Fark Yaratanlar

19 Kasım 2024 Yazan:  
Kategori: Duyurular, Sanat

’nın hayata geçirdiği “Fark Yaratanlar” programı, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan ‘sıra dışı kişilerin olağanüstü öyküleri’ni anlatmaya devam ediyor. Programın yeni ‘Fark Yaratan’ı, liselerde yaşanan sorunlara müzakereci öğrenciler aracılığıyla çözüm getirmeyi amaçlayan Prof. Dr. Abbas Türnüklü. Türnüklü’nün hikâyesi, 18 Kasım 2024, Cuma gününden itibaren www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org  internet sitesinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da yayınlanacak.

Liselerdeki sorunları arabulucu öğrenciler çözüyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Prof. Dr. Abbas Türnüklü, liselerde öğrenciler arasında yaşanan çatışmaları çözmek hedefiyle müzakere sistemini geliştirdi. Rehberlik öğretmenleri tarafından uygulanan müzakere sistemiyle, anlaşmazlığın doğası, müzakere, iletişim, öfke yönetim ve arabuluculuk becerileri gibi konuları içeren 30 saatlik bir eğitim sonucu her okulda arabulucu ve müzakereci öğrenciler yetiştiriliyor. Okulun barıştırıcıları, uzlaştırıcıları olarak görev yapan öğrenciler, çatışma yaşayan öğrenciler arasındaki sorunları çözüyor.

5 yılda 350 arabulucu yetişti

İlk olarak İzmir’deki Aybers Hikmet Karabacak Lisesi’nde pilot uygulaması yapılan arabulucu öğrenci sistemiyle 5 yılda 350 arabulucu öğrenci yetişti ve 750 çatışma masa başında müzakere edilerek çözüldü. Bu yenilikçi uygulamayla, okuldaki şiddet olaylarında azalmalar yaşandığı, öğrencilerin sorunları çözme konusunda daha girişimci oldukları gözlemlendi. Öğrenciler, okuldaki uzlaşmacı yaklaşımlarını mahallelerine ve ailelerine de taşıyarak sorunları çözme konusunda daha aktif rol almaya başladı. Projenin başarıya ulaşması dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı, “Şiddete Karşı Ulusal Eylem Planı 2024-2011” genelgesinde programa atıfta bulundu.

Prof. Dr. Abbas Türnüklü, “Anlaşmazlık Çözümü, Müzakere ve Akran-Arabuluculuk Eğitim Programı: Liselerde Şiddetin Önlenmesi” adlı bir de kitap hazırladı. Okuldaki sorunları ve bunlara karşı alınabilecek çözümleri içeren kitabın ders kitabı haline getirilerek tüm Türkiye’deki okullara dağıtılması hedefleniyor.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar programında 2024’dan bu yana 65 ‘Fark Yaratan’ kişinin öyküsü yayınlandı.

Videoları izlemek ve paylaşmak için:

www.sabancivakfi.org

www.farkyaratanlar.org

www.facebook.com/FarkYaratanlar

www.twitter.com/Farkyaratanlar

www.youtube.com/user/turkeychangemakers

sanatlog.com

Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu ”Okumak Okumak Okumak” ile Anadolu Turnesine Başladı!

’nın desteğiyle yolculuğuna devam eden , bu yıl sergilediği ‘Okumak, Okumak, Okumak’ adlı müzikal oyunuyla 29 Mart - 28 Mayıs tarihleri arasında, Anadolu’daki çocuklara ücretsiz olarak keyfi yaşatacak.

Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu’nun, 2024-2010 sezonunda başlattığı ve ilk olarak İstanbul’daki okullarda oynadığı “Okumak, Okumak, Okumak” isimli oyun, Anadolu’daki çocukları tiyatroyla buluşturmak üzere turneye çıktı. Nisan ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan başlayan turne kapsamında Mardin, Siirt, Bingöl, Tunceli, Erzincan ve Erzurum’da çocuklar tiyatronun büyülü dünyasıyla tanışacak. Mayıs ayında, Orta ve Doğu Karadeniz turnesi kapsamında ise Bayburt, Trabzon, Gümüşhane, Rize ve Giresun’daki çocuklara ulaşılacak.

“Okumak, okumak, okumak”, öğretmenlerinin “büyüyünce ne olacaksınız” sorusuna yanıt arayan öğrencilerin öyküsünü anlatıyor. Oyun, 10 yıl sonra buluşan çocukluk arkadaşlarının hayallerinin ne yönde değiştiğini anlatarak, eğitimin önemine dair mesajlar veriyor. Şarkı sözlerinin Aysel Gürel ve Ayla Çelik’e ait olduğu, danslar, efektler ve ışık oyunlarıyla renklendirilmiş oyun, çocukların büyük ilgisini çekiyor.

Sabancı Vakfı’nın desteğiyle bugüne kadar 280 bini aşkın çocuğa ulaşıldı

Sabancı Vakfı’nın 2024-2007 öğretim yılı başından bu yana, tiyatronun çocuklara ve daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla desteklediği Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu, bugüne kadar 50 bin kilometre yol katederek 280 bini aşkın çocuğa ulaştı. Tiyatro, engelli öğrencilerin bulunduğu merkezlerde de sergilenerek, engelli çocukların tiyatro ile tanışmasını sağlıyor.

Turne Programı

29 – 31 Mart Mardin 3 – 4 Mayıs Bayburt

1 – 3 Nisan Siirt 5 – 9 Mayıs - Gümüşhane

5 – 9 Nisan Bingöl 10 – 15 Mayıs - Rize

10 Nisan Tunceli 17 – 20 Mayıs - Giresun

12 – 16 Nisan Erzincan 21 – 28 Mayıs - Trabzon

18 – 25 Nisan - Erzurum

www.sabancivakfi.org.tr

Bilgi için: Sevi Yüzbaşıoğlu – Grup 7 İletişim – 212 292 13 13 – 533 489 09 46

sanatlog.com

12’nci Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Görsel Bir Şölenle Başladı!

TİYATRO HER YERDE!

12’nci Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali, ’nde ’nin görkemli açılış gösterisi ile kapılarını açtı.

- KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY: “DÜNYAYLA KÖPRÜ KURMAMIZDA, EVRENSEL BİLİNÇ, İNANÇ VE TASARIMLARIN BULUŞMASINA ARACI OLMAMIZ BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR. BU SORUMLULUĞU ÜSTLENEN ULUSLARARASI FESTİVALLERİN ALANINDAKİ BAŞARISINDAN ONUR DUYUYORUM.”

- SABANCI VAKFI MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI : “YEREL BİR TİYATRO ŞENLİĞİ OLARAK YOLA ÇIKAN BİR FESTİVALİN ULUSLARARASI BİR YAPIYA KAVUŞMASINDAN DOLAYI BÜYÜK GURUR DUYUYORUM. BU FESTİVAL, ADANA’NIN ULUSLARARASI BİR KÜLTÜR-SANAT MERKEZİ OLMASI YÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR ADIMDIR.”

- DEVLET TİYATROLARI GENEL MÜDÜRÜ LEMİ BİLGİN: “BU YIL 12’NCİSİ GERÇEKLEŞECEK DEVLET TİYATROLARI SABANCI ULUSLARARASI ADANA TİYATRO FESTİVALİ’NDE, KÜLTÜRLERİN BULUŞMASINA EV SAHİPLİĞİ YAPMANIN VE FARKLI KÜLTÜRLERİN OYUNLARINI SANATSEVERLERLE BULUŞTURMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ.”

12’nci Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adana Valisi İlhan Atış, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in katılımıyla düzenlenen açılış töreni ile kapılarını açtı.

“Adana, uluslararası kültür-sanat merkezi olmaya aday.”

Ülkemizin çeşitli illerinde gerçekleştirilen uluslararası festivallerin elde ettiği başarıdan gurur duyduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ni her yıl olduğu gibi bu yıl da destekleyen Sabancı Ailesi’ne ve Sabancı Vakfı’na, yerli ve yabancı birçok tiyatro yapıtının seyircisiyle buluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak ve geleneksel değerlere sahip çıkmak amacıyla destekledikleri Devlet Tiyatroları Uluslararası Adana Tiyatro Festivali ile binlerce insanı sanatla buluşturuyor olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin, Adana’nın kültür sanat hayatına yeni bir soluk getirdiğini söyleyen Sabancı, “Yerel bir tiyatro şenliği olarak yola çıkan bir festivalin uluslararası bir yapıya kavuşmasından dolayı büyük gurur duyuyorum. Bu festival, Adana’nın uluslararası bir kültür-sanat merkezi olması yönünde atılan önemli bir adımdır. dedi. Sabancı, sözlerine “Taşköprü bu yıl da festivalin sabit sahnelerinden biri haline geliyor. Adanalılar, artık festivali daha çok hissediyorlar.” diye devam etti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ise; “Adana Festivali’nin 12’ncisini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlattığımız festival ile Devlet Tiyatroları’nın festivaller zincirinin ilk halkasını gerçekleştiriyoruz. Heyecanımız; ilk günkü kadar taze… Sevincimiz; tiyatronun kutsal yanını gösterdiğimiz için güçlü… Mutluluğumuz; çeşitli ülkelerden gelen ve kendi geleneklerini en seçkin örnekleriyle sergileyen toplulukları sanatseverlerle buluşturduğumuz için gür… Coşkumuz; Adana’nın bereketli topraklarını sanatla andığımız için yüksek… Tiyatrosuna ve festivaline sahip çıkan Adanalı sanatseverlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi:

Festival kapsamında 2024 yılından bu yana tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı sunmak amacıyla verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi usta tiyatrocu Müşfik Kenter oldu.

Ödül töreninin ardından, kent merkezlerinde, doğada, tarihi bölgelerde sergilediği olağanüstü görsel performansı ve baş döndürücü dramatik yaratıları ile tanınan bir kumpanya olan İtalyan Studio Festi Grubu’nun gösterisi izlendi. Studio Festi, Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştirdiği “Elementlerin Uyumu” isimli bir saatlik muhteşem şovuyla izleyenlere heyecanlı ve keyifli dakikalar yaşattı.

Adanalılar bir ay boyunca tiyatroya doyacak

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde kapılarını açan, 12’nci Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 29 Nisan’a kadar, 9 yabancı ülkeden 11 yabancı grup, yurtiçinden ise 3 Devlet Tiyatrosu, 3 Özel Tiyatro ve 1 Şehir Tiyatro topluluğu olmak üzere toplam 18 grubu ağırlayacak. Festivalde 12’si yabancı, 9’u yerli olmak üzere 21 oyun sergilenecek.*

Festivale bu yıl yurtdışından; Fransa’dan Huchette Tiyatrosu ve Trans-Express Sokak Tiyatrosu, Almanya’dan Freiburg Tiyatrosu, İsviçre’den Markus Zohner Tiyatrosu, Japonya’dan Papa Tarahumara, Küba’dan La Luna ve Unforgettable Women tiyatroları, Tuva Özerk Cumhuriyeti’nden Tuva Devlet Müzik ve Dram Tiyatrosu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, İspanya’dan flamenko grubu Tatiana Garrido ve İtalya’dan Studio Festi grupları katılıyor.

Festival yurtiçinden ise; Kenter Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu, AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu, İstanbul Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, Ankara Devlet Tiyatrosu, İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Konya Devlet Tiyatrosu’nu ağırlıyor.

Festival kapsamındaki oyunlar, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde sergilenirken, bu yıl açık hava gösterileri de göz dolduracak. İtalyan Studio Festi grubu açılış gösterisini Taşköprü’de, İspanyol Flamenko Topluluğu “Ateş ve Kum” gösterisini Merkez Park’ta ve Fransız Transe Express grubu da kapanış gösterisini Atatürk Parkı ve Tren Garında sahneleyecek, ayrıca sanatseverler festival süresince çeşitli etkinlikleri Taşköprü’de izleme olanağı bulacaklar. İkisi yabancı olmak üzere beş tiyatro grubunun oyunlarını Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sergilemesiyle, İstanbullu sanatseverler de festival coşkusuna ortak oluyor.

Her yıl yaklaşık yirmi bin seyirciye ulaşan ve artan bir ilgiyle izlenen festivale, bu yıl da yoğun ilgi var. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde Festivalin biletleri ilk günde tükendi.

“Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”

2010 Müşfik Kenter

2009 Genco Erkal

2008 Yıldız Kenter

2007 Bozkurt Kuruç

2006 Macide Tanır

2005 Cüneyt Gökçer

www.sabancivakfi.org

Bilgi için: Sevi Yüzbaşıoğlu – Grup 7 İletişim – 212 292 13 13 – 533 489 09 46


*12′nci Devlet Tiyat roları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Programı

TARİH

HACI ÖMER SABANCI SAHNESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

ALTERNATİF MEKANLAR

27 Mart

Cumartesi

İtalya-Studio Festi Grubu-Taşköprü (açılış gösterisi)

28 Mart

Pazar

Ankara Devlet Tiyatrosu-Kerbela

29 Mart

Pazartesi

Tuva Cumhuriyeti-Tuva Müzik-Dram Devlet Tiyatrosu-Kültigin

30 Mart

Salı

İstanbul Devlet Tiyatrosu-Vahşet Tanrısı

31 Mart

Çarşamba

İstanbul Devlet Tiyatrosu-Vahşet Tanrısı

Kenter Tiyatrosu-Kraliçe Lear

1 Nisan

Perşembe

Küba-Unutulmaz Kadınlar Tiyatrosu/Ay Tiyatrosu-La Lupe ve Delirio Habanero

2 Nisan

Cuma

Küba-Unutulmaz Kadınlar Tiyatrosu/Ay Tiyatrosu-La Lupe ve Delirio Habanero

3 Nisan

Cumartesi

Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu-Aşk Sözleri

Taşköprü Etkinlikleri

4 Nisan

Pazar

Konya Devlet Tiyatrosu-Orkestra

Taşköprü Etkinlikleri

5 Nisan

Pazartesi

Fransa-Huchette Tiyatrosu-Kel Şarkıcı ve Ders

Taşköprü Etkinlikleri

6 Nisan

Salı

Fransa-Huchette Tiyatrosu-Kel Şarkıcı ve Ders

Taşköprü Etkinlikleri

7 Nisan

Çarşamba

İstanbul Devlet Tiyatrosu-Profesyonel

İstanbul Devlet Tiyatrosu-Vahşet Tanrısı

Taşköprü Etkinlikleri

8 Nisan

Perşembe

İstanbul Devlet Tiyatrosu-Profesyonel

Taşköprü Etkinlikleri

9 Nisan

Cuma

İstanbul Devlet Tiyatrosu-Profesyonel

Taşköprü Etkinlikleri

10 Nisan

Cumartesi

İstanbul Devlet Tiyatrosu-Profesyonel

Taşköprü Etkinlikleri

11 Nisan

Pazar

KKTC-Lefkoşa Belediye Tiyatrosu-Ölü Kentin Nabzı

Taşköprü Etkinlikleri

12 Nisan

Pazartesi

KKTC-Lefkoşa Belediye Tiyatrosu-Ölü Kentin Nabzı

İstanbul Devlet Tiyatrosu-Profesyonel

13 Nisan

Salı

Dostlar Tiyatrosu-Kerem Gibi-Nazım Hikmet’le 35 Yıl

14 Nisan

Çarşamba

Dostlar Tiyatrosu-Kerem Gibi-Nazım Hikmet’le 35 Yıl

15 Nisan

Perşembe

Almanya-Freiburg Tiyatrosu-Kar

İspanya-Tatiana Garrido Flamenko Topluluğu-Fueago Y Arena “Ateş ve Kum”

16 Nisan

Cuma

Almanya-Freiburg Tiyatrosu-Kar

17 Nisan

Cumartesi

Ankara Devlet Tiyatrosu-Narnia Günlükleri

İspanya-Tatiana Garrido Flamenko Topluluğu-Fueago Y Arena “Ateş ve Kum”-Adana Merkez Park Açık Hava Sahnesi

18 Nisan

Pazar

Ankara Devlet Tiyatrosu-Narnia Günlükleri

19 Nisan

Pazartesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Tiyatrosu-Maskeliler

20 Nisan

Salı

İstanbul Büyükşehir Belediye Tiyatrosu-Maskeliler

21 Nisan

Çarşamba

Kenter Tiyatrosu-Kraliçe Lear

22 Nisan

Perşembe

Kenter Tiyatrosu-Kraliçe Lear

23 Nisan

Cuma

Japonya-Pappa Tarahumara Tiyatrosu-Gemi Manzarası

24 Nisan

Cumartesi

Japonya-Pappa Tarahumara Tiyatrosu-Gemi Manzarası

25 Nisan

Pazar

26 Nisan

Pazartesi

İsviçre-Markus Zohner Tiyatrosu-HA!Hamlet

27 Nisan

Salı

İsviçre-Markus Zohner Tiyatrosu-HA!Hamlet

28 Nisan

Çarşamba

Fransa-Transe-Express Tiyatrosu-Kemanların Özgürlüğü (kapanış gösterisi)-Atatürk Parkı ve Tren Garı

29 Nisan

Perşembe

İsviçre-Markus Zohner Tiyatrosu-HA!Hamlet

SanatLog Haber

sanatlog.com