“Üstü Kalsın” - Cemal Süreya’nın Şiirleri
27 Ekim 2025 Yazan: Editör
Kategori: Özel Tiyatrolar, Duyurular, Sahnedekiler, Sanat, Sanatsal Etkinlikler, Türk Tiyatrosu, Tiyatro
TİYATRO GERÇEK “ÜSTÜ KALSIN”
Tiyatro
Cemal Süreya’nın Şiirleri
Tek Perdelik Gösteri
Metin ve Sahneye Uyarlayan: Atilla Birkiye
Oyuncular: Hakan Gerçek, Tilbe Salim
Müzik: Aria, Cengiz Onural, Bora Ebeoğlu
Vokal: Oya Küçümen
Işık Tasarım: Sema Öztaş
Üstü Kalsın, Cemal Süreya’nın şiirlerinden ve bazı düzyazı metinlerinden oluşan, müziğin şiirlere eşlik ettiği tek perdelik bir gösteri. Simgeler ve çağrışımlarla düzenlenmiş sahne atmosferinde Hakan Gerçek ve Tilbe Salim şairin büyüleyici şiirlerine hayat veriyor.
ETKİNLİK DETAYI; TARİH, SAAT, MEKAN, TAM, ÖĞRENCİ:
TİYATRO GERÇEK “ÜSTÜ KALSIN”, 12 Kasım Cumartesi, 20:00, AKBANK SANAT, 20TL, 10TL
SanatLog Haber
Şiiristanbul’da ‘Arap Baharı’…
18 Nisan 2025 Yazan: Editör
Kategori: Duyurular, Edebiyat, Etkinlik, Sanat, Sanatsal Etkinlikler, Siir, Ustalara Saygı
ŞİİR KAZANACAK !
ARAP BAHARI ŞİİRİSTANBUL’DA…
Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği tarafından 2025 yılından bu yana organize edilen “Uluslararası İstanbul Şiir Festivali ŞİİRİSTANBUL” bu sene 26 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor.
ŞİİRİSTANBUL/2011, ülkemizde kesintisiz olarak 6. defa gerçekleşen ilk ve tek şiir festivalidir. Şiiristanbul; bu yıl da, her zaman olduğu gibi yerel yönetimlerin, kültür kurumlarının, özel sektör kuruluşlarının ve medyanın desteğini arkasına almaya çalışan; bir sivil, kentli ve edebi girişim olarak gerçekleşiyor.
ŞİİRİSTANBUL/2011, şimdiden bu yıla damgasını vurmuş bulunan “ARAP BAHARI”nı İstanbul’a taşımak üzere ARAP ŞİİRİNİ ana teması olarak belirlemiştir.
Suriyeli Nezih Abu Hafaş, sadece seçkin bir Arap şairi değil; aynı zamanda önemli bir ressamdır. Festival afişinde, kendisinin 2025’de İstanbul’da yaptığı bir resim yer alıyor. Saif Al Rahbi, Ummanlı bir efsanedir. Geçen yıl, sağlık nedenleriyle katılamamıştı, bu yıl geliyor. Halid Najjar, bütün önemli Mağrip şairleri gibi Akdeniz havzasının bütün kıyılarında esen bir rüzgârdır. Tunuslu Süreyya İkbal, Mısırlı Şaban Yusuf, Arapçanın önde gelen şairleri ve Türkiye’ye ilk defa geliyorlar. Filistinli iki konuğumuz var: Hanan Avvad Kudüs’te yaşıyor. Musa Hawamdeh ise Ürdün’de yaşayan bir Filistinli şair ve gazeteci. Eşi, şair ve gazeteci Abir Zaki, Suudi Arabistan vatandaşı, Türkçe bilir ve festivalimizin danışma kurulu üyesidir. Suudi Arabistan’dan diğer konuğumuz ise, Körfez’in büyük şairlerinden Fowziyya Abu Halit’tir. Ciddi sağlık sorunlarına rağmen Şiiristanbul’u onurlandırıyor. Libya ve Yemen’den davet ettiğimiz değerli şairler ise, takdir edileceği üzere, ülkelerinin koşulları nedeniyle festivale katılamamaktadırlar. Umuyoruz ki, kendilerini daha sonraki festivallerimizde ağırlayacağız.
Festivalin bir diğer teması ise, 80. yaşı vesilesiyle, eksikliğini her yıl daha çok hissettiğimiz, şiirimizin büyük ırmaklarından “Cemal Süreya’nın ve 2. Yeni Şiiri’nin şiirimizin bugünü ve geleceği üzerindeki etkileri” olarak belirlenmiştir. Bu amaçla çeşitli oturumlar, sunumlar, paneller ve okumalar festival programında yer almaktadır.
Ülkemiz şiirinin “divası” Lale Müldür ve 68 Kuşağının önemli şairi Özkan Mert başta olmak üzere, ülkemizin Türkçe, Kürtçe ve Adigece yazan değerli şairleri festivale katılmaktadırlar.
Geçen yıl İzlanda’daki ‘yanardağ patlaması’ ve ‘kül bulutu’ nedeniyle festivale katılamayan ve Stokholm’de “Şiiristanbul Külbulutu Festivali” düzenleyen İskandinav şairler bu yıl İstanbul’a geliyorlar.
Bu sene Şiiristanbul’a çok önemli iki Hintli şair geliyor. Usha Akelle, dünyanın her yanında hayranlık uyandıran bir şair ve bir Mevlâna yakını. Festival’den sonra eşi ve çocuğuyla birlikte Konya’ya gidecek. Tunuslu şair Süreya İkbal de öyle. Dibak Mazumdar ise İsveç’te yaşayan bir Hintli şair. Şair olarak önemini biliyorduk. Ancak şiirlerini çeviren arkadaşlarımız bu önemin altını ısrarla ve kuvvetle çizmekteler.
Vinçenzo Russo, İtalya’nın ve Napoli’nin yaşayan en seçkin şairlerinden birisi.
Nevzat Yusuf, Romanya’da bir şair kuşağının öğretmenidir.
Bulgaristan’dan bu yıl iki değerli ve zarif şair davet ettik. Ukrayna’dan ve Rusya’dan davet edeceğimiz şairleri, önceki yıllarda olduğu gibi; bu ülkelerin şiirini çok yakından takip eden Beykent Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi ve festivalimizin danışmanı Larissa Zaharova belirledi. Ukraynalı Andrey Golyak, şairliğinin yanı sıra önemli bir müzisyen. İstanbul’a gitarıyla geliyor…
Şiiristanbul, her yıl olduğu gibi “Ermenistan” ve “Kürt Açılımı”nı kararlılıkla sürdürüyor. Ermenistan’dan bu yıl da çok seçkin bir şair konuğumuz var: Armen Shekoyan. Dört ülkede üç ayrı alfabe ile yazılan Kürtçenin, her coğrafyasından çok önemli konuklarımız var bu yıl da. Kerim Deşti, Külsen Osmanpur, Dr. Hamdad Bekir, Hüseyin Habeş ve Mardinli İrfan Amida, Kürtçenin ne kadar güçlü bir şiir dili olduğunu şiirleriyle somutlayacaklar. Külsen Osmanpur, aynı zamanda, Farsça şiirin de bir usta ismidir.
FESTİVAL YAYINLARI
ŞİİRİSTANBUL, festivale katılan şairlerin biyografilerinin, fotoğraflarının ve şiirlerinin yer aldığı bir kitap ve bir festival programı kitapçığı yayımlıyor her yıl. Bu yıl da yayınlarımız iki dilli (Türkçe ve İngilizce) olarak yayıma hazırlanmaktadır.
MEKÂNLAR, ETKİNLİKLER…
Festival etkinlikleri çeşitli açık ve kapalı mekânlarda gerçekleşecektir. 23 ülkeden katılmasını beklediğimiz 27 konuk şair ve ülkemizin şairleri şiirlerini okuyacak; şiir üzerine çok sayıda oturum gerçekleşecektir. Pek çok oturumda şairlere, ülkemizin tanınmış müzisyenleri ve oyuncular eşlik edecektir.
Festival Suada’da yapılacak basın toplantısıyla “demir alacak”.
Şair ve müzisyen Muzaffer Özdemir’in sunacağı; Grup Gündoğarken’in, küçük piyanisti Anıl Özdemir’in ve Bakırköy Belediyesi Oda Orkestrası’nın müzik ziyafeti ile katılacakları açılış gecemiz Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsü’nde gerçekleşecek.
İstanbul Müzik Akademisi, Cezayir Lokantası, Kırım Kilisesi, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, Öteki Kültür Merkezi, MKM, La Bella Düğün Salonu, Çıra Kültür Merkezi, Pano Şarap Evi, Ahmet Güneştekin Sanat Merkezi, Kadıköy Tarihi Çarşı içindeki küçük meydan ve Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Boğaziçi’nde festival etkinlikleri gerçekleşecek.
Sunumlar, paneller, şiir okumaları, şiir üzerine konuşmalar ve müzikle dopdolu bir “derinlik ve incelik haftası” vaat ediyoruz, herkese!
Kırım Kilisesi’ndeki geleneksel “Kadın Şairler Buluşması”nda, Zülfü Livaneli şarkılarını 10 dilde okuyan ZÜLEYHA, şairlere arkadaşlık edecek.
“ŞİİR HATLARI VAPURU DEMİR ALIYOR” etkinliğinde şair ve müzisyen Mehtap Meral, Mayıs ayında çıkacak albümünden tangolar söyleyecek.
Arap Gecesi’nde Ali Nafile, Arap şarkıları söyleyecek.
Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde, “Şiirlerden Şarkılara” etkinliğinde Arabali GÜLŞEN, Dilek YÜZLÜER, Gökalp YÜZLÜER, Hakan ÇENŞİ, İlker ÇENŞİ, Hasan PERÇİNER, İlkim ERKAN KARACA, Mehmet ÖZKAYA, Necla YENER, Sami DERİNTUNA, Şeyda SEVİNÇLI, Tekin GÖNENÇ, Nur Eser ve Yaşar ÖZEL festivali onurlandıran müzik insanlarımız.
Kapanış gecemizde, Muzaffer Özdemir, Haldun–Çiğdem Sezen Çağlayan ve Ali Nafile’nin yanı sıra Türk Sanat Müziği sanatçısı Nur Eser de aramızda olacak.
ŞİİRİSTANBUL/2011’in etkinliklerine İstanbul’un bütün şiir ve edebiyatseverlerini davet ediyoruz.
Geçen yıl “Şiir Her Yerdedir!” demiştik. Bu yıl da “Şiir Her yerdedir!” ve sadece Arapların değil, “insanlığın baharında “Şiir kazanacak!” diyoruz.
Şiiristanbul / 2025
www.şiirfestivali.org
sztombak@yahoo.com
0533 560 69 83
SanatLog Haber
Cemal Süreya - Bu Bizimki
13 Nisan 2025 Yazan: Editör
Kategori: Edebiyat, Sanat, Siir, Ustalara Saygı
Yıkıcı bir aşk bu,
Yıkıyor milletin ortasına
Tutku yükünü.
Bölücü bir aşk
Ekmeği suyu bölüyor
Günde üç öğün.
Hain bir aşk bu,
Sizin eve hırsız girer
Onunkine polis.
Yasadışı bir aşk bu,
Evlenmeyi
Hiç mi hiç düşünmüyor.
Soyguncu bir aşk bu,
En sıradan ezgilerden
Sevinçler devşiriyor
Kökü dışarda bir aşk,
Dante ile Beatrice’inkine
Fena öykünüyor.
İşgalci bir aşk bu,
Samanlık sevişenin diyor
Başka şey demiyor
Cemal Süreya
Bu Bizimki
Cemal Süreya - Senin Sesin
9 Nisan 2025 Yazan: Editör
Kategori: Edebiyat, Sanat, Siir, Ustalara Saygı
Yorum yapın
Kahkaha kesin bir sınırdır senin sesin için;
geçmezsin kahkahaya. Bu da gülümsemeyi
senin tapulu malın yapar. Gülmek sende
gülümsemenin bir noktada taşkınlığı
oluyor daha çok. Bu bakımdan gülümsemenin
bütün öğelerini de birlikte getiriyor.
İş bu kadar da değil, yeni bir takım öğeler
de getiriyor. Ilıktır senin sesin. Güvenli
olmaktan çok güven uyandırıcıdır. Konuşurken
kimseyi dinlememene ne diyeceğiz peki?
Buna karşılık sözcükleri sakıngan sakıngan
kullanman var, ona ne diyeceğiz? Alırken
suçsuz, verirken duyarlı bir ses. En büyük
modaevini yönetecek olsa sinirli tonlar kazanacağına
muhakkak nazarıyla bakılabilecek,
ama, söz gelimi, hiçbir belediye başkanı
olamayacak bir sese. Sanırım, bakışlarla
sesler arasında bir bağıntı kurulabilir.
Belki de yanlıştır bu varsayım. Ama
doğru olsa, senin sesinle bakışın arasında
bir paralellik, hatta bir özdeşlik olduğu
görülebilir. Daha doğrusu sendeki bu özdeşlik
böyle bir varsayıma itiyor kişiyi.
Kimbilir, başka belirtiler gibi, bakış ve ses de
Aynı ruhun değişik planlardaki görünümleridir
belki de. Ruhun, özdeş yönlerini denediği
organlar olabileceği gibi, çelişkin yönleriyle
belirdiği organlar da vardır. Olabilir.
Söz bitince senin sesin de biter; oysa
sözü tüketen sesler vardır; söz tükenince de
sürüp giden sesler vardır; söz tükendikten
sonra başlayan sesler vardır. Senin sesin
sözle özdeş. Çığlık değil, düşünce senin
sesin. Ama etin, kemiğin malı olmuş bir
ses. Ömründe bir iki kez büyük ihanete
dadanmak isteyebilir bu ses. Küçük iha-
netler onun düşünceyle kurduğu ilke-
leri aşmaz, aşamaz. Ah! Razı olma
sevgilim, katıl. Katıl ama razı olma.
Biraz da kendinden memnun bir ses.
En büyük eleştiriyi, yadsımayı son
anda yaparsın sen: Sanırım sende bul-
duğum en doğru gözlem bu. Oysa eleş-
tiriyi son anda yapmak, razı oluşun ta
kendisidir. Korkaklıktır da. Şu var:
Fotoğraf çektirmek için yan yana getirilmiş iki nesne değiliz biz
Güvercin curnatasında yan yana akan iki güverciniz
Mesafeler birleştirdi bizi bir de sözler
Razı olma hiçbir sessizliğe
Biliyorsun seni seviyorum
Pencereden bakmayı
Öğreteceğim sana
Sesin
balkona asılı çamaşırcasına
Havalansın, havalansın dursun
Sokakta değil balkonda;
dışarı çıktığın zaman
romanını yastığın altına sakla;
Şiirini mutfağa koy
Boş bir deterjan kutusu vardır nasıl olsa,
Öykünü yanına alabilirsin elbet
Müziğini de, resmini de
Niçin güvenmiyorsun bana
Cemal Süreya
Senin Sesin
Cemal Süreya - Sayım
1 Şubat 2025 Yazan: Editör
Kategori: Edebiyat, Sanat, Siir, Ustalara Saygı
Ayışığında oturuyorduk
Bileğinden öptüm seni
Sonra ayakta öptüm
Dudağından öptüm seni
Kapı aralığında öptüm
Soluğundan öptüm seni
Bahçede çocuklar vardı
Çocuğundan öptüm seni
Evime götürdüm yatağımda
Kasığından öptüm seni
Başka evlerde karşılaştık
İliğinden öptüm seni
En sonunda caddelere çıkardım
Kaynağından öptüm seni
Cemal Süreya
Sayım