Ihlamur Dergisi 9. Sayısıyla Gülten Akın’a Bir Anıt Dikiyor…

Ihlamur Dergisi 9. Sayısıyla ’a Bir Anıt Dikiyor…

Ön Söz

Ihlamur’un başlangıçta tepki toplayan, sonra yadırganan ve nihayet benimsenen hacimli dosyası bu sayımızda biraz mütevazı oldu. İçimizde Türk şiirinin yaşayan en önemli şairlerinden olan Gülten Akın’a “hayattayken” bir hatıra bırakmanın ve vefa borcumuzu ödemenin sevincini yaşıyoruz. Başta -halen tedavisi devam eden- sevgili Gülten Akın ve sevgili olmak üzere tüm ediplerimize ve Gülten Akın dostlarına gösterdikleri hassasiyet için teşekkürlerimizi ve afiyet dileklerimizi bu sayfadan da yinelemek isterim.

Aylardır telefonla görüştüğümüz ve her görüşmede sağlığına tekrar kavuşacağı ümidini taşıdığımız ve buruk bir şekilde veda ettiğimiz Hulki Aktunç, iki yıldır direndiği kansere yenik düştü… Yakınlarına ve bütün şiir dostlarına başsağlığı diliyoruz… Derken, “sisli şehirler bıraktın bana / erken ölümünü kuşların” diyen şair Ahmet Uysal’ı da yitirdik… “Her ölüm erken ölümdür” biliyoruz…

Dergimizin 8. sayısında yayınladığımız “Sayfa Tasarrufu, Dergiler ve Ihlamur” başlıklı yazıyla başlattığımız estetik tartışmasına gelen mektuplara ve e-postalara cevap yazısını yayımlayarak tartışmaya yeni bir boyut kazandırmaya çalıştık. Başta Mavi Yeşil Dergisi ve Poyraz Dergisi olmak üzere açık yüreklilikle ifade eden dergilerimize ve katkı sağlayan tüm dergi dostlarına teşekkürü bir borç biliriz. Son olarak bir hususa açıklık getirmek gerek: Bu tartışmada; dergilerin tasarruf yapmaması, sayfa sayısını artırması vb. hususlar tartışılmamakta, bilakis dergilerin estetik tasarımı ve tasarrufun sadece şiir üzerinde yapılmasına dikkat çekilmek istenmektedir.

Ihlamur dergisi olarak bir yandan da İstanbul Tüyap Kitap Fuarı’na hazırlanıyoruz. Bizim açımızdan bir hayli güzel geçen İzmir Fuarı’ndan sonra İstanbul’da da okurlarımızla buluşacak olmanın sevincini yaşıyoruz.

Gelecek sayıda buluşmak üzere… (Hakan Sarı)

Son Söz

9. sayı, öteki sayılara göre daha düzyazı ağırlıklı ve görece daha akademik bir sayı oldu. Bunun en belirgin nedeni, şiir mecrasındaki yozlaşmanın artarak devam ediyor oluşu. Şiir seçiminde saplantıya varacak denli titiz davranmamızdan dolayı bu sayının düzyazı ağırlıklı olmasına “özellikle” karar verdik.

Dergimize ürün gönderen, göndermeyi düşünen dostlarımıza küçük bir öneri: Şiir veya yazılarınızı e-mail sütununa yapıştırmadan, word dosyası halinde ve isimlerinizi yazarak göndermelisiniz. Şiir göndereceklerin ise “en az üç örnek şiir” göndermeleri gerekiyor. Düzyazılar için belirlediğimiz üst-sınır ise “1500-1800 karakter” arası.

Müzik ve tiyatro alanlarında dergimizde “düzenli olarak” yazabilecek yazarlara da buradan bir çağrı yapıyoruz: Hiç beklemeden bizimle iletişime geçiniz.

10. sayıda Cüneyt Arkın’ı ağırlayacağız.

Yeniliklerde görüşmek dileğiyle… (Hakan Bilge)

IHLAMUR 9 İÇİNDEKİLER:

Fahri Tuna - Karikatürist Osman Suroğlu [Çizgileriyle Şiir Yazan Adam]

Hakan Sarı - Şiir Kenar Süsü Değildir

Furuğ Ferruhzad - O Günler (Çeviren: )

Sırrı Çınar - Gelmeyen Babaların Ressamı

Yelda Karataş- Çok Yönlü Mektuplar I

Ahmet Telli - Islak Zamanlar

Cezmi Ersöz - Kentlinin Gösterişli Yalnızlığı

Hakan Bilge - Gülten Akın

Haydar Ergülen - İnce Kız: Gülten Akın

- İki Uçlu İlerletilen Ortodoks Marksizm’in Kırılma Noktasındaki Şiir

Mario Levi - Her Gerçek Sessizlik Bir Çığlığı Gizler

Yelda Karataş - “Kestim Kara Saçlarımı” çünkü “Bir Başkaldırma Ancak Saçlarından Tutulur”

Danyal Nacarlı - Kaldır Başucuna Getir

Hakan Bilge - Kapitalizmi Şirinlemek

Xakestari - Buz Kıracağı

Hande Ögüt - Kadın Kahkahası, Kadın Mizahı

Emin Saydut - Sait Faik Üzerine Birkaç Söz

Hülya Atılgan - Ney

Orhan Miçooğulları - Japonya’da Bir Alt Kültür Olarak Kadın

Murat Süslü - Gözden Gönle Seyr ü Sefer

Aysenur Mucan - Göçgün

Yasemin Yıldız - Bir Dönemin Entelektüel Faaliyetlerinin Ana Figürü:

Oğuzhan Dursun - Tahta Dost

- Duvara Cansever

SanatLog Haber

sanatlog.com