İstanbul Modern Sinema, Kasım’da Dört Ayrı Program Sunuyor
2 Kasım 2024 Yazar: Editör
Kategori: Duyurular, Film Festivalleri, Sanat, Sanatsal Etkinlikler, Sinema, Türk Sineması, Yakın Dönem & Günümüz Sineması
amber’den Pera Fest’e
İstanbul Modern Sinema, kasım ayında amber’11 Sanat ve Teknoloji Festivali: Öteki Ekoloji ve Pera Fest kapsamındaki filmlerin yanı sıra “No More Brick in the Wall: Berlin Duvarı’nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi” ve Hollanda’dan Upload Cinema işbirliğiyle gösterilecek web filmleri ile birlikte dört ayrı program sunacak.
9 Kasım’da yazar ve festival yönetmeni Tuna Yılmaz’ın hazırladığı “No More Brick in the Wall: Berlin Duvarı’nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi” gösterilecek. Saat 16.00’da başlayacak program, bir zamanlar Berlin duvarının, bugünse görünmeyen ama her an duyumsanan hayalet perdelerin ardında ortak bir hisse sahip olan genç sanatçıların işlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor.
10-13 Kasım tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema, bu yıl beşinci yaşını kutlayan Uluslararası Amber Sanat ve Teknoloji Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Bu yılki teması “Öteki Ekoloji” olan festival, insanın doğal ve yapay çevresiyle kurduğu her türlü ilişkiye, yarattığı yaşam alanları ve biçimlerine yeniden bakmayı öneriyor, bugünden daha iyi bir yaşam için sanat ve teknolojinin kesişiminde “öteki ekoloji”yi sorguluyor.
Bilim, yeni teknolojiler ve sanat üçgeninde bir araştırma ve tartışma zemini olmayı hedefleyen Amber Sanat ve Teknoloji Festivali, 10 Kasım Perşembe günü film gösterimleriyle başlayacak, Cumartesi ve Pazar günleri ise “Öteki Ekoloji” çerçevesinde tema konuşmaları, makale sunumları ve tartışma oturumlarıyla sürecek.
İstanbul Modern Sinema 17 Kasım’da bir ilke imza atıyor: İnterneti beyazperdeye taşıyor. Hollandalı film kulübü Upload Cinema’yı Türkiye’ye davet ederek web filmlerini her ay yeni bir temayla sinemaya getiriyor. Bu ayın konusu “Ben Medyayım”. İnternette dönen en taze videolar sinema salonunda sizleri bekliyor.
Bu yıl 10. yaşına giren Pera Fest kapsamındaki film gösterimleri 24-27 Kasım tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema’da gösterilecek. Toplam 10 filmi içeren dört günlük program Katalonya, Bask Bölgesi ve Galiçya’dan filmlerle çokkültürlülüğe değinirken, Türk sinemasından benzer örneklere de yer veriyor.
No More Brick in the Wall: Berlin Duvarı’nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi |
9 Kasım 2024
16.00
FİLMLER:
Toplam Süre: 01:14:30
GLUKHOTA/SAĞIRLIK
Ukrayna/2010/11:00/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Yatılı bir sağır-dilsizler okulundaki öğrencilerin yaşantılarından on dakikalık, gerçek zamanlı bir kesit, sağır ve dilsiz oyuncuların canlandırmasıyla ekrana yansıyor.
APRILIS SUSKHI/NİSAN SOĞUĞU
Gürcistan/2010/14:00/Siyah-Beyaz/Diyalogsuz/Kurmaca
9 Nisan 1989; Sovyet birlikleri sabahın dördünde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki barışçıl bir gösteriyi şiddetle bastırıyor. Bu korkunç olayda 22 masum insan ölüyor. Nisan Soğuğu, bir Sovyet askerinin insancıl duygularının genç bir Gürcü dansçı sayesinde uyanışının öyküsü.
V MASSHTABE/ÖLÇEKLİ
Rusya Federasyonu/2009/07:14/Siyah-Beyaz/Diyalogsuz/Canlandırma
Minik bir kuşun kendine bir yuva inşa ederken, bir yandan da yeni doğan yavrusu için yiyecek bir şeyler toplaması çok daha büyük ölçekli bazı sonuçlar doğuruyor.
VOICE WANTED/SES ARANIYOR
Bulgaristan/2010/13:25/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Yana ünlü bir şarkıcı olmayı hayal etmektedir. Bundan haberi olmayan dünyadaki tek kişi ise erkek arkadaşıdır. Profesyonel bir müzisyen olan erkek arkadaşı, Yana’nın da başvurduğu bir ses yarışmasında kayıtları tutmakla görevlendirilir. Yana hayallerini gerçekleştirebilecek midir? Yoksa insanların önünde gülünç duruma düşmekten korktuğu için başka şeyler mi olacaktır?
NORIT KRUPI/KURBAĞAYI YUTMAK
Letonya/2010/10:00/Renkli/Diyalogsuz/Canlandırma
Bir zamanlar bir kasabada bir takım “yuvarlak” entelektüeller yaşarmış. Akıllı, nazik, ileri görüşlü ve başarılılarmış. Başarılarının sırrı kurbağa yutabilmeleriymiş. Ancak bu kasabada bazı “kare” kafalılar da ikamet ediyormuş. Bunlar pragmatist ve gerçekçilermiş; iyiliğe iyilikle, kötülüğe kötülükle karşılık verir, kurbağa falan da yutmazlarmış. Kasabanın huzuru “kare”lerden birinin “yuvarlak”ların kurbağa yuttuklarını fark etmesiyle son bulmuş.
UNDERLIFE/AŞAĞIDAKİ YAŞAM
Polonya/2010/8:32/Renkli/Diyalogsuz/Canlandırma
Atalarımızdan kalan yok etme içgüdüsü üzerine bir film olan Aşağıdaki Yaşam, yaşantımızı tanımlayan ve sınırlayan bilinçaltı koşulları üzerinden evrensel bir sorunsalı ortaya koyuyor. Başrolü de bir bebek arabasına veriyor.
SENELIS/BÜYÜKBABA
Litvanya/2010/11:22/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Bütün hayatını şehirde geçirmiş olan 23 yaşında genç bir adam çok uzun bir zaman sonra ani bir kararla büyükbabasını ziyarete gider. Büyükbabasının şehir dışındaki evinde gündelik işlerine devam ederken bir takım gizemli olaylar başlar. Genç adam aslında yanıtı çocukluğunda gizli olan bir bulmacayla karşı karşıya olduğunu anlar.
amber’11 Sanat ve Teknoloji Festivali ÖTEKİ EKOLOJİ 10-13 Kasım
FİLM GÖSTERİMLERİ 10 KASIM PERŞEMBE
14.00
Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir, 2024
Yönetmen: İmre Azem / Türkiye-Almanya / 88’ / Türkçe; İngilizce altyazılı
Ekolojik eşikler, ekonomik eşikler, nüfus eşikleri aşılmış, sosyal uyum bozulmuş. İşte neoliberal kentleşmenin fotoğrafı: Ekümenopolis. Bu ilk uzun metrajlı belgeseliyle İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişim kadar dinamiklerini de sorgulayan İmre Azem, bizi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepelerine, Marmaray’ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete, bu uçsuz bucaksız kentte belki de yaşadığınız İstanbul’u yeniden keşfetmenizi sağlayacak uzun bir yolculuğa çıkartıyor.
16.00
Bir Zihin Ekolojisi, 2024
Yön: Nora Bateson / Kanada / 60’ / İngilizce, Türkçe altyazılı
Bir Zihin Ekolojisi antropolog, filozof, yazar, sistem teorisyeni ve yönetmen Gregory Bateson’un kızı Nora Bateson tarafından yapılmış sinemasal portresi. Film, Bateson’un 1930’larda Bali ve Yeni Gine’de çektiği film, fotoğraf, röportaj ve derslerinden bölümler içeriyor. Küçük kızı Nora, babasını içinde yaşadığımız karmaşık sistemlerin iç ilişkilerini bilimsel bir kesinlik ve hassas bir bütünsellikle inceleyen biri olarak anlatıyor.
17.30
Gizli Üçleme, 2024-2010
Yönetmen: Reynold Reynolds / Almanya / 34’ / Konuşmasız
Gizli Hayat (2008, 16 mm film ve fotoğraftan aktarma) Bir kadın canlanmaya başlayan apartman dairesinde hapistir. Düşünceleri kendisinden uzaklaşır ve bitkiler gibi çevresindeki boşlukta gelişen hayata takılır.
Gizli Makine (2009, 16 mm film ve fotoğraftan aktarma) Üçlemenin ilk filmi Gizli Hayat’ın başkahramanı kendisini ölçüp biçen zaman ve uzayda parçalarını karşılaştıran bir anti-kahramanla karşılaşır. Gizli Makine, hayatı çerçeveleyen önemsiz koşulları açımlayan üçlemenin ikinci filmidir.
Altı Kolay Parça (Almanya, 2024, 16 mm film ve fotoğraflardan aktarma) Gizli Üçleme’nin son bölümüdür. Film, sıra dışı öğretme yöntemiyle tanınan, yüzyılın en önemli fizikçilerinden Richard Feynman’ın “Altı Kolay Parça: Fiziğin Açıklamalı Temelleri” kitabına dayanıyor.
18.30
McLuhan’ın Uyanışı, 2024
Yönetmen: Kevin McMahon / Kanada / 94’ / İngilizce, Türkçe altyazılı
Yirminci yüzyılın en ünlü entelektüellerinden biri olan Marshall McLuhan’a göre dijital çağın sosyal, ruhsal, ekonomik ve ideolojik kişiliklerimize etkisi üzerine bir film. Teknolojinin hayatımızı değiştirmede oynadığı rolden etkilenen McLuhan’ın yarattığı “Global Köy” ve “Ortam mesajdır” zamanımızın en çok kullanılan ifadelerinden. Şimdi ölümünden 20 yıl sonra internetin, sanal ve kablosuz teknolojilerin yarattığı toz duman içinde, McLuhan’ın Uyanışı, McLuhan’ın hala geçerliliğini koruyan mesajlarını açıyor. Animasyondan özel efekte birçok medyayı bir araya getiren film, ünlü performans sanatçısı Laurie Anderson, akademisyenler Eric McLuhan, Neil Postman, Lewis Lapham ve ünlü gazeteci Patrick Watson’ın yorumlarıyla McLuhan’ı anlatıyor.
KONFERANS OTURUMLARI
12 KASIM CUMARTESİ
Yeni medya teorisyeni, Finli profesör Jussi Parikka medyanın doğası ve teknolojinin ekolojisi üzerine bir tema konuşması yapacak. Yeni medya sanatının, biyoteknolojilerin tartışılacağı oturuma Ömer Madra da bir konuşmayla katılacak. Günün diğer konuşmacıları ise Jamilah Ahmad, Anne Sophie Spanner Witzke, Brian Degger, Matteo Ciastellardi, Caterini Dinopoulou, Sozita Goudouna ve Koert Van Mensvoort.
13 KASIM PAZAR
Araştırmacı-bilim adamı Koert van Mensvoort’un gezegenimiz üzerindeki insan etkisi üzerine vereceği seminere Bir Zihin Ekolojisi filmiyle Amber’e katılan Nora Bateson da Skype üzerinden katılacak.
Konferans dili İngilizcedir, katılım ücretsizdir.
Program 10 Kasım Perşembe/İstanbul Modern Sinema Salonu |
Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir /Ecumenopolis: City Without Limits, 14.00 |
Bir Zihin Ekolojisi / An Ecology Of Mind, 16.00 |
Gizli Üçleme /The Secret Triology, 17.30 |
McLuhan’ın Uyanışı / McLuhan’s Wake,18.30 |
12 Kasım Cumartesi /İstanbul Modern Sinema Salonu |
Kayıt / 10.00 |
Tema Konuşması / Keynote, Jussi Parikka, 10.30 |
Kahve Arası / Coffee Break, 11.30 |
Panel 1 / Jamilah Ahmad, Anne Sophie Spanner Witzke, Brian Degger, 11.45 |
Öğle Arası / Lunch Break, 12.45 |
Tema Konuşması / Ömer Madra, 14.15 |
Panel 2 / Matteo Ciastellardi, Caterini Dinopoulu, Sozita Goudouna, Eva Kekou, 15.30 |
Kahve arası / 16.30 |
Davetli Konuşmacı / - Koert Van Mensvoort, 16.45 |
Açık tartışma / 17.45 |
13 Kasım Pazar/İstanbul Modern Sinema Salonu |
Seminer / Koert Van Mensvoort, 11.00 |
Öğle Arası / 12.00 |
Film sunumu / Nora Bateson, 13.30 |
Film gösterimi / Bir Zihin Ekolojisi - An Ecology of Mind, 14.00 |
Pera Fest
24-27 Kasım
“Sinemamızda Çokkültürlülük”
Yaşamın Sürüklediği Yerde - Erol Güney’in Öyküsü, 2024
Yönetmen: Banu Breddermann, 103’, Türkçe/İngilizce altyazılı
Belgesel, ülkesini terk etmek zorunda kaldığı 1955’ten beri Tel Aviv’de yaşayan 94 yaşındaki gazeteci, yazar ve çevirmen Erol Güney’in anılarından yola çıkıyor. Romantik bir gezgin ve gerçek bir dünya vatandaşı olan Güney’in büyüleyici yaşam öyküsü, yakın tarihe ve Türkiye’deki siyasi değişim sürecine taze bir bakış getiriyor. Belgesel, zaman içinde Erol Güney ile beraber izleyiciyi, Sovyet Devrimi’nden İstanbul’un entelektüel-sanat ortamına, oradan Yozgat’a ve günümüz İsrail’ine götürüyor.
Öteki Kasaba, 2024
Yönetmen: Nefin Dinç, 45′, Renkli, Türkçe/İngilizce altyazılı
Komşular neden kavga eder? Etnik gruplar arasında kin ve önyargılar nasıl doğar? Kin neden ve nasıl yeniden üretilir? Bu belgesel filmde geçmişte Yunanlıların ele geçirdiği Batı Anadolu’daki Birgi ve zamanında Osmanlıların elinde bulunan Mora’daki Dimitsana kasabalarının halkları, “öteki” tarafı nasıl gördüklerini anlatıyor.
Pera Güzeli, 2024
Yönetmen: Soner Sevgili, 53’, Renkli, Türkçe/İngilizce altyazılı
Belgesel, 1850-1950 yılları arasında İstanbul’da altın çağını yaşayan laternanın yeniden dirilişini konu ediniyor. Yunan piyano ustası Panos Ioannidis’in laterna yapımını anlatan film, sokak müzisyenlerinin ve kayıtların katkılarıyla laternanın yeniden İstanbul’daki gündelik yaşamın içine girişini anlatıyor.
Dostluğu Hatırlamak, 2024
Yönetmen: Sevinç Yeşiltaş, 140’, Türkçe/İngilizce altyazılı
Belgesel, Türk-Ermeni halklarının hikayesine bambaşka bir açıdan yaklaşıp, dostluğun haritasıyla yola çıkıyor. Anadolu’dan dünyanın dört bir tarafına savrulmuş bu dostluk hikâyesinin iki durağı var: Fransa, Valance ve Arjantin, Buenos-Aires. Dostluğu Hatırlamak, buralarda yaşayan Türkiye Ermenilerinin hikayelerini anlatıyor.
Kardeş Nereye?: Mübadele, 2024
Yönetmen: Ömer Asan, 59’, Renkli, Yunanca-Türkçe/İngilizce altyazılı
Kardeş Nereye?: Mübadele belgeseli, 1924 Mübadelesi öncesi ve sonrasında yaşanan insanlık dramını anlatıyor. Belgesel, Lozan Antlaşması’ndaki bir madde olan “mübadele” ile yüz binlerce insanın onayları alınmadan, ani bir kararla yurtlarından sürülüp, hiç tanımadıkları topraklara yerleştirilmesinin yarattığı ve etkisini halen sürdüren travmaları işaret ediyor.
7 Avlu
Yönetmen: Semir Aslanyürek, 100’, Renkli, yedi dilde, Türkçe altyazılı
Antakya’da avlular yüksek duvarlarla sokaktan ayrılır ve kapıları hep kapalıdır. Antakya’da her avlu ayrı bir dünyadır. Sakinleri Türk, Arap, Hıristiyan, Yahudi, Ermeni, Süryani, Rum, Alevi ve Sünni’dir. Ve her avluda ayrı bir dil konuşulur. Henüz otuzlu yaşlarına gelmemiş, üç çocuklu dul bir kadın olan Rum Eleni, kocasının ölümünden sonra insanlarla iletişim kurmak için her akşam bir bahaneyle mahalledeki avluları dolaşır. Mahallede aynı sokakta yedi avlu ve her avlunun da kendine özgü bir özelliği vardır: 1968 kuşağından sosyalistler, Ermeni bir aile, ölen karısının hayaletiyle yaşayan bir adam, avluda hazine arayan Arap bir aile…
“Çok Kültürlü Avrupa Sinemaları: İspanya”
Barselona, Bir Harita, 2024
Yönetmen: Ventura Pons, 90’ (Katalanca, İngilizce altyazılı)
Günümüz şehir yalnızlığından mustarip altı karakter, Barselona’da bir dairede yaşamaktadırlar. Uzun süredir evli bir çift, erkek kardeşleri ve üç kiracı: Fransızca dersleri veren sarışın bir kadın, güvenlik görevlisi olan eski bir futbolcu ve hamile bir Latin Amerikalı. Kadın kıyafetleri giymeyi seven eski bir opera kapıcısı olan yaşlı adam, binada yaşayan herkesi yanına çağırır ve binayı terk etmelerini ister. Zira yaşlı adam ölmektedir ve hayatının bu son anında yalnız kalmak istemektedir. Bir Akdeniz kentindeki bu eski binada karakterlerin ilişkilerine, aldatmalarına tanıklık ediyoruz.
Obaba, 2024
Yönetmen: Montxo Armendariz, 100’
(Baskça - İngilizce altyazılı)
25 yaşındaki Lourdes, Obaba topraklarına doğru bir yolculuğa çıkar. Yanında küçük bir kamera vardır. Bu kamerayla Obaba’nın, dünyasının ve insanlarının gerçekliğini yakalamanın, olan biteni, olduğu gibi kaydetmenin peşindedir. Fakat Obaba, Lourdes’in hayal ettiği yer değildir: orada yaşayan Merche, Ismael ve Tomas gibi insanlar peşlerini bırakmayan bir geçmişin gölgesinde yaşamaktadır. Onlar ve neşeli bir genç olan Miguel sayesinde, Lourdes, hayatlarındaki kalıntıları daha yakından tanıyacaktır: çocukluk ve olgunluk dönemlerini, geçmişlerini, şimdilerini ve artık hayalleri olmadan nasıl yaşadıklarını…
Marangozun Kalemi, 2024
Yönetmen: Anton Reixa, 109’
(Galiçyaca, İngilizce altyazılı)
Doktor Daniel Da Barca, kadınların oy hakkı olması gerektiğine inanan solcu bir aktivisttir. Sevgilisi Marisa Mallo ile birlikte gösterilere katılıp konuşmalar yaparken, ajan Herbal tarafından takip edildiğinden habersizdir. Falanjistler ülkeyi ele geçirdiklerinde, De Barca idealleri yüzünden tutuklanır ancak De Barca sıradan tutuklulardan biri değildir. Kültürü, uzlaşımı ve hayal gücü onu diğer tutuklular arasında popüler hale getirir. Bu arada Marisa’nın babası Don Benito onu falanjist bir teğmen ile evlendirmeye çalışmaktadır.
Fausto 5.0, 2024
Yönetmenler: Isidro Ortiz, Alex Ollee, Carlos Padrissa, 89’
(İspanyolca, İngilizce altyazılı)
Dr. Fausto ünlü bir onkoloji uzmanıdır. Hayatında işinden başka bir şeye yer yoktur; güzel asistanı Julia’nın ona olan ilgisinden bile habersizdir. Bir gün eski bir hastası olduğunu iddia eden Santos Vella ile karşılaşır. Adam, Fausto’nun yıllar önce midesini aldığını ve ona üç ay ömür biçtiğini, ama doktorların sözünü dinlemeyi bıraktıktan sonra iyileştiğini iddia etmektedir.Fausto ne yaparsa yapsın, yeni arkadaşından kurtulamaz.
Program:
24 Kasım Perşembe
Yaşamın Sürüklediği Yerde-Erol Güney’in Öyküsü 14.00
Barcelona, Bir Harita, 16.00
Öteki Kasaba, 18.00
Pera Güzeli, 19.00
25 Kasım Cuma
Dostluğu Hatırlamak, 14.00
Obaba, 16.00
26 Kasım Cumartesi
Kardeş Nereye? Mübadele, 14.00
27 Kasım Pazar
7 Avlu, 14.00
Marangozun Kalemi, 16.00
Fausto 5.0, 18.00
Yorumlar
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!