Bireylikler’in 33. Sayısı Çıkıyor…
Feodalizm erkektir, tecavüz eder!
“Feodalizm erkektir, erildir, insana bütün varlığını sarsacak denli tecavüz eder. Bundan büyük bir zevk duyar. Üzerinde iktidar eyledikleri kadınlar, çocuklar, yoksullar, mağdurlar ve ötekileştirilenlerdir hep. Feodalizm erkekler aracılığıyla insana, en çok da çocuğa ve kadına tecavüz eder ve bu tecavüzün mağdurlarının, kendi koyduğu/ürettiği toplumsallık normlarına göre de utanç duymasını ve yaşadığı travmanın acısını bir sır gibi saklamasını sağlar. Bu yapısıyla feodalizm, en çok kadınlara ve çocuklara düşmandır. Onların kanı ile beslenir ve semirir, böylece müstakbel gelecekteki yeni mağdurları için kendinde güç bulur.”
Yeraltı politizmini ve yıkıcılığını geri çağırıyor!
“Yerüstünde/yeraltında oluşturulan edebiyat başta ürettiği politizmin ve politik şiddetin dışına düşmüştür. Hatta bu bağlamda ürettiği bir politiklik yoktur. Buysa ancak dünyaya dönük uzlaşmalı bir karşıtlıkla açıklanabilir. Yeraltı edebiyatı başta altını çizdiğimiz gibi kültür endüstrinin alanına girmiş, kapitalist dünyada politikliğinden ve şiddetinden kurtulmuş, “alternatif” hayat önerilerine dâhil olmuştur. Bunun edebi karşılığının da benzer akıbeti paylaşması anlaşılır bir şeydir. Anarşizmlerle ilişki kurmuş yazarların estetizmi öne çıkaran apolitik tavrı da bunu besleyen başka bir durum olmuştur.
Yeraltının yine anti/estetik tavrına dönmek ve bütün iktidar ilişkilerini reddetmek dışında başka seçeneği yoktur. Yeraltına sızan düzen geldiği dünyaya gerisin geri gönderilmelidir. Yeraltı politizmini ve yıkıcılığını geri çağırmalıdır!”
Bireylikler’in 33. Sayısını;
*kendi düzeninden kaçan, kendi düzenine direnen şiir-ahmet oktay
*ardımızdan gelen cehennem-sessiz ölüm-katiller iş başına- insan yaşadıkça arınmıyor-ertuğrul meşe
*feodalizm erkektir, tecavüz eder!-ertuğrul meşe
*üzgünümmetinağbi-gökhantanergünsan
*şiddetin normalliği ve feodalizm!
*rahim-aynada bugün- murat serkek zor
*gözden çıkarılabilecek bedenler-handan çağlayan
*katresiyle-demirbaş-serkan sönmezgil
*feodalite ve kadın hakkında birkaç şey-sevim korkmaz dinç
*bir çırpıda vertigo-osman olmuş
*dünden bugüne devlet faşizminin teşhir mekanı olarak kızılay meydanı-ali toprak
*it is it-gizem malkoç
*kurtçuk-erbil çare
*aşk bitti-volkan şenkal
*yeraltına sızan düzen!
*ben öpeyim- barış yüce
*aşk, cevaptır-reha yünlüel
*dadaizmemetalkaşıksokulmaz-büşrakurtar
*dip sarnıç
*kaynaktaki kısa düğümün aslıdır- ismail aslan
*ölümcül dişi ve erotizm - hakan bilge
*avramhayalim-gizem okulu
*kema safa güntekin’le görüşme
*babalar ve oğlan çocukları-yağmursargın
*git artık! bizi martılarla asfalta gömecekler-semih yıldız
*en son fotoğrafta kaldı- musa yazıcı
*bar duvarları-hurşit gara
*tepe sarnıç
*hal ve gidiş-ahmet çakmak
*adam hikayesizliği-nihan gezeroğlu
*“eski mahrem”-mehmet muharrem tekin
*bireysel milas ansiklopedisi
*kadınlar-can semercioğlu
*iki yüzlü yarım gece-ömür acemi
*-subjektif mutasyon-alper volkan dikyar
*jose’nin parmağı kesildi- aynur dursun
*devlet/baba otoritesi ve aşk-kıvılcım giritli
*yanlış taktikler-kerim akbaş
*maya ve ikinci randevu-tayfungerz
*kendini kanatan halim şafak- hakkı çınar
*ş-ufuk uyumaz
*kara gökyüzü-sezer arslan
*dip oda
*bira ve şiir- çeviri ali toprak
*kitap rafı
*morfin etkisi-küçük iskender
resimler: mehmet muharrem tekin. fotoğraflar: merve masar, mehmet nergiz, melahat şanlıdağ
başlıklı şiir, öykü, görüşme, yazı, fotoğraf ve resimler oluşturdu.
bireylikler’i istanbul’da beyoğlu ve kadıköy mephisto’da, seyhan müzik’te, nazım kültür’de; ankara’da imge kitabevi ve kurgu kültür merkezinde; izmir’de yakın (alsancak), pan (karşıyaka); kayseri’de onur ve tunç kitabevinde bulabilirsiniz. eğer bulamıyorsanız abone olmanızı öneririz. sayısı: 5 tl. yıllık katkı payı: 30 tl. posta çeki no: halim şanlıdağ 692233 yazışma; p.k. 271 38002 kayseri, bireylikler@yahoo.com, bireylikler@gmail.com, bireylikler@hotmail.com. isteyen herkese örnek sayı gönderilir.
“eylül’de emin’i yazmak dışında ne yapacağımıza ilişkin pek bir düşüncemiz yok. en azından alınmış kararımız yok. dünya bize yazdıracak, tartıştıracak bir şeyler nasılsa bulur gönderir. hiç kuşkunuz olmasın. dostlukla.”
SanatLog Haber
Ihlamur Kültür, Sanat ve Edebiyat Dergisi
25 Mayıs 2024 Yazan: admin
Kategori: Dergi & Fanzin, Duyurular, Edebiyat, Sanat
PROJENİN TANIMI
“IHLAMUR” projesi, gerçekleştirmeyi amaçladığı alt projelerle dünyaya açılan ve dünya gençlerini kültür ve sanatta bir araya getirecek bir penceredir. Bu pencereden herkesin bakmasını sağladığında kültür miraslarımızı tanıtacak ve yaşatacak bir oluşumdur. Dünyanın geleceği gençlerimizdir. Ihlamurun kültür ve sanata dair atacağı her adım aynı zamanda geleceğin ışığı olacak bir projedir.
PROJENİN GEREKÇESİ
Dünyamızda gerek Türk Gençlerinin birbirleriyle gerekse dünya gençleriyle kültür ve sanatta kendi toplumlarına ait sevginin yazılarıyla şiirleriyle fotoğraflarıyla tuvallerindeki resimleriyle paylaşması ve yaşatması büyük önem arz etmektedir. Dünya üzerinde barışın ve dostluğun mihenk taşları olan kültür ve sanatın Türk ve dünya gençleri arasında sevgi ve hoşgörünün çatısı altında yaşanması ve yaşatılması için ıhlamur projesi gençlik platformu yönetim kurulu tarafından kararlaştırılmıştır.
AMAÇ
Kısa vadeli amaç; Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar uzanan Türk Coğrafyasının binlerce yıllık kültür ve sanatını, Türk Dünyası Gençlerinin ortak dergisi olan Ihlamur Dergisi ile Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak. Yine bu amaç doğrultusunda, Türk Kültür ve Sanatı’nın unutulmaya bırakılmış eserlerini ve icralarını yeniden gün yüzüne çıkarıp yaşatmak.
Ihlamur Dergisi’ne abone olan her kişiye bir ıhlamur fidanı dikmekle başlatılacak ve dergimizin basılması için kullanılacak kağıt için ziyan edilen çam ağaçlarının eksilmesi sonucunda doğaya verdiğimiz zararı telafi etmek amacıyla oluşturulacak “Ihlamur Hatıra Ormanı” ile giderek kuraklaşan Konya’mızın ağaçlandırılmasına katkıda bulunmak.
ABONELİK
Dergimize abone olmak için;
Adınızı, soyadınızı, telefon numaranızı, e-posta adresinizi ve derginin gönderileceği posta adresini ihlamurdergisi@hotmail.com adresimize göndermeniz yeterlidir.
UNUTMAYIN, dergimize abone olmakla Ihlamur Hatıra Ormanında adınıza bir IHLAMUR FİDANI almış olacaksınız.
Aboneliğini yenileyen okurlarımıza ve yeni abonelerimize 1. Uluslararası Şairler Buluşması (2008) anısına Kültür Bakanlığı tarafından özel olarak basılan BULUŞMA 2 Antolojisi ücretsiz olarak gönderilmektedir.
30 Eylül 2024′da Hz. Mevlâna’nın doğum günü anısına çıkacak olan 400 sayfa ve özel cilt kapaklı MEVLÂNA ÖZEL SAYISI da abonelerimize ücretsiz olarak gönderilecektir.
Yurtiçi için 25 TL, yurtdışı için 25 EURO yıllık abonelik ücretini aşağıdaki hesap numaralarına yatırabilirsiniz.
Banka Hesap Numaraları (Hakan SARI) :
Posta Çeki: 5444590 (Kampüs Şubesi-Konya)
Türkiye İş Bankası: 5307 287552 - TL (Sahabiye Şubesi-Kayseri) 5307 3210204 - EUR (Sahabiye Şubesi-Kayseri)
Yönetim Yeri: Bosna Hersek Mh. İlyas Sok. 1/15 Selçuklu/Konya
Web: : www.ihlamurdergisi.com
İletişim: ihlamurdergisi@hotmail.com
Tel: 0090-505-933-9133
Mektup: PK.5 Kampüs PTT Şubesi Selçuklu/Konya
SanatLog Haber
Düşünkara Fanzin 13. Sayı Yayında…
Düşünkara Fanzin’in 13. Sayısı Çıktı…
Bu sayıda:
yazılarıyla;
Siyah Ojeli mesnevi
Sert Sessiz
Hakan Bilge
Marmara
Mehmet Atakan Foça
Bilal Tonga
Mehmet Çalışkan
Meyman
Cihan Eligüzel
Yağmur Güncesi
Deniz Thetis A.
Yasemin Şahinçizimleriyle;
Ody Saban
Cemal Keleşoğlu
Mert Gürkan
Emre Yılmaz
Aybars Şenyıldızkatkıda bulundular…
Düşünkara Web: dusunkarafanzin.blogspot.com
İletişim: dusunkarafanzin@gmail.com
Facebook grubu için de tıklayınız.
Sanatlog Haber
Andante Klasik Müzik Ödülleri
3 Mayıs 2024 Yazan: admin
Kategori: Duyurular, Klasik Müzik, Metinler, Müzik, Sanat, Sanatsal Etkinlikler
Müzik sadece ritimlerin birbiri arasında süzülmenin ötesinde sarıp sarmalanmış olan tarihi kucaklayan ve farklı kültürleri kulağımızın dibine getiren bir organik yapıdır. Müzikoloji ve canlı performans arasında bir ayrım yapabilmek ise neredeyse imkânsız. Bunları yazısal olarak müzik dinleyicilerine aktarabilmek ise işin en sorumlu açılımı. “Türkiye’nin Klasik Müzik Dergisi” sloganıyla 2024′de yola çıkan Andante, sekiz yıldan beri ülkemizdeki klasik müzik tutkunlarının sesi oldu. Zamanı geldi zorlandı, zamanı geldi tüm olumsuzluklara rağmen tırnaklarıyla tutundu, alın terinin magazin camiasındaki örneği oldu. Ama koşullar ne olursa olsun hep var oldu, var olmayı başardı, kendi emeği, saygınlığı, kararlılığı ve sorumluluğu ile. Ülkemizde pek çok derginin sırtını dayadığı büyük holdinglere rağmen yok olup gittiğini düşünürsek Andante sorumlu ve sürdürülebilirliğin bu kulvardaki kraliçesi olup, bir ilki başardı. Zira o bir klasik müzik savaşçısı, amacı bu tarzı ülkemizdeki müzik severlere yazısal formatta ulaştırmak, kamuoyunun dikkatine çekmek ve dünyayı bizlere dinletmek.
Andante için klasik müzik hiçbir zaman sofistike dinleyiciler için olmadı, tam aksine herkesin müziği oldu. Sevgili dostum Serhan Bali’nin beynini çektiği Andante “klasik müzik” teriminin farklı açılımlara gebe olan 700 yıllık bir tarih olduğunu bizlere sundu. Ortaçağlardan 21. yüzyıla yayılan bu yelpaze içerisinde bize uygun olan klasik müzik seçkisini bulmanız ise burada yazıldığı kadar kolay değil elbette, ama Bali ve ekibi bu meydan okuyucu görevi de başarıyla becerdi. Klasik müzik uzmanlarına dünyadaki yenilikleri, klasik müzik yabancılarına tarzın temellerini, gezginlere dünya festivallerini ve bir sürü alt başlık ile hepimizin kendimize yakın hissedebileceği stile, döneme, kanalize olmamızı sağladı. Bunu yaparken de hiç yılmadı, hep kucak açan oldu…
Bir toplumun ne kadar ileri olduğunu anlamak için stantlarda mevcut olan kategorilerde kaç tane alt başlıklı dergi olduğuna bakmak yeterli. Ülkemizin bu konuda daha yiyeceği çok fırın ekmek var. Ama Andante sürdürülebilirliği, istikrarlı emeği ve sorumluluğu ile bu kulvarda şapka çıkartılacak bir öncü oldu hiç şüphesiz.
Bu yetmiyormuşçasına şimdi de Andante bir ilke daha imza atıyor: Türkiye’nin ilk Klasik Müzik Ödülleri. Evet, böyle bir ödül kavramı ne yazık ki ülkemizde hala yok ama bu artık değişecek. 7 Mayıs 2024 Cuma günü, Hasköy’deki Rahmi Koç Müzesi’nde hepimiz bir ilke tanık olacağız. Beşi özel ödül olmak üzere toplam yirmi sekiz kategoride dağıtılacak klasik müzik ödülleri, Türkiye’de bu alanda bugüne dek düzenlenmiş en geniş kapsamlı etkinlik olarak tarih sayfalarında büyük ve kalın harflerle yerini alacak. Klasik müzik konusunda ülkemizdeki üstatlardan oluşturulan 54 kişilik jüri heyetinin oylarını kullanması sonucunda “Türkiye’nin 2024 yılı boyunca klasik müzik alanında en iyi performansı sergileyen kişi ve Kurumları”nın kimlikleri belli oldu. 7 Mayıs 2024 akşamı ise bu kişi-kurumların 28′i sıyrılıp Andante’nin de tasarımını yapan Kerem Demir imzalı ödülü avuçlayacak.
Artık bizim de bir Klasik Müzik Ödülümüz var; adı da “Andante Klasik Müzik Ödülleri”. Darısı diğer tarzların başına…
Yazan: Zekeriya S. Şen
muzik@tikabasamuzik.com
Bireylikler Dergisi’nin 32. Sayısı Çıkıyor…
yaşasın bir mayıs!
reddetmek özgürlüktür!
“Bu topraklarda yaşananları bütün boyutları ile düşündüğünüzde, toplumun uğursuz bir alacakaranlığın içinde bir mezarlık sessizliği ve çöplük kokuşmuşluğu içinde yaşadığını tüm ağırlığı ile duymamak mümkün değildir. Bu ağırlığı bütün varlığı ile duyumsayanlar ve bundan rahatsız olanlar, var olan gerçekliği her değiştirme girişimlerinde, resmi ve gayri resmi olarak bu vatana kendilerinin dahil olamadığını/edilmediğini acı bir biçimde fark ediyorlar. Bu fark ediş, insanın ruhunu acıtan ve kendilerini ait hissetmek istedikleri toplumla aralarında oluşan derin yarılmaların yarattığı isyan duygusudur. Bu farkındalığa sahip olanlar, bu toplumda hiç de az değildir. Bu insanlar, kendilerini ve özgürlüklerini, içinde yaşamak zorunda kaldıkları bu toplumsal cehennemi reddetmekte buluyorlar ve kendilerine sunulan gerçekliği reddediyorlar. Çünkü reddetmek özgürlüktür. Ki bize sunulan banal gerçekliği reddetmek, bizi özgürleştirecek ilk adımdır. Yaşasın insandaki reddetme gücü!” e. meşe
bireylikler’in 32. sayısını;
*reddetmek özgürlüktür!-ertuğrul meşe
*açlığın bayramıdır-arthur rimbaud, çeviri serkan sönmezgil
*bir sermaye türü: akademik faşizm-ezel toprak
*sonbahar günü-rainer maria rilke, çeviri hurşit gara
*ağıt-chidiock tichborne, çeviri ceren şanlıdağ
*ahmet telli’nin birlikte yaşama çağrısı-halim şafak
*bayramlardan sonra söylenen aşk şarkılarına ne denir-senin için-vicdani
*ahmet telli-ahmet cemil
*eroticaland-özgür asan
*nidâ-hayri k. yetik
*tuz-reha yünlüel
*ahmet telli’yle görüşme
*meyvenin suyunu çıkarmak suçu-ali toprak
*ahkerler-ahmet telli-hakkı çınar
*devir devrim evrimi-rahman yıldız
*ontolojik zemin arayışı-yücel kayıran
*kurşunun avdeti yok-erbil çare
*estetizm ya da öznel eleştiri-musa yazıcı
*sar-mal-saba’n-eren okur
*dip sarnıç
*şiirin özsuyu-şinasi tepe
* james cameron’ın avatar filmi & hollwood yapım siyaseti - hakan bilge
*uzay çiçeği-pelin özer
*intiharın meşruluğu üzerine-can semercioğlu
*sorma gecedir-fettah köleli
*kış kış cinler kış kış- rahman yıldız
*1982-murat serkek zor
*themis’e…abir’e ve cumartesi annelerine…hakan hakverdi
*ölüm denilir ki- hakkı çınar
*kirli ağustos böcekleri- ahmet h. erkan
*türk ruleti-ömer akay
*bireysel milas ansiklopedisi
*kendi hikayesine tutuşan büyük şeyli bekir’in aklına takılanlardır…-ebuzer saray
*manşet! mavi maskeli madam sahnede!-öykü özgen
*gelincik ve rüzgar-mehmet muharrem tekin
*istasyon/kuytu-murat kara
*profresif ölüm-can semercioğlu
*“ne kadarsa bir fesleğen ömrü”-musa yazıcı
*gölge-ahmet yüce
*muhafazakar kentlilerin san’atı-ertuğrul meşe
*lotus-deniz cansever
*rita üzerine değiniler-şirvan erciyes
*mewc
*imgelere sardığımız dünya: anadolu!-entelektüel faaliyetin dışındaki erkek eşcinselliği-kıvılcım giritli
*eva-oktay emre
*iktidarın sağ elinden/ daha iyidir/ karanlığın sol eli-halim şafak
*böyle şeyler-fatih evcenah
*kitap rafı
*hatırlamak-idris oğultarhan
resimler: mehmet muharrem tekin
başlıklı şiir, öykü, görüşme, yazı, resimler oluşturdu.
bireylikler’i istanbul’da beyoğlu ve kadıköy mephisto’da, seyhan müzik’te, nazım kültür’de; ankara’da imge ve dost kitabevinde, kurgu kültür merkezinde; izmir’de yakın (alsancak), pan (karşıyaka); kayseri’de onur ve tunç kitabevinde; balıkesir/bandırma’da ozan kitabevinde bulabilirsiniz. eğer bulamıyorsanız abone olmanızı öneririz. sayısı: 5 tl. yıllık katkı payı: 30 tl. posta çeki no: halim şanlıdağ 692233 yazışma; p.k. 271 38002 kayseri, bireylikler@yahoo.com, bireylikler@gmail.com, bireylikler@hotmail.com isteyen herkese örnek sayı gönderilir.
“birkaç yıldır bireylikler’in temmuz-ağustos sayısını faşizm dosyası olarak hazırlıyoruz. sağın üç haline ve onun soldaki karşılıklarına saldırıyoruz. anti-faşizme vurgu yapıyoruz. muhafazakarlığın yüz yılı bütün acımasızlığıyla ötekine saldırırken bireylikler’in anti-faşizm vurgusu bir durum saptamasından çok tavır olarak kabul edilmelidir. değişen pek bir şeyin olmaması bir yana solun sağın üç haliyle pornografisi ısrarımızda haklı çıktığımızı gösteriyor. solun ve sağın şovenizm, islamizm ve muhafazakarlıkla dansı karşısında anti-faşizm vurgusunun bireylikler’in bırakalım temmuz-ağustos’u her sayısında her zaman geniş bir yer kaplayacağını belirtmeliyim. ayrım ve ayrılıkların ötekine düşmanlık anlamına gelmediği bir dünya arzusu belki bu sayede kendine daha fazla yandaş bulursa bulur. sözün kısası bireylikler beyhude vurgularını ihtimalen bu sayıda da merkezine alacaktır. tekrar etmek değil de hatırlamak iyidir. dostlukla.”
SanatLog Haber