraların şehirdeki beton taşradan hiçbir farkı yok.”

Kendisine “ana akım ticari sinemanın karşısında, kendisinin de Türk sinemasındaki Zeki Demirkubuz ya da Nuri Bilge Ceylan gibi daha çok günlük hayatı ve insanın günlük hayattaki sorunlarını işlemesinin ve bu yolu seçmesinin nedeni” sorulduğunda ise Economidis şu yanıtı verdi;

“Aslında bu tarz filmler yeni nesile zor gelen ve onları çekmeyen filmler çünkü onlar daha ziyade Amerikan tarzına alışmış durumdalar. Fakat bu bizim kültürel bir sorunumuz ve filmlerimizde bu eleştirel bakışı sürdürmeye devam edeceğiz. Gelecekte ne olacağını bilmiyorum.”

“Gerçeği arayan bir kuşağız, amacımız gerçeği olabildiğince vermek ve eleştirel olmak. Yaşadığım toplumu eleştirmeliyim. Eğer yapıyorsanız, eleştirel olmak zorundasınız. Eleştirellikten nasibini almamış bir gözün sinemada yeri yok.”

“Yunan toplumunu eleştirmek bana ciddi tepkiler getirdi. Benim amacım toplumumu yüceltmek ya da gururunu okşamak değil. Ülkemi sevmiyor da değilim, tam tersine çok sevdiğim için bunu yapıyorum, acımasızca eleştiriyorum. Ülkenizi seviyorsanız, daha iyi bir yere getirmek istiyorsanız, onu eleştirmelisiniz.”

Ünlü Yönetmen, etkilendiği ve esinlendiği yönetmenlerle ilgili bir soruyu da şöyle cevapladı;

“O kadar çok festivale gidip o kadar çok film izliyoruz ki bu soruya kolayca cevap vermem imkânsız. Ama ilk kısa filmlerimi çektiğim dönemlerde Michelangelo Antonioni’ye çok özenir, onun çektiği gibi sahneler çekerdim. Sonradan ona öykünmenin ve onun gibi görünmem gerektiğinin bir hata olduğunu, özgün olmam gerektiğini anladım.

Economidis söyleşisinin ardından, “Bir Film Yapmak” adlı atölye çalışması için İletişim Bilimleri Fakültesi’ne hareket etti.

Economidis’ten Sinema Dersleri

Economidis aynı zamanda Anadolu Üniversitesi 13. Uluslararası Eskişehir Film Festivali kapsamında 2 Mayıs’ta ‘’Bir Film Yapmak” adlı bir dersi gerçekleştirdi.

Derse öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği gözlenirken, dersin ana teması Yunanistan’da sinemanın tarihsel gelişimi oldu. Bu kapsamda Yunan Sineması üzerinde etkili olan akımlardan, siyasal ve tarihi gelişmelerden ve yabancı sinemaların etkisinden bahsedilerek, öğrencilerin aktif katılımda bulunmasına kaynaklık edildi.

sanatlog.com

İlişkili yazılar

Yorumlar

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!




Additional comments powered by BackType