“İstanbul Konferansları” Yeni Dönemde Devam Ediyor

Ekim 21, 2024 by  

Filed under Duyurular, Sanat, Sanatsal Etkinlikler

’nün düzenlediği “” Pera Müzesi’nde yeni dönemde devam ediyor…

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul’a ilişkin , arkeoloji, tarihi topografya, tarihi gibi konularda, alanlarında uzmanlaşmış araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen “İstanbul Konferansları” dizisine yeni dönemde devam ediyor.

Sonbahar 2024 konferanslarının ilki Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Tarih Bölümü’nden ’ın konulu konferansı ile gerçekleşecek.

Edirne, İstanbul’un fethinden önce en az bir yüzyıl boyunca ’nun payitahtı olmuş, buna rağmen kent tarihçilerinden görece sınırlı bir ilgi görmüştür. Amy Singer konferansında, Osmanlı Edirnesi’ni iki amaç doğrultusunda tartışıyor: Öncelikle, Edirne’nin tarih yazımındaki bu statüsüne ilişkin bazı nedenler sunuyor ve niçin İstanbul’un gölgesinde kaldığını irdeliyor. İkinci olarak da, erken dönem Osmanlı Edirnesi’ni, Tarihsel Coğrafi Enformasyon Sistemleri (HGIS, Historical Geographic Information Systems) yardımıyla inceleyerek, Osmanlı kaynakları ve diğer kaynakların yanı sıra, çağdaş bir data yorumlama sisteminin tarihçilere, nasıl yeni ve verimli yollar sunabileceğini anlatıyor.

26 Ekim Çarşamba, 18:30
Pera Müzesi Oditoryumu

Amy Singer
İstanbul’dan Önce Edirne: Osmanlı İmparatorluğu’nun Payitahtı

Konferans dili İngilizce’dir, simültane çeviri yapılacaktır. 

Etkinlik ücretsizdir.

sanatlog.com

Engelli Çocuklar İçin Ünlüler Elele Verdi…

Ekim 21, 2024 by  
Filed under Duyurular, Sanat, Sanatsal Etkinlikler

, yararına çok özel bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyor… 

Engeli çocuklarla ünlüleri bir araya getirecek olan DEPOSİTE AVM 22 EKİM 2024 tarihinde ZEYNEP DİZDAR ve ’UN imza günüyle çocuklara çok özel anlar yaşatacak.

Proje kapsamında ziyaretçiler ünlülerle hem sohbet etme imkânı bulacak hem de çektirip imza alabilecekler…

Ayrıntılar:

/ 22 Ekim 2024 Cumartesi / Saat:15.00

Doğuş  / 22 Ekim 2024 Cumartesi / Saat:16.00

sanatlog.com

“Once Again-Once More”

Ekim 21, 2024 by  
Filed under Duyurular, Sanat, Sanatsal Etkinlikler

’ın “Once Again-Once More” adlı sergisi 25 Ekim- 12 Kasım 2024 tarihleri arasında Galeri Merkür’de görülebilir…

Gülay Yaşayanlar, “Once Again-Once More” başlığı altında toparladığı çalışmalarını psiko-dinamik gerekçeler üzerine yapılanan bir üretim anlayışına dayandırmaktadır.

Kurguladığı plastik evrende, yoğun olarak tasarımsal unsurlara yer veren sanatçı; geliştirdiği imge düzeni üzerinden normal-dışı bir dünyanın temsiliyle uğraşmaktadır. Dolayısıyla karmaşık bir iç dünyayı yansıtan bu anlatı dizisi, aynı zamanda yaşamı pek çok açıdan betimleyen tutarlı bir gözlem alanına dönüşmektedir.

GÜLAY YAŞAYANLAR – “ONCE AGAIN, ONCE MORE”
: 25 Ekim, Salı, 2024
Saat : 18.00 – 20.30
Yer :Mim Kemal Öke Cad. Erenler Apt.
No:12 D.2 Nişantaşı

sanatlog.com

Arman’ın İzinde “Sanat Fabrikası”

, çocuklar ve aileleri nesnelerin macerasına davet ediyor…

İstanbul Modern, Paris’teki ’nun işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği Genç İstanbul Modern etkinliklerini 25 Ekim 2024 – 15 Ocak 2024 tarihleri arasında Fabrikası ile sürdürüyor.

4–12 yaş grubundaki ve ailelerine yönelik Sanat Fabrikası, katılımcıları fabrikayı çağrıştıran bir ortamda, nesnelerle sanatsal düzenlemeler kurmaya davet ediyor. Çocuklar ve aileleri, Fransız sanatçı ’ın yaratım sürecinin izinden giderek, nesnelerin üretim ve tüketim sürecindeki değişimini inceleyip, bir araya getirme, toplama, ayırma-ayıklama, sökme ve takma gibi eylemlerle interaktif atölye çalışmaları gerçekleştiriyor.

Program, eserlerinde nesnelerin üretiminden tüketim sürecine kadar geçirdiği maceraya dikkat çeken Arman’ın rastlantısallığa, birleştirmeye ve  yığınlar oluşturmaya dayanan sanat yaşamına odaklanıyor.

“Sanat Fabrikası”nda beş uygulama alanı bulunuyor:

Fırça, sünger, kova, tahta kaşık gibi gündelik nesnelerle dolu bir oyun alanı olan “Bit Pazarı”nda çocuklar ilk olarak nesneleri tanımlıyor, malzemesine ve işlevine göre sınıflandırıyor. Ardından nesneleri form, renk, doku gibi estetik öğelerle değerlendirerek yeni kompozisyonlar oluşturuyorlar. Böylece, işlevlerinden farklı değerlendirdikleri nesneler yeni bir kimlik kazanıyor.  

Arman’ın aynı adlı çalışmalarından esinlenerek tasarlanan “Kaşeler” başlıklı uygulamalı alanda çocuklar, tekrar, rastlantısallık ve hareket öğelerine dayanan bir eylem gerçekleştiriyor. Üretim şeridini çağrıştıran, kaşelerle dolu bu alanda, kâğıt yüzeyini kaşeleyerek örtüyor, yüzeyi doygunlaştırıyorlar.

Çocuklar, “Parçalı Oyunlar”da çeşitli nesnelerin parçalarını art arda ve üst üste getirerek, nesneleri çözümlüyor ve dinamiklerini yeniden kuruyorlar.

Özel eşya, giysi, cepten çıkan nesnelerle kendini tarif etmekle ilişkili bir oyun alanı olan “Robot ” başlıklı uygulamada çocuklar,  kendilerini tanımladığına inandıkları nesneleri kullanarak, onların görüntüleriyle kendi portrelerini yaratıyorlar.

Program boyunca nesnelerle, üretim süreçlerinden tüketimlerine kadar geçirdikleri maceralardan yola çıkarak sanatsal kompozisyonlar kuran çocuklar, “Yapı Köşesi” başlıklı son aşamada onları bir araya getirerek yaratıcı mekân tasarımları kurguluyorlar. Sanatta boşluk ve doluluk kavramlarını dikkate alarak nesnelerle kat kat, yan yana, üst üste düzenlemelerle, büyük mimari örnekleri oluşturuyorlar.

ARMAN (1928-2005)

“Benim adım Arman. Bana heykeltıraş ve ressam derler, ama ben kendimi daha çok bir nesne göstergecisi olarak görüyorum.”

Asıl adı olan Fransız sanatçı Arman, Nice’deki Ulusal Dekoratif Sanatlar Okulu ile Louvre Okulu’nda resim öğrenimi gördü. 1955’te daha önce yaptığı resimleri reddederek “Damgalar” adlı yeni bir diziye başladı. 1960’a kadar sürdürdüğü bu dizide kâğıtları gelişigüzel lastik damgaların izleriyle doldurdu. 1960’larda yaptığı çalışmalarda daktilo ya da keman gibi nesnelerin ezik parçalarıyla çöp tenekesinden topladığı atıkları kullandı. “Doluluk” adını verdiği dizisinde ise tarak, musluk, kaşık ve kapı tokmağı gibi nesneleri birleştirme yöntemi ile bir araya getirerek bir kutu içine yerleştirdi ya da pleksiglas ve polyesterle sabitledi. Kimi zaman, “Dilimlenmiş Çaydanlıklarla Doldurma” çalışmasında olduğu gibi aynı tür nesneleri ezerek, dilimleyerek ya da yakarak bir arada kullandı. Arman, 1960’da Yeni Gerçekçiler grubunun kuruluşuna katıldı, 1967’de ise Fransız otomobil tasarımcısı Renault ile birlikte “Sanat-endüstri” adı altında, çoğaltılmış nesneler gerçekleştirdi. 

GENÇ İSTANBUL MODERN

“Genç İstanbul Modern”, İstanbul Modern’in Paris’teki Centre Pompidou işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği bir eğitim programı dizisidir. Genç İstanbul Modern’de çocuklar sanatçıları tanıyor, sanatsal yaratının gizemlerini anlıyor, işlevleri, çağrışımları ve hissettirdikleriyle objeleri keşfediyor, interaktif oyunlarla farklı deneyimler kazanıyor. Taşın İçinde Saklı Kuş, Ayın Altında, Dokunduğum Dünya, Oyunbaz Nesneler, Matisse-Picasso, Su İçinde Suluboya, Işığın Sihri ve Tasarım Atölyesi, Sanat Sirki adlı atölye çalışmalarını tamamlayan “Genç İstanbul Modern”, çocuk ve aileleri “Sanat Fabrikası” başlıklı onuncu etkinliğiyle ağırlıyor.

Genç İstanbul Modern’in 25 Ekim 2024 – 15 Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleşen Sanat Fabrikası adlı atölyesi, Pazartesi hariç hafta içi her gün saat 10.00 ve 13.00’te okul grupları için; Cumartesi günleri saat 10.15 ve 13.00’te ve Pazar günleri saat 10.15’de çocuklar için düzenleniyor. Aileler atölyede Pazar günleri saat 14.00’te katılabiliyor. 1,5 saat süren Sanat Fabrikası atölyesinin kontenjanı 30 kişi ile sınırlı.

Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için: 0212 334 73 41’i arayabilirsiniz.

sanatlog.com

Gülseren Kayalı – Ab-u Hayat Resim Sergisi

AÇILIŞ KOKTEYLİ: 21 EKİM CUMA, SAAT: 17.00

21–22–23 EKİMZEYTİN HASAD GÜNLERİ, SAAT: 10.00–19.00

YER: TARLAKUŞU ORGANİK STUDYO, AYVALIK. TEL: 0266 312 3 31

GÜLSEREN KAYALI’NIN, “AB-U HAYAT” RESİM SERGİSİ, 21 EKİM SAAT 17.00’DE TARLAKUŞU ORGANİK STUDYO’DA AÇILIYOR. ESERLERİNDE; SİNEMATOGRAFİK, FANTASTİK, NEO-EKSPRESİF(YENİ EKSPRESİF), HUMORİK (MİZAHİ), TRAJİ-KOMİK ÖGELER İLE MASALSI BİR ORTA OYUNUNUN HAYAT SAHNESİNDEN KESİTLER SERGİLİYOR…

SON RESİMLERİNDE; 1973–78 AKADEMİ YILLARINDAKİ ÇALIŞMALARINDA KULLANDIĞI, “CLOSE-UP”(FİLİM ÇEKİLİRKEN, KADRAJDA, UZAKLAŞIP YAKINLAŞMAK) HAREKETİNE GERİ DÖNÜŞ YAPARAK,“MED-CEZİR, GEL-GİT” YANILSAMASINA YENİDEN YER VERİYOR. BÖYLELİKLE, “ RASTLANTININ TEK GERÇEK, GERÇEĞİN DE TEK RASTLANTI” OLDUĞUNUN BİLİNCİ İLE RESMİN YARATMA SÜRECİNDE, SORGULAMA, PARÇALANMA İLE BİRLİKTE, YENİLENME VEYENİDEN DOĞUŞ FELSEFESİNE GÖNDERME YAPIYOR.

RESSAMIN İRONİK DÜNYASINA NAKŞEDİLMİŞ ÇALGICILAR, MÜZİK, İNSAN TİPLEMELERİ, DENİZ DALGALARI, “PİYANGO SATICISI”, MASALAR, KAYIKLAR, ŞEMSİYELER, BALIKÇILAR,“CUNDA KEDİLERİ”, “UZANIP TUVALE, RESMİN İÇİNDEN ÇEKİP ALIVERECEKMİŞ GİBİ RESMEDİLEN MAVİ İSKEMLELER”, ESERLERİNDEKİ FARKLI DÜZENLENMELERDE BİRBİRLERİ İLE BULUŞUYORLAR… CUNDA TAŞKAHVE, ÇAY BARDAKLARI, GÖLGELER, KONTRA IŞIKLAR, KUŞLAR, KÖPEKLER, GARSONLAR, LOKANTALAR, SEYYAR SATICI ARABALARI, YERLİ TURİSTLER, DONDURMACILAR,“LOKMA İMPARATORU SAKİ”, EVLER, DARACIK SOKAKLAR, MOR ÇİÇEKLER VEMAZİNİN ANILARINI TAŞIYAN TAŞLAR YER ALIYOR…

GKAYALI, RESMİN VAR OLUŞ SÜRECİNDE, 2024’DAN BERİ YAŞADIĞI CUNDA ADASININ ESRİK HAVASI, IŞIĞI, HÜZNÜ, NEŞESİ, GİZLİ ACILARINI, ÇILGIN RÜZGÂRI, DAĞLARDAN GELEN ÇİÇEK, KEKİK,  ZEYTİN, PİRİNA, SABUN KOKULARI VE ZEYTİN AĞAÇLARINI GÖZLEMLİYOR… GİRİT VE MİDİLLİ’DEN GELİP ADAYAYERLEŞENLERİN, TERK EDENLERİN, TERK ETMENİN YÜKÜNÜN AĞIRLIĞINDAN, ORTAK OLDUĞU İÇ ACISINDANETKİLENİYOR… VE YAŞANMIŞLIĞIN GENETİK HAFIZASINDA VAR OLAN “HASRET KALMA” DUYGUSUNUN ZİRVESİNDE, TUVALDE RESMİ BOYARKEN, HERŞEY YENİDEN YAŞAMAYA, NEFES ALIP, VERMEYE BAŞLIYOR…

TARLAKUŞU ORGANİK STUDYO’DA, 21–22–23 EKİM, ZEYTİN HASAD GÜNLERİ SÜRESİNCE AÇIK OLAN SERGİDE KONSEPT,” GÜLSEREN KAYALI SOLO SERGİSİ” OLARAK BELİRLENMİŞTİR. RESSAMIN KENDİ İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA, “AB-U HAYAT” İSE KONU BAŞLIĞI OLARAK SEÇİLMİŞ VE KONUYA BİR BAŞKA GÖZDEN BAKMAYA ÇALIŞILMIŞTIR.

GÜLSEREN KAYALI, İSTANBUL, 1948-

1967–77; DEVLET GÜZEL SANATLAR AKADEMİSİ, YÜKSEK RESİM BÖLÜMÜ, (MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ), DEVRİM ERBİL RESİMATÖLYESİ VE SABRİ BERKEL ÖZGÜN BASKI ATÖLYESİNDEN, “MASTER” DERECESİ İLE MEZUN OLDU. “PEDAGOJİK EĞİTİM SERTİFİKASI” ALDI.

1968–72; UYGULAMALI ENDÜSTRİYEL SANATLAR YÜKSEKOKULU, BARBARA SCHMİDT VE OZANAY ONUR ATÖLYELERİNDEN, TEKSTİL DESİNATÖRÜ OLARAK MEZUN OLDU.

ÖDÜLLER; 1975; THE MARMARA-INTERCONTINENTAL OTELİ, “GRAVÜR YARIŞMASI ÖDÜLÜ”. 1979 VE 1980; BİRİNCİ VE İKİNCİ ALTIN PALET YARIŞMASI “BAŞARI ÖDÜLÜ”. 1981; FRANSA, CLERMONT-FERRAND,  UFACSI-ULUSLARARASI KADIN SANATÇILAR DERNEĞİ, “TÜRK GRUBU ÖZEL JÜRİ ÖDÜLÜ.

ÇALIŞMALAR; RESİM-HEYKEL- EĞİTMENİ-DANIŞMAN:

1979–81; ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ. 1981–83; İSTASYON SANAT EVİ.1983–87; İSTANBUL MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ-RESİM VE HEYKEL MÜZESİ, RESİM VE HEYKEL MÜZELERİ DERNEĞİ, KURUCU ÜYE-YÖNETİCİ-EĞİTMEN. 1984–88; AKBANK RESİM KURSLARI, EĞİTMEN. 1989–2006; İSTANBUL, TEŞVİKİYE’DE, “STUDIO PEINTURE”  RESİM ATÖLYESİ-SANAT GALERİSİNİ KURDU VE YÖNETTİ. 2024–2011; AYVALIK KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ. TÜRKAN SAYLAN SANAT MERKEZİNDE; GÜLSEREN KAYALI RESİM ATÖLYESİ; RESİM-SANAT EĞİTMENİ.

2010 NİSAN AYINDAN BUGÜNE, AYVALIK’TA, DANIŞMANI OLDUĞU, TARLAKUŞU ORGANİK STUDYO’DA, GKAYALI RESİM ATÖLYESİNDE; YETİŞKİNLER-GENÇLER-ÇOCUKLARLABİRLİKTE, RESİM- HEYKEL-SANAT ÇALIŞMALARINI YÖNETİYOR…

KİŞİSEL SERGİLER: 1976–2011; 43 SOLO SERGİ.

KARMA SERGİLER: 1972–2011; YURTİÇİ- YURTDIŞINDA,250’Yİ AŞKIN.

2004’DE, AYVALIK, CUNDA ADASINA YERLEŞEN GKAYALI; AKADEMİDEN MEZUN OLDUĞU 1977 YILINDAN BU YANA; SAHİP OLDUĞU BİLGİ, GÖRÜŞ, BİRİKİM VE DENEYİMLERİNİ RESİM ÖĞRENMEK İSTEYENLER VE SANATSEVERLER İLE PAYLAŞMAYA DEVAM EDİYOR. HALEN, CUNDA’DAKİ ATÖLYE EVİNDE ÇALIŞIYOR VE YENİ SERGİLERİNE HAZIRLANIYOR…

GÜLSEREN KAYALI

0542 236 18 12

gulserenkayali@gmail.com

www.gulserenkayali.net

sanatlog.com

Sonraki Sayfa »