Mahmut Öztürk “ANADOLU PODYUMU” Resim Sergisi
MAHMUT ÖZTÜRK “ANADOLU PODYUMU” RESİM SERGİSİ
11 Aralık 2025 – 11 Ocak 2025
EMİMA SANAT GALERİSİ
Podyum-Vitrin kavramları, Mahmut Öztürk’ün resimlerinde, gerçekliğinden soyutlanırken, gündelik ve geçmişe ilişkin yaşantılarımızın sorgulanarak, sanatın kendine özgü öge ve ilkeleriyle yorumlandığı resimsel mekanlara dönüşür. Postmodernitenin çarpıtarak kullandığı Alt Kimlik-Üst Kimlik, Merkez-Çevre, Kamusal Alan-Sınıfsal Alan…gibi çatışmalı kavram pratiklerini, kompozisyon örgenleri temelinde özdeksel ve eleştirel anlamda irdeleyen Mahmut Öztürk, bu sergisinde, emperyalizmin göstermelik “açılım” modellerine tepki olarak Anadolu kültüne ve motiflerine öncülük görevi veriyor..
Sanat Eleştirmeni Kaya Özsezgin, Mahmut Öztürk resimleri için şunları yazıyor:
(Mahmut Öztürk’ün) “…Kavisli çizgilerin ve eğrilerin, canlı ve devingen oluşumlara yol açtığı resimleri, tasarım mantığından kaynaklanan dinamizmi benimsemiş görünür. Parça ve kitle ilişkileri, ayrıntı ve bütün arasındaki doğal iletişimin yaratabileceği uyum (ritm) ilkesi üzerine kuruludur. Daha geniş bir açıdan yaklaşıldığında ise, lekeci anlayışın, kompozisyonu kavrayan görüntüsü ağır basar. Figürün boşluk içinde yer alan konumu, döngüsel bir şiirselliğin amaçlandığı devingenlik ve espas gibi birbiriyle ilişkili kavramlara belirginlik kazandıracak bir çözümü düşündürür. Soyutçu leke kombinezonları arasında bile, devingenliğin figür imajına yol açan bir eğilimi gündemde tuttuğu sezinlenir. Figürün saklı ya da açık olması, sonuçta bir şeyi değiştirmez: Saklılık ya da açıklık, bu resmin geneldeki tutumuyla ilgili bir yöntem ve bakış sorunu değil, bu sorunu biçimlendirici bir etkendir yalnızca. Resmin yapım sürecindeki olağan akış ve spontan gelişme, kimi yerde figürü gizlerken, kimi yerde de onu anlatımcılığı dışa vuracak bir çizgi üzerinde biçimlendirir.
Mahmut Öztürk’ü, görüntünün kendisinden çok, oluşumlar ilgilendiriyor. Ayrıca her görüntünün, bu oluşumla doğrudan bir ilintisi olduğu gerçeği, onu, oluşumun özüyle doğrudan bir diyaloga yönlendiriyor. Genç kuşak sanatçılarında sık sık tanık oluğumuz bu tutum, Mahmut Öztürk’te de çevre ve yaşam gözleminin, resimsel modellerden daha önemli olduğu gerçeğine götürmektedir bizi. Kaos ve belirsizlik, bu gözlemin sanatçı algısını oluşturan temel göstergelerinden biri olarak, resim yüzeyine bir anlatım çeşnisi halinde yansıyor, sanatçının görsel tercihini belirliyor.”
EMİMA SANAT GALERİSİ
Üsküp Caddesi (Çevre Sk) Tekdal Apt. B- Blok No:6/-2 Çankaya- ANKARA
Tel/ Faks: 0312 427 22 04
www.emimasanatgalerisi.com e- posta: mahozturk@yahoo.com
Yorumlar
1 Tweet
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!
Additional comments powered by BackType