Arpın Tellerine İnce İnce Örülmüş Bir Elişi
Temmuz 8, 2024 by admin
Filed under Arp Sanatı, Arpistler, Dünya Müziği, Duyurular, Müzik, Müzik Albümleri, Sanat, Türk Sanatçılar, Virtüözler
Türkiye’nin en çok tanınan arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve öğrencisi Meriç Dönük yeni albümleri ‘Elişi’nde Anadolu’muzun geleneksel müziklerini tam da bir elişi inceliğinde dokuyorlar.
Elişi, “uluslararası ölçekte büyük bir yetenek” olarak değerlendirilen Şirin Pancaroğlu’nun hayat verdiği yedinci albüm çalışması ve 2024’de kurduğu ve uluslararası birçok çalışmaya imza atan Arp Sanatı Derneği’nin yeni projesi.
Pancaroğlu; Türkiye’de arp ile ilk defa caz müziğine giriş yapan arpist Meriç Dönük’le birlikte gerçekleştirdiği bu albümle, çok sevdiği geleneksel müziklere bir dönüş yapıyor. Dönük ise; enerjisiyle albüme taptaze bir soluk veriyor. İkili; arpı, Anadolu’muzun müzik geleneğiyle buluşturarak, türküleri farklı bir yaklaşımla yorumluyor ve doğaçlamalara da yer vererek, arpın efekt zenginliğini elektronik sesler ve geleneksel çalgılarla harmanlıyor. Bu harmanlamada melodilerin taşıyıcılığından ve ritmik soluğundan ödün vermezken, türkülerde alışık olmadığımız bazı yeni yaklaşımlar kullanarak; çağdaş tınılar ve türkü melodileri arasında kurdukları denge ile türkülerin hikâyelerindeki, kâh mizahi, kâh trajik, çoğu zaman da iç içe geçen çeşitli duyguları kendilerine özgü bir ‘Elişi” gibi sunuyorlar.
İstanbul’da yaşayan Amerikalı perküsyoncu Jarrod Cagwin, albümün tüm parçalarına; Doğu müziğinin yanı sıra caz, rock ve çağdaş müzik alanlarındaki engin uluslararası deneyimi ile katılıyor.
Elişi’’nin kimliğine, vokalde Dilek Türkan, elektroniklerde ve gitarda Erdem Helvacıoğlu ile Azeri kemançede Arslan Hazreti konuk müzisyenler olarak katkıda bulunuyorlar.
Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan Elişi, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteği ile hazırlandı.
Roman Kahramanları Dergisi’nin 7. Sayısı (Temmuz-Eylül 2024) Çıktı…
Roman Kahramanları Dergisi’nin yedinci sayısı (Temmuz-Eylül 2024) çıktı. Yayın kadrosunu ve dergi sayfa sayısını genişleterek piyasaya çıkan dergi bu sayısında da dolu dolu. Edebiyat dünyasının prestij dergisi sayılan Roman Kahramanları’nın bu sayısında Balzac’ın Rastignac ve Goriot Baba, Adalet Ağaoğlu’nun Aysel, Gonçarov’un Oblomov, Gürsel Korat’ın Stefanos ve Andronikos karakterleri dosya konusu olarak derinlemesine inceleniyor.
Bunun dışında kapsamlı bir Watchmen analizi, bundan sonraki her sayıda yer alacak olan Ülkeler ve Edebiyatları serisinin ilki olarak son derecede ayrıntılı bir İran Edebiyatı incelemesi ve serbest incelemeler dergide yer alıyor bulunuyor.
Serbest incelemelerde Profesör Semiramis Yağcıoğlu’nun Masumiyet Müzesi incelemesi, Bülent Uçar’ın Felsefede Kanıt ve Roman kahramanlarının Felsefeye İkna Etkisi başlıklı yazısı, Hulusi Üstün’ün Çerkez Roman Kahramanı Aziyade yazısı ve John Fante’nin Toza Sor adlı romanının kahramanı Bandini’niyi sinema uyarlaması çerçevesinde ele alan Can Lafcı yazısı yer almakta.
Değerli çizgi roman sanatçısı Devrim Kunter’in Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları adlı çizgi romanı da dergiye renk katmakta.Yayın koordinatörlüğüne Hikmet Temel Akarsu’nun getirildiği derginin bu sayısına destek verenler arasında Murat Batmankaya, İbrahim Dizman, Nurduran Duman, Refik Durbaş, Haşim Hüsrevşahi, Ümit Kireççi, Devrim Kunter, Can Lafçı, Funda Önkol, Bülent Özçelik, İzel Rozental, Çiğdem Sezer, Lütfü Tınç, Bülent Uçar, Hulusi Üstün, Semiramis Yağcıoğlu gibi saygın imzalar var.
Temmuz sayısının bir de sürprizi var: Ünlü edebiyatçılar atik davranarak Roman kahramanlarından oluşan kendi hükümetlerini kurdular… İlginizi çekeceğini umuyoruz.
Roman Kahramanları; Türk edebiyatının referans dergisi olmak yolundaki ödünsüz yayın anlayışıyla giderek yozlaşan yayın piyasasının karşısına yüksek edebiyatın ideallerine sadakati kutsayarak çıkmaktadır.
Yolumuz uzun, karmaşık ve çetrefildir. Lakin edebiyat satıhta olanı değil derinlerdekini arar…
Edebiyatın derinliklerine hoş geldiniz… (Roman Kahramanları)