André Maurois - İklimler
“Kadınların zekâsı, kendilerini seven erkeklerden kalma tortulardan oluşur. Erkeklerin zevklerinde de hayatlarından geçmiş kadınların izleri vardır. Bir kadının, biz erkeklere çektirdiği acılar, başka bir kadının bizi sevmesine ve mutsuz olmasına yol açar çoğu kez…” A.Maurois
Dilimize defalarca çevrilen İklimler (Climats) bu sefer karşımıza yepyeni bir yayın evinin baskıya giren ilk kitabı olarak çıkıyor. Helikopter Yayınları çok isabetli bir şekilde okuruna; 1967 yılında Varlık Yayınları’ndan Tahsin Yücel çevirisiyle yayınlanan baskının gözden geçirilmiş halini sunmayı tercih ediyor. İyi bir yazar olmanın edebi eser çevirmenliğine tesirinin etkileyiciliği düşününce, “İklimler” hem iyi bir yazar, hem gösterge bilimci, hem de çevirmen olan Tahsin Yücel’in çalışması sayesinde kaliteli bir çeviriyle okurla tekrar buluşmanın şansını da taşıyor. Yayınevinin başındaki Levent Yılmaz’ın özenli bir arka kapak yazısının eşlik ettiği kırmızı-beyaz renklerdeki şık baskı da oldukça dikkat çekiyor.
André Maurois’in en duyarlı eseri diye söylenegelen “İklimler” edebi bir anlatı olmasından önce aşk haleti üzerine güncelliğini kaybetmeyecek bir psikanaliz metni. Bir erkeği dinden objektif bir duyarlılıkla, psikolojik ve felsefik tespitleriyle 20. Yüzyılın başlarında geçen klasik bir aşk hikâyesinden çok farklı bir yerde durmakta.
İki ayrı bölüm halinde yazılan eserin birinci bölümü Phlippe ve Odile ilişkisine odaklanırken ikinci bölüm Phlippe’nin Odile’in karşıt karakterindeki Isabelle ile olan evliliğini anlatmaktadır.
Kahramanımız genç Philippe Marcenat kadınlara, sevilmeye ve ilgiye düşkün akıllı bir fabrikatördür. Kendisinden beklemediği şekilde bir tutkunun peşinden giderek uçarı ve güzel bir kız olan Odile ile evlenir. Odile ile evliliğinde gerçek mutluluğu yakaladığını düşünen Philippe birkaç ay sonra Odile’in tavırları yüzünden saplantılı bir aşka dönüşen tutkularını kontrol edemez hale gelir ve evliliği katlanılmaz bir hal alır.
Philippe ikinci evliliğini ise Odile’in tam tersi karakterde biri olan Isabelle ile yapar. Isabelle Philippe’in saplantılı hale getirdiği Odile aşkının bir benzerini Philippe’e beslemeye başlar ancak roller değişmiştir. Philippe Odile’in kendisine çektirdiği acıyı Isabelle’den esirgemeye yanaşmaz.
İlgiye ve sevilmeye bağımlı, umarsız, yalancı ve sevilen Odile, aşkı için kişiliğini kaybetmeye hazır, azimli ve seven Isabelle zıt karakterde iki kadındır. Philippe ise kadınlar yüzünden Alain Souchon’un meşhur şarkısında olduğu gibi “Aşılanıyor bizlere acı veren arzular…” hesaplaşmasında, tatminsiz ve mutsuz bir adama dönüşür. Aşığın acizliğini, yazgıyla isteklerin çatışmasını, insanın sahip olamadığı bir şekli arzulamasını ve arzulayan bakışın ıskalaması üstüne gelen mutsuzluğu, kısacası eserin isminde taşıdığı gibi insanın iklimden iklime geçişini hayran olunası bir incelikle dile getiren Maurois’nın eseri aşk haleti üstüne yazılmış en iyi eserlerden biri. Dolayısıyla mutlaka okunması gereken bir roman…
İklimler’in 1962 yılında Fransız yönetmen Stellio Lorenzi’nin çektiği bir sinema filmi uyarlaması da mevcut. Başarılı aktör Michel Piccoli’nin “François Crozant” karakterini canlandırdığı film adından söz ettirmediyse de bir uyarlama olarak değerlendirilmesinde fayda var.
İrem Nas
iremnas@gmail.com
Soner Demirbaş - Yaz
Soner Demirbaş’ın “Yaz” adlı şiir kitabı Yasakmeyve’den çıktı…
Kitaptan bir alıntı:
bir yaprağın ilk dokunuşunu suya
yırtılan ağzımın ipi kopan uçurtmasını
cebimde taşıdığım o küçük limanı
yakamda taze gül acemiliği ile
binip hayal geminin mavisine
gecenin boynunu yontan kentin kıyısını
serin ve ıslak rahmine düşen cenini
yazı kuşu yaban taşı sözcüklerin mürekkebini
gittim sonra suları ödünç alıp
adını fısıldayan ağacın gölgesine
seslerinin kadifesinde
kâğıt helva inceliği taşıyan çocukları
yıllanmış masanın epriyen ayağını
ayrı zamanları birleştiren kitapların dipnotunu
bir günün kendine uzamasını
çimenler arasında yükselen duvarı yıkılan
tersyüz edilmiş yüzünü ürkek
ürkek bakışlarıyla birbirine kanatlanan kuşları
geldim sonra suları ödünç alıp içine
düşen ilk yaprağın adını fısıldayan sesine
Soner Demirbaş, 1971’de Kırşehir’de doğdu. 1998’den beri şiir ve yazıları çeşitli dergilerde yayımlanan şairin “Seyir Defteri” adlı dosyası, Homeros Şiir Ödülleri 2024 “PEN Yazarlar Derneği Özel Ödülü”ne değer bulundu. 2024’de de Homeros Şiir Ödülleri’nde şiir inceleme dalında ikincilik ödülünün sahibi oldu. Denemelerini topladığı “Şiir ve..” (2008) kitabı dışında, “Dinginlirik” (2002) ve “Seyir Defteri” (2004) adlı iki şiir kitabı daha yayımlandı.
Kitap Adı : Yaz
Yazar : Soner Demirbaş
Editör : Bülent Usta
Redaksiyon : Nilhan Fidan
Türü : Şiir
Sayfa Sayısı : 64 syf.
Baskı : Şubat, 2024
Fiyat : 7 TL
SanatLog Haber
Engin Özmen - Bakarsan
Engin Özmen’in “Bakarsan” adlı debut şiir kitabı Yasakmeyve şiir dizisinden yayımlandı…
Bakarsan
Bakarsan aklı uçacak çatımın
Yazın seni serinleten yağmur kışın beni yakacak
Sokaklarda birileri var ıslığımı ağzıma dar eden
Ayağımı taşa dolayan birileri senin adını duyunca
İçime basarak yürürsün bakarsan
Cesareti gül lokumuyla bir tutmak oğlan evinin işi
Göz göze gelince her sokağı evimiz sanmak
İlk işimizdi kırık parmaklarla cebimizi doldurmak
Ağzımda davulun sesi, uzaktan bakarsan kırk harami
İncinmeden narin bir dalda dövülmeyi sende öğrendim
Ninemden esinti bu kararan alnımı dolduran
Bu huzursuz baca, bu sessiz seccade, ağzımı yakan bu türkü
Bakarsan sokaklarında tespih çekmiş nara atmıştım
Balkondan sarkmışım gibi gülünçtü yalnızlık
Bilmem ki kaç gün daha taşır beni bu sözcükler
Kaç iğne gerekir kalbimi dikmeye, dersem yetiş!
Engin Özmen, 1983’te Burdur’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Burdur’da tamamladıktan sonra, Selçuk Üniversitesi’nde mühendislik okudu. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlanan şair, Gemlik Belediyesi’nin 2024’da düzenlediği “Orhan Veli Kanık Gemlik’e Doğru Şiir Ödülü”nü aldı. “Bakarsan” ilk şiir kitabı.
Kitap Adı : Bakarsan
Yazar : Engin Özmen
Editör : Bülent Usta
Redaksiyon : Nilhan Fidan
Türü : Şiir
Sayfa Sayısı : 56 syf.
Baskı : Şubat 2024
Fiyat : 7 TL
Dağıtım: Alfa Dağıtım (0212-511 53 03)
SanatLog Haber
sanatlog.com
Truva Atı Sergisi
Sergi Adı: Truva Atı
Konu: 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü
Sergi Tarihi: 18 Mart 2024 (Açılış: 18:30)
Yer: Liman Art Gallery / Antalya
Son Katılım Tarihi: 10 Mart 2024
Eser Gönderim Tarihi: 15 Mart 2024
Boyut-Teknik: Serbest
Açıklama: Sergide yer almak isteyen katılımcılar aşağıdaki e-posta adresi ve telefona 10 Mart tarihine kadar isimlerini bildirmelidirler. Katılım ücretsiz olup, eser gönderim ve teslimi katılımcıya aittir. Mekân nedeniyle katılımcı sayısı başvuru sırasına göre değerlendirilecektir. Resimlerin eninin 70 cm’den büyük olmamasını rica ederiz.
Facebook:
http://www.facebook.com/pages/Sergiye-Katilmak Istiyorum/192129087475757
e-posta: katilmakistiyorum@gmail.com
Tel: 0505 405 67 99
SanatLog Haber