Ayvalık 2. Gençlik Tiyatro Şenliği Başlıyor…
Nisan 18, 2025 by admin
Filed under Duyurular, Sahnedekiler, Sanat, Sanatsal Etkinlikler, Tiyatro, Türk Tiyatrosu
“Ayvalık 2. Gençlik Tiyatro Şenliği” 27-30 Nisan 2025 tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşuyor…
Ayvalık Sanat Derneği (ASD) ve Ayvalık Kültür Sanat Derneği (AYKÜSAD) olarak ilkini geçen yıl aynı tarihlerde 27-30 Nisan 2025 da gerçekleştirdikleri tiyatro şenliği bu yıl da aynı tarihte 27-30 Nisan 2025 de tiyatro topluluklarına ev sahipliği yapacak. Ayvalık çevre ilçeleri, illeri ve Türkiye’nin birçok bölgesinden nitelikli tiyatro çalışmaları yapan ve şenliğe katılmak isteyen tüm toplukları bir araya getirmeyi hedefleyen şenlik için geri sayım başladı. Amaç; amatör, profesyonel, üniversite ve lise tiyatrolarının seçkin örneklerini Ayvalık’ta buluşturmaktı. Bu da şenliğin programı incelendiğinde tam anlamı ile gerçekleşmiş gibi görülüyor. Atölye çalışmaları, deneysel tiyatro anlayışları ve her yerde tiyatro kavramını da vurgulamak için farklı yaratım ve özgün eserlerin katılması ve şenlikte yer alması içinde çalışmış şenlik komitesi. Bu yıl şenlikte yer alacak oyunların tamamı ücretsiz olacak ve gençlerin seyirci olarak katılımı içinde çalışılacak.
Kültürel yönü de ağır basacak şenlikte oynanan oyunlar üzerine söyleşilerde olacak. Oyunculuk, güncel tiyatro konuları ve üsluplarının da konu edileceği söyleşilere halkın katılımı sağlanacak ve kültürel anlamda paylaşım hedeflenecek. Ayrıca bu yıl Ayvalık Belediyesinin şenlik komitesine katılımı ve organizasyonda yer alması şenlik tanıtımının niteliğinin güçlenmesini de sağlamış. Önümüzdeki yıl, 2025 den itibaren şenliğin uluslararası bir festivale dönüşmesi için çalışmalar titizlikle sürdürülmekte. Geçen yıl Yunanistan’ın Midilli adasından, Azerbaycan’dan ve Almanya Nürnberg’ten katılım için müracaat etmek isteyen tiyatrolar olmuş, fakat projenin yeni yeni hayata geçiriliyor olması katılım taleplerinin daha sonraki yıllara kaydırılmasını gerekli kılmış.
Sponsorların desteği organizasyonun güç birliği içinde yürütülmesi sağlamış ve Ayvalık halkı tarafından şenliğe sahiplenilme hissi oluşturmuş. Ayvalık’ta ki bir avuç eğitimci ve tiyatro tutkunu tarafından başlatılan ve bu yıl ikincisi düzenlenecek Gençlik Tiyatro Şenliği; Ege’nin bu kıyı şehrinde sesini duyurmaya başladı. Gençlere kendilerini tanıma fırsatı vermek, kişilik oluşumlarına katkı sunmak, cesaret ve olgunluk aşılamak ve kültürel paylaşıma katkı sunmak gibi birçok nedenle yola çıkmış şenlik komitesi. Artık geri sayımın başladığını dile getiren Festival Koordinatörü H.Sadi MASTAR sosyal bir sorumlulukla yola çıktıklarını Ayvalık halkından ve sanatseverlerden yoğun destek aldıklarını dile getiriyor. Bundan da mutluluk duyduğunu aktarıyor ve unutmadan ekliyor; Haydi hep birlikte Tiyatroya gidelim, salonlar boş kalmasın! Şimdi gençlerimize ne kadar güvendiğimizi ve değer verdiğimizi göstermenin zamanıdır… Körfezdeki tüm sanatseverleri Ayvalık’ta dört gün sürecek bu cıvıl cıvıl şenliğe davet ediyoruz…
SanatLog Haber
Metin Eloğlu - Lokman Hekimin Sev Dediği
Nisan 18, 2025 by admin
Filed under Edebiyat, Sanat, Siir, Ustalara Saygı
Bu yürek seni seveceğini biliyordu herhalde
Bu kafa seni kuracağını seziyordu hanidir
Bire bin veren buğday
Elmadaki mayhoşluk
Hukuku beşer
Çınçınlı hamam
Çizmeli kedi
Sanki elleriyle komuşlar gibi
İkimizden bir işmar
Seni sevmemiş olsam sözlerim yarı yarıya
Gözlerim yarım
Ellerim Çolak Hüseyin eli
Seni sevmesem nefes almayı beceremem ki
Bugün günlerden ne
Cumartesi
Seni sevdiğim için Cumartesi elbet
Seni sevdiğim için bak Temmuz ayındayız
Ayşe Onbaşı Pir Sultan Abdal büsbütün sevdalıyım sana
Bu gemiler nereye gidiyor seni sevdiğim için
Seni sevdiğimden suyun akası geliyor
Bacaların tütesi
Nurhayat’ın halleri seni sevdiğim için güzel
İbrahim’in dilleri
İnsan seni sevince tutsaklığa kızar tabii
Savaşın adı geçse cinifrit olur
Ereğli’nin kömürünü düşünür ne kömür o be
Raman’ı düşünür Çukurova’yı düşünür
Seni sevdiği için Haliç’te bir uğultu
Marmara’da bir deniz
Isparta bahçesinde güller seni sevdiğim için koncalanıyor
Seni sevdiğim için kilim dokuyorlar Avşar’da
Yarın sabahlar seni sevdiğim için icat edildi
Penisilin halk şiiri canlı sinema
Mapusaneler Yedidüvel harbi İspanyol nezlesi
Sultan Hamit Don Civani
Ne bilsinler seni sevdiğimi?
Başaklanmıyan yulafa söylemeli
Cılk yumurtaya
Paslı demire
Kulağını bükmeli kurtlu kirazın
Hoşnut değillerse bu gidişattan
Akıl etsinler seni sevdiğimi
Yeşille turuncunun kafa barıştırması bu sevdadan ötürü
Tepemizdeki o göçmez tavan
Sulardaki yakamoz ortancadaki pembe
Ben seni sevdim diye
Bingöl vilayetinde kamyondan inince
Tığ gibi bir delikanlıya soruyorum
Siz nerenin bulutlarısınız böyle
Biz sizin sevdanızın bulutlarıyız
Bir yıldızlı akşamı varsa Ankara’nın
1953 kışları içinde
Karnı tok sırtı pekse hısım akrabanın
Konu komşu dirlik düzenlik içindeyse
Birbirimizi daha çok sevelim diye
İnsan seni sevince iş güç sahibi oluyor
Şair oluyor mesela
Meyhaneden cayıyor bir akşam üzeri
Caysın be güzel
Caysın be iyi
Tütünü bırakıyor tütün neyime zarar
Keseme zarar ciğerlerime zarar sevdama zarar
Seni sevince adamın pabuçları eskimiyor
Beti benzi yeni çarktan çıkmış gibi
Seni sevince insan bilgili saygılı gönlü gani şen
Saçları zencefilli
Erkencecik evine dönmek istiyor canı
Zembilinde karpuzlar hürriyetler duvaklar
Annesinin elini öpüyor ilkten
Yeğenine çukulata almış onu veriyor
Bakıyorsun- Güzin karanfil çiçeğini sever ya-
Güzinde bir demet kırmızısından almış
Sırf seni sevdiği için ya, başka neden?
Hep seni düşün
Hep seni yaşat
Hep seni yıka
Seni doyur üç öğün
Seni bir kanım uyut sonra uyandır
Lokman Hekim seni sev diyor bana
Seni sevmeseydim ilkbaharı kodunsa bul
İstanbul diye bir kent yoktu ki yeryüzünde
Umut diye bir şey yoktu ki yeryüzünde seni sevmeseydim
Hak hukuk bereket diye
Eşitlik kardeşlik hürriyet diye
Yüreğime sağlık ne iyi ettim
Lokman Hekimin Sev Dediği
20 Yaş Üstü 60 Koca Çocuk ve 5 Minik Solistleri, Birlikte Münir Ceyhan Şarkıları Seslendiriyor…
Nisan 18, 2025 by admin
Filed under Duyurular, Etkinlik Cetveli, Gösteriler & Topluluklar, Konser, Müzik, Sanat, Seramik Sanatı, Türk Sanatçılar
Ladies & Gentlemen İstanbul Korosu, şef Çelik Kasapoğlu yönetiminde, 20 ve 21 Nisan tarihlerinde, İtalyan Kültür Merkezi’nde, İtalyan lisesi mezunları ile birlikte, İstanbul’un efsanevi okulu Maçka ilkokulu ve onun ünlü şair ve müzisyen olan müzik öğretmeni Münir Ceyhan’ı anmak ve şarkılarını gelecek kuşaklara aktarabilmek adına iki konser düzenleyecek. Konserlerde, Ladies & Gentlemen İstanbul Korosu’na sahnede, yaşları 7 ila 10 arasında değişen 5 minik solist de eşlik edecek.
Türkiye’nin en ünlü işadamları, sanatçıları ve politikacılarının mezunu olduğu, yeniden yapılandırılan Maçka İlkokulu için İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nde iki konser düzenleniyor. Ladies & Gentlemen İstanbul Koro’sunun, 7 ila 10 yaş arası ilköğretim öğrencisi solistleriyle birlikte sahne alacağı konserler, 20 – 21 Nisan 2025 tarihlerinde, İtalyan Kültür Merkezi konser salonunda, 19.30 saatlerinde gerçekleşecek. İtalyan Lisesi mezunları ile birlikte düzenlenen etkinlikte Maçka İlkokulu’nun efsane müzik öğretmeni Münir Ceyhan’ın eserleri dinleyicileri ilkokul yıllarına götürecek? Bunun yanı sıra, Ladies & Gentlemen İstanbul Korosu kendi repertuarında bulunan Türk ve dünya müzikallerinden örnekler sunduğu konserini de sahneye koyacak.
Münir Ceyhan’ın çocuk şarkıları kocaman insanların ağzından dinlenecek…
Gecede, üç perdelik müzikal olan Fatih Sultan Mehmed’in Çocukluğu (1954), Yarasalar (1955), Gençliğe Şiirler (1963) dinleyicilere sunulacak. Bunun yanı sıra okullarda müzik eğitimi için hazırlanan Plak ile Müzik Eğitimi, Gece Yolcuğu ve Okullarda Müzik, Orda Bir Köy Var Uzakta gibi tanınan eserlerle yazar Münir Ceyhan anılacak ve sanatçılar Münir Ceyhan Nostaljik Çocuk Korosu olarak sahne alacak. 20 – 21 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek bu özel konserde 20 yaş üzeri tam 60 korist ve 5 çocukla birlikte sahneye çıkıp 1967 senesi Maçka İlkokulu korosu plakları eşliğinde, Münir Ceyhan şarkılarını seslendirecek.
Tüm ilkokullarda okutulan müzik kitabının yazarı Maçka İlköğretim eski müzik öğretmeni Münir Ceyhan anısına düzenlenecek geceye Maçka İlköğretim Okulu mezunları, öğrencileri, öğretmenleri ve görevlileri de katılacaklar.
Davetiyeler İtalyan Kültür Merkezi’nden, gösteri günü 10 TL ile temin edilebiliyor.
Program:
Birinci Bölüm – Maçka ilköğretim Okulu Münir Ceyhan Çocuk Şarkıları ve Ladies & Gentlemen Solistleri Gösterisi
İkinci Bölüm – Ladies & Gentlemen İstanbul Repertuarı - Dünya Müzikallerinden Örnekler…
Ladies & Gentlemen İstanbul Kimdir?
Ladies & Gentlemen İstanbul, 2025 yılında Çelik Kasapoğlu tarafından kurulmuştur. Ladies & Gentlemen İstanbul, müzikal tiyatroyla ilgilenen profesyonel sanatçıları ve de farklı meslek sahiplerini aynı çatı altında toplamıştır. Topluluğun repertuarında, ağırlıklı olarak Londra ve Broadway müzikallerinden parçalar, film müzikleri, caz ve popüler müzik türlerinden parçalar yer almaktadır. Topluluk üyeleri, gerek orkestra, gerekse piyano eşliği ile çok sesli koro, ensemble ve solo performanslar sergilemektedirler. Ladies & Gentlemen İstanbul, sanatseverler tarafından beğeniyle izlenen müzikal tiyatronun Türkiye’de yaygınlaşmasını amaçlamanın yanı sıra, topluluk olarak başarılı prodüksiyonlarda da yer almaktadır. Aynı zamanda topluluk, popüler müzik sanatçılarının canlı konser performanslarına da eşlik etmektedir. Ladies & Gentlemen İstanbul, 50 kişilik kadrosu ile şu anda Türkiye’deki en büyük müzikal topluluğu kimliğini taşımaktadır. Topluluğun Müzik Direktörlüğü’nü, aynı zamanda topluluğun kurucusu olan Çelik Kasapoğlu yürütmektedir. Kasapoğlu, akademisyen, besteci ve aranjör kimliği ve koro şefliği görevi yanı sıra devlet tiyatroları için de, Suç Avcısı Sam Smith adlı müzikal bir çocuk oyununun müziklerini yapmıştır.
SanatLog Haber
Şiiristanbul’da ‘Arap Baharı’…
Nisan 18, 2025 by admin
Filed under Duyurular, Edebiyat, Etkinlik, Sanat, Sanatsal Etkinlikler, Siir, Ustalara Saygı
ŞİİR KAZANACAK !
ARAP BAHARI ŞİİRİSTANBUL’DA…
Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği tarafından 2025 yılından bu yana organize edilen “Uluslararası İstanbul Şiir Festivali ŞİİRİSTANBUL” bu sene 26 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor.
ŞİİRİSTANBUL/2011, ülkemizde kesintisiz olarak 6. defa gerçekleşen ilk ve tek şiir festivalidir. Şiiristanbul; bu yıl da, her zaman olduğu gibi yerel yönetimlerin, kültür kurumlarının, özel sektör kuruluşlarının ve medyanın desteğini arkasına almaya çalışan; bir sivil, kentli ve edebi girişim olarak gerçekleşiyor.
ŞİİRİSTANBUL/2011, şimdiden bu yıla damgasını vurmuş bulunan “ARAP BAHARI”nı İstanbul’a taşımak üzere ARAP ŞİİRİNİ ana teması olarak belirlemiştir.
Suriyeli Nezih Abu Hafaş, sadece seçkin bir Arap şairi değil; aynı zamanda önemli bir ressamdır. Festival afişinde, kendisinin 2025’de İstanbul’da yaptığı bir resim yer alıyor. Saif Al Rahbi, Ummanlı bir efsanedir. Geçen yıl, sağlık nedenleriyle katılamamıştı, bu yıl geliyor. Halid Najjar, bütün önemli Mağrip şairleri gibi Akdeniz havzasının bütün kıyılarında esen bir rüzgârdır. Tunuslu Süreyya İkbal, Mısırlı Şaban Yusuf, Arapçanın önde gelen şairleri ve Türkiye’ye ilk defa geliyorlar. Filistinli iki konuğumuz var: Hanan Avvad Kudüs’te yaşıyor. Musa Hawamdeh ise Ürdün’de yaşayan bir Filistinli şair ve gazeteci. Eşi, şair ve gazeteci Abir Zaki, Suudi Arabistan vatandaşı, Türkçe bilir ve festivalimizin danışma kurulu üyesidir. Suudi Arabistan’dan diğer konuğumuz ise, Körfez’in büyük şairlerinden Fowziyya Abu Halit’tir. Ciddi sağlık sorunlarına rağmen Şiiristanbul’u onurlandırıyor. Libya ve Yemen’den davet ettiğimiz değerli şairler ise, takdir edileceği üzere, ülkelerinin koşulları nedeniyle festivale katılamamaktadırlar. Umuyoruz ki, kendilerini daha sonraki festivallerimizde ağırlayacağız.
Festivalin bir diğer teması ise, 80. yaşı vesilesiyle, eksikliğini her yıl daha çok hissettiğimiz, şiirimizin büyük ırmaklarından “Cemal Süreya’nın ve 2. Yeni Şiiri’nin şiirimizin bugünü ve geleceği üzerindeki etkileri” olarak belirlenmiştir. Bu amaçla çeşitli oturumlar, sunumlar, paneller ve okumalar festival programında yer almaktadır.
Ülkemiz şiirinin “divası” Lale Müldür ve 68 Kuşağının önemli şairi Özkan Mert başta olmak üzere, ülkemizin Türkçe, Kürtçe ve Adigece yazan değerli şairleri festivale katılmaktadırlar.
Geçen yıl İzlanda’daki ‘yanardağ patlaması’ ve ‘kül bulutu’ nedeniyle festivale katılamayan ve Stokholm’de “Şiiristanbul Külbulutu Festivali” düzenleyen İskandinav şairler bu yıl İstanbul’a geliyorlar.
Bu sene Şiiristanbul’a çok önemli iki Hintli şair geliyor. Usha Akelle, dünyanın her yanında hayranlık uyandıran bir şair ve bir Mevlâna yakını. Festival’den sonra eşi ve çocuğuyla birlikte Konya’ya gidecek. Tunuslu şair Süreya İkbal de öyle. Dibak Mazumdar ise İsveç’te yaşayan bir Hintli şair. Şair olarak önemini biliyorduk. Ancak şiirlerini çeviren arkadaşlarımız bu önemin altını ısrarla ve kuvvetle çizmekteler.
Vinçenzo Russo, İtalya’nın ve Napoli’nin yaşayan en seçkin şairlerinden birisi.
Nevzat Yusuf, Romanya’da bir şair kuşağının öğretmenidir.
Bulgaristan’dan bu yıl iki değerli ve zarif şair davet ettik. Ukrayna’dan ve Rusya’dan davet edeceğimiz şairleri, önceki yıllarda olduğu gibi; bu ülkelerin şiirini çok yakından takip eden Beykent Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi ve festivalimizin danışmanı Larissa Zaharova belirledi. Ukraynalı Andrey Golyak, şairliğinin yanı sıra önemli bir müzisyen. İstanbul’a gitarıyla geliyor…
Şiiristanbul, her yıl olduğu gibi “Ermenistan” ve “Kürt Açılımı”nı kararlılıkla sürdürüyor. Ermenistan’dan bu yıl da çok seçkin bir şair konuğumuz var: Armen Shekoyan. Dört ülkede üç ayrı alfabe ile yazılan Kürtçenin, her coğrafyasından çok önemli konuklarımız var bu yıl da. Kerim Deşti, Külsen Osmanpur, Dr. Hamdad Bekir, Hüseyin Habeş ve Mardinli İrfan Amida, Kürtçenin ne kadar güçlü bir şiir dili olduğunu şiirleriyle somutlayacaklar. Külsen Osmanpur, aynı zamanda, Farsça şiirin de bir usta ismidir.
FESTİVAL YAYINLARI
ŞİİRİSTANBUL, festivale katılan şairlerin biyografilerinin, fotoğraflarının ve şiirlerinin yer aldığı bir kitap ve bir festival programı kitapçığı yayımlıyor her yıl. Bu yıl da yayınlarımız iki dilli (Türkçe ve İngilizce) olarak yayıma hazırlanmaktadır.
MEKÂNLAR, ETKİNLİKLER…
Festival etkinlikleri çeşitli açık ve kapalı mekânlarda gerçekleşecektir. 23 ülkeden katılmasını beklediğimiz 27 konuk şair ve ülkemizin şairleri şiirlerini okuyacak; şiir üzerine çok sayıda oturum gerçekleşecektir. Pek çok oturumda şairlere, ülkemizin tanınmış müzisyenleri ve oyuncular eşlik edecektir.
Festival Suada’da yapılacak basın toplantısıyla “demir alacak”.
Şair ve müzisyen Muzaffer Özdemir’in sunacağı; Grup Gündoğarken’in, küçük piyanisti Anıl Özdemir’in ve Bakırköy Belediyesi Oda Orkestrası’nın müzik ziyafeti ile katılacakları açılış gecemiz Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsü’nde gerçekleşecek.
İstanbul Müzik Akademisi, Cezayir Lokantası, Kırım Kilisesi, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, Öteki Kültür Merkezi, MKM, La Bella Düğün Salonu, Çıra Kültür Merkezi, Pano Şarap Evi, Ahmet Güneştekin Sanat Merkezi, Kadıköy Tarihi Çarşı içindeki küçük meydan ve Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Boğaziçi’nde festival etkinlikleri gerçekleşecek.
Sunumlar, paneller, şiir okumaları, şiir üzerine konuşmalar ve müzikle dopdolu bir “derinlik ve incelik haftası” vaat ediyoruz, herkese!
Kırım Kilisesi’ndeki geleneksel “Kadın Şairler Buluşması”nda, Zülfü Livaneli şarkılarını 10 dilde okuyan ZÜLEYHA, şairlere arkadaşlık edecek.
“ŞİİR HATLARI VAPURU DEMİR ALIYOR” etkinliğinde şair ve müzisyen Mehtap Meral, Mayıs ayında çıkacak albümünden tangolar söyleyecek.
Arap Gecesi’nde Ali Nafile, Arap şarkıları söyleyecek.
Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde, “Şiirlerden Şarkılara” etkinliğinde Arabali GÜLŞEN, Dilek YÜZLÜER, Gökalp YÜZLÜER, Hakan ÇENŞİ, İlker ÇENŞİ, Hasan PERÇİNER, İlkim ERKAN KARACA, Mehmet ÖZKAYA, Necla YENER, Sami DERİNTUNA, Şeyda SEVİNÇLI, Tekin GÖNENÇ, Nur Eser ve Yaşar ÖZEL festivali onurlandıran müzik insanlarımız.
Kapanış gecemizde, Muzaffer Özdemir, Haldun–Çiğdem Sezen Çağlayan ve Ali Nafile’nin yanı sıra Türk Sanat Müziği sanatçısı Nur Eser de aramızda olacak.
ŞİİRİSTANBUL/2011’in etkinliklerine İstanbul’un bütün şiir ve edebiyatseverlerini davet ediyoruz.
Geçen yıl “Şiir Her Yerdedir!” demiştik. Bu yıl da “Şiir Her yerdedir!” ve sadece Arapların değil, “insanlığın baharında “Şiir kazanacak!” diyoruz.
Şiiristanbul / 2025
www.şiirfestivali.org
sztombak@yahoo.com
0533 560 69 83
SanatLog Haber