Türkiye İznik Çini Vakfı İle “Dünya Seramik Yolu”nda

Sanayi ve el işçiliğini bir araya getirerek özgün eserler yaratan seramik sektöründeki gelişmeleri ve ülkeler arası işbirliğini, bilgi paylaşımını sağlamak üzere Avrupa Birliği programı olarak başlatılan Dünya Seramik Yolu Projesi’ne İZNİK VAKFI ile dahil oldu.

Bir kaç yıl önce, Limoges öncülüğünde başlatılan UNIC (Urban Network for Innovation / Seramikte Yenilik için Kentsel Tasarım Ağı) programının devamı olan Dünya Seramik Yolu projesine Türkiye’den İznik Vakfı, tarihi ve kültürel önemi nedeniyle özel olarak davet edildi

Fransa Limoges, Portekiz, İspanya, Romanya, İtalya, İngiltere, Hollanda ve Macaristan gibi Avrupa Birliği ülkelerinin yer aldığı projede artık Türkiye de İznik Vakfı ile kurumsal partner olarak yer alıyor. Fransa’nın Limoges kentinde yapılan Uluslararası Seramik Toplantısı’na katılan İznik Vakfı Başkanı Prof. Dr. Işıl Akbaygil, proje kapsamında hazırlanan protokolü imzaladı ve İznik Vakfı “Tam Üye” unvanıyla kurucu ortaklar arasında yerini aldı.

Toplantı sırasında bir konuşma yapan Prof. Dr. Işıl Akbaygil, tarihi 14. yüzyıla kadar uzanan İznik çini sanatından bahsetti. 17. yüzyılda bu sanatın yok olmasından çok uzun süre sonra, 1993 yılında İznik Vakfı’nın kuruluşuyla birlikte “gerçek Osmanlı işi çinileri”nin yeniden üretildiğini ve günümüz modern tasarımcılarına ilham verdiğini vurgulayan Akbaygil, İznik çinilerinin Avrupa ülkelerindeki seramik sanatına önemli katkılarda bulunacağını anlattı.

Dünya Seramik Yolu Proje Başkanı Monique Boulestin ise İznik çinilerinin gerçek anlamda sanat eseri niteliği taşıdığını, İznik Vakfı’nın bugüne kadar imza attığı projeler nedeniyle dünya çapında saygı gördüğünü ve bu projeye özel olarak davet etmek istediklerini söyledi.

Projede yer alan ülkelerin katılacağı 2. Uluslararası Seramik Toplantısı Mayıs 2024’de İznik Vakfı evsahipliğinde Türkiye’de gerçekleştirilecek. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Akbaygil, Dünya Seramik Yolu Projesi’ne Bursa, Kütahya, Konya ve Avanos’un da dahil edilmesi için de gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi.


İZNİK VAKFI

Özellikle son 10 yılda “Mescid-i Aksa”, “Meksika Saat Kulesi”, Abu Dabi’de inşa edilen “dünyanın ikinci büyük camisi” gibi uluslararası projelerde “Gerçek Osmanlı İşi Çinileri” ile yer alan İznik Çini Vakfı hazırladığı ve ürettiği tasarımlarla dünya çapında adından söz ettiriyor.

İznik Vakfı, İznik çinilerini 400 yıl aradan sonra yine orijinal olarak üretmeyi başardı. Bu amaçla TÜBİTAK ve AR-GE departmanı ile uzun soluklu işbirliği yapan İznik Vakfı, çalışmalar sonucunda orijinal üretimiyle “2. Dönem İznik Çiniciliği”ni başlatmış oldu.  16. Yüzyılda Osmanlı Sarayı’na bağlı olarak İznik’te üretilen ve dünyanın dört bir yanına gönderilen çiniler bugün de İznik Vakfı tarafından yine dünyanın diğer ülkelerine gönderiliyor.

İznik Vakfı’nın 7 ayrı mühürle taçlandırdığı “gerçek Osmanlı işi çinileri”, 600 yıl sonra çağımızın modern tasarımcılarının da gözdesi haline geldi. Kanuni Sultan Süleyman’ın çok sevdiği büyük usta Mimar Sinan’ın eserlerinde özel bir yer verdiği İznik çinileri, dünyanın bir çok ülkesinde takdirle karşılanıyor.

Tasarım ekibiyle geleneksel desenlerin yanı sıra 21. Yüzyıl modern tasarımlara da imza atan İznik Vakfı’nın ürettiği orijinal çiniler, ülkemizde mimarlar ve tasarımcılar tarafından 1000 yıl ömürlü eserler yaratmak için tercih edilirken tasarım dünyasının gözbebeği İtalya’da da modern tasarım dahileri tarafından bir çok farklı alanda değerlendiriliyor.

sanatlog.com